Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Velika izložba životinjskih mumija s nalazišta Sakara blizu Kaira

Velika zbirka mumificiranih životinja pronađenih u Sakari, drevnoj egipatskoj nekropoli blizu Kaira, prvi put je predstavljena javnosti na izložbi otvorenoj u subotu.

Areholozi su lani pronašli tu veliku zbirku mumificiranih životinja u blizini najpoznatije očuvane stepenaste piramide.

Pronašli su stotine artefakata, među njima maske, kipiće i mumificirane mačke, krokodile, kobre i ptice.

Egipatske vlasti ta su otkrića predstavila javnosti u subotu na izložbi priređenoj blizu nekropole.

Provode se testiranja kako bi se utvrdilo jesu li dvije mumificirane životinje lavići, objavilo je egipatsko ministarstvo za starine.

Egipatski arheolozi pri istraživanju nalazišta često pronalaze mumificirane mačke, no netaknute mumije lavova su rijetkost.

Na novinskoj konferenciji održanoj u subotu, egipatski dužnosnik pokazao je veliki skarabej i kazao da ga smatra jednim od najvažnijih otkrića.

“Najljepše otkriće među stotinama pronađenih mumija i predmeta je ovaj skarabej”, rekao je Mostafa Waziri, glavni tajnik Vrhovnog egipatskog vijeća za starine.

“Riječ je o najvećem skarabeju na svijetu”, rekao je o mumificiranom kukcu balegaru, koji je u drevnom Egiptu bio posvećen bogu Sunca.

Sakara je bila nekropola za grad Memfis, koji je više od dva tisućljeća bio glavni grad drevnog Egipta.

Nekih 30 kilometara južno od Kaira, Sakara je bila groblje na kojem se pokapalo mrtve više od 3000 godine, a upisana je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Zadnjih godina Egipat ulaže višestruke napore u promicanje svoje arheološke baštine u nastojanju da oživi turizam koji je u toj zemlji vitalna, ali posustala gospodarska djelatnost nakon pobune arapskog proljeća 2011.


Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Rezultati se temelje na istraživanju pećine Chiquihuite koja se nalazi u centralnom Meksiku.

Arheologija i paleontologija

Veliko groblje s posmrtnim ostatcima nekoliko visokih svećenika drevnog Egipta, zajedno sa njihovim pomoćnicima, otkriveno je u sjevernom dijelu mjesta Tuna el-Gebel, objavilo je...

Arheologija i paleontologija

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine. Za otkriće...

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici su uspjeli dokazati nešto zanimljivo

Oglašavanje