Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Veliko arheološko otkriće iz razdoblja meroitske civilizacije u Sudanu

ostaci piramida meroe kus

I dok je drevna egipatska civilizacija sa svojim veličanstvenim građevinama, počevši od ruševina Tebe, preko Doline kraljeva pa sve do veličanstvenih piramida u Gizi, uvijek bila u središtu zanimanja šire javnosti, ni njeni manje eksponirani južni susjedi Nubijci nisu previše zaostajali za dostignućima navedene, što povrđuju i nedavna iskapanja na lokalitetu Abu Ertelia, udaljenom oko 200 km od Khartouma.

Tijekom opsežnih iskapanja, koja su privedena kraju tijekom prošlog mjeseca, talijanski i ruski arheolozi otkrili su bazaltni ritualni oltar, kao i kamenu podlogu na kojoj je bio smješten sveti brod u kojem se nalazilo nubijsko božanstvo. Pretpostavlja se da je dotično svetište izgrađeno u razdoblju meroitiskog razdoblja kraljevstva Kuš, koje je navedenim prostorom dominiralo u razdoblju između 1. st. pr. Kr. i 1. st. p. Kr.

Karta Europe, sjevernog dijela Afrike i Bliskog istoka oko 200. g. pr. Kr. (FOTO: Thomas A. Lessman /Wikipedia)

Karta Europe, sjevernog dijela Afrike i Bliskog istoka oko 200. g. pr. Kr. (FOTO: Thomas A. LessmanWikipedia)

Arheološka iskapanja koja su financirali International Association of Mediterranean and Oriental Studies (ISMEO) i Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Sciences (IOS RAS), pod vodstvom prof. Eugenia Fantusatija i prof. Eleonore Kormiševe pružila su izvrstan uvid u vrijeme vladavine kralja Natakamanija i kraljice Amanitore.

„Iako još uvijek proučavamo hijeroglife pisane staroegipatskim jezikom, već smo identificirali kartuše s imenima kraljevskog para na njima. Riječ je o kralju Natakamaniju i kraljici Amanitore, koji su vladali tijekom zlatnog doba meroitičke civilizacije koja se razvila uz Nil. Dotična je imala važnu ulogu na međunarodnoj sceni – imajte u vidu da je održavala trgovačke i diplomatske veze s Rimskim Carstvom sve do svog pada, zahvaljujući jačanju etiopskog kraljevstva Aksum”, izjavio je prof. Fantusati.

Spomenuti artefakti pronađeni su u ostacima hrama za kojeg se pretpostavlja da je vjerojatno uništen u požaru. Pritom je podloga svetog broda, koji je služio tijekom procesija s nubijskim božanstvom smještenim na palubi dotičnoga, pronađena u tzv. naosu, odnosno središnjoj dvorani hrama.

„Ovo je otkriće iznimno važno za bolje razumijevanje meroitske civilizacije – koja je još uvijek umnogome neistražena – kao i njenih veza s obližnjom egipatskom civilizacijom. Ono još više daje na važnosti Abu Erteliji, spadajući u najzanimljivije pronalaske u okviru moderne nubijske arheologije”, dodao je prof. Fantusati.

Izvor: AGI.it

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje