Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Matematika i Ekonomija

Veza osnovnih matematičkih vještina i uspjeha iz matematike na PSAT testovima

Novo istraživanje Sveučilišta Western u Kanadi dokazuje da su učenici, koji su dobro upućeni u osnove jednoznamenkaste aritmetike (5+2=7 ili 7-3=4), bolje pripremljeni za postizanje viših rezultata na Preliminarnom školskom testu sposobnosti (PSAT), ispitu kojemu pristupaju milijuni učenika diljem Sjedinjenih Američkih Država svake godine kako bi se pripremili za polaganje prijemnih ispita za visoka učilišta.

U rezultatima objavljenima u časopisu The Journal of Neuroscience (http://www.jneurosci.org/content/33/1.abstract.pdf), istraživanje koje je vodio Daniel Ansari, izvanredni profesor Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Western i glavni istraživač Instituta za mozak i um, korištenjem funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI) na maturantima pokazuje da postoji značajna veza između reakcije njihovoga mozga dok rješavaju izrazito osnovne, jednoznamenkaste računske probleme i standardnih računarskih operacija na PSAT testovima.

“Iznenađujuća je stvar da smo pronašli i pozitivnu i negativnu vezu između moždane aktivnosti tijekom izrazito osnovnih jednoznamenkastih aritmetičkih zadataka i toga koliko su učenici dobro rješavali PSAT testove koji mjere napredne srednjoškolske razine matematičkih vještina”, izjavio je Ansari.

Učenici koji imaju bolje rezultate na PSAT matematičkim testovima ostvaruju bolju pozitivnu aktivaciju u dijelu mozga u lijevoj hemisferi, zvanoj ‘supramarginalni girus’, za kojega se zna da je povezan s pronalaženjem informacija, dok učenici koji postižu niže rezultate ostvaruju veću aktivnost u desnoj hemisferi mozga, zvanoj sulcus intraparietalis, koji je uključen u količinu obrade i pojačanoga napora u rješavanju problema.

“U osnovi ovo znači da oni srednjoškolci koji postižu slabije rezultate na PSAT testovima više koriste strategije rješavanja problema kada rade osnovne zadatke zbrajanja i oduzimanja”, govori Ansari. “Ako ste vi srednjoškolac i koristite moždane sklopove povezane s pronalaženjem informacija i fluentnošću, vidimo dokaz da ćete, također, postići bolje rezultate na matematičkim testovima na prijemnome ispitu. Postoji jasna veza između fluentnosti i visoke razine sposobnosti – lako razumijevanje osnova matematike je bitno.”

Ovo novo saznanje je važno iz perspektive podučavanja matematike, zaključuje Ansari, zato što tradicionalno bjesni debata između podučavanja usmjerenoga na rezultate na testovima nasuprot konceptualnoga pristupa, pedagogije bazirane na rješavanju problema, ali sada je jasno da su obje metode važne u osnovnome obrazovanju. Ova otkrića predlažu da način na koji je mozak organiziran za jednoznamenkaste aritmetičke račune predviđa izvedbu puno složenijih matematičkih vještina, ilustrirajući kritičku ulogu koju aritmetička fluentnost igra u stvaranju matematičke spretnosti među srednjoškolcima.

Uzimajući u obzir da je dokaz korelacijski, buduće studije koje će pratiti djecu od ranih razreda osnovne škole do srednje škole morat će obratiti pozornost na specifične načine u kojima stjecanje osnovne aritmetičke fluentnosti utječe na učenje onih vještina koje se ocjenjuju PSAT testovima.

Ansari se udružio s Gavinom Priceom, bivšim postdoktorantom Westerna, a sadašnjim profesorom asistentom predmeta Edukacijska neuroznanost na Sveučilištu Vanderbilt i dr. Michele Mazzocco s Instituta dječjeg razvoja na Sveučilištu u Minnesoti na studiji koju je financijski podržao Kanadski institut za medicinska istraživanja, Kanadsko vijeće za istraživanja prirodnih znanosti i inženjerstva (NSERC) i Kanadski istraživački program.

Izvor: WesternScience

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To se područje često smatra "domom" negativnih emocija i reakcija, poput straha od letenja ili opće anksioznosti.

Zdravlje i Medicina

Rezultati istraživanja znanstvenika dodatno naglašavaju važnost stvaranja zdravih navika u smislu vježbanja.

Tehnologija

Elon Musk tvrdi da će povezivanje mozga s kompjuterima biti jedini način da se održi korak s razvojem umjetne inteligencije.

Neuroznanost

Znanstvenici su napravili korak naprijed u dešifriranju onoga što osoba govori samo gledajući njene moždane valove dok govori. Uspjeli su osposobiti algoritme za prebacivanje...

Oglašavanje