Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Više žena u upravi vodi prema unapređenju održivosti poslovanja

Kao konzultantica za korporativnu odgovornost, Kellie McElhaney  javno je kritizirala imenovanje još jednog muškarca u tim izvršnih direktora Applea, čiji su članovi ionako samo muškarci. Njezino novo istraživanje ide korak dalje, ukazujući da broj žena u upravama tvrtki korelira s održivosti tvrtke.

“Premda to nije bio predmet istraživanja u ovom radu, on je pružio dokaze da tvrtke koje su uspješnije u održivom upravljanju ekološkim i društvenim aspektima poslovanja imaju i bolje financijske pokazatelje, a one u kojima je bilo više žena u rukovodećim strukturama, pokazuju i bolje financijske rezultate”, kaže prof. McElhaney. “Ovom studijom želimo istražiti vezu između žena i pokazatelja o održivom ekološkom i društvenom upravljanju kako bi se postigao odnos koji će zadovoljiti sve strane.”

McElhaney je utvrdila da će tvrtke s jednom ili više žena u upravi vjerojatnije imati bolju praksu održivosti. “Ovdje se ne radi o ženskom ili muškom pitanju, nego o zajedničkoj poslovnoj prilici”, kaže McElhaney, koja je i direktorica Centra za odgovorno poslovanje na Poslovnoj Školi Haas pri Sveučilištu u Berkeleyju.

Na studiji “Žene kreiraju održivu budućnost” surađuje i doktorandica na Berkeleyju Sanaz Mobasseri, a istraživanje se odvija pod pokroviteljstvom organizacija KPMG i Women Corporate Directors (WCD). Tvrtka MSCI Inc. je osigurala podatke o 1.500 vodećih tvrtki s popisa američkog poslovnog časopisa Fortune  i njihovim pokazateljima o održivom ekološkom i društvenom upravljanju koji se prate od 1992.

Kako bi izmjerile izvedbu svake tvrtke, autorice su pregledale pokazatelje o održivom ekološkom i društvenom upravljanju svake organizacije. Ekološki kriteriji uključuju mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti poslovanja, mjerenje i smanjenje emisije ugljičnog dioksida, smanjenje ambalaže te ulaganja u obnovljive izvore energije. Primjeri društvenih čimbenika uključuju dostupnost zdravstvene skrbi za socijalno ugroženu populaciju na tržištima zemalja u razvoju, snažne poticaje za zapošljavanje, proizvode s poboljšanim zdravstvenim i prehrambenim vrijednostima te proizvode i usluge u zajednicama s ograničenim ili nikakvim pristupom financijskim sredstvima. Konačno, upravljanje se definira kao izbjegavanje korupcije i mita, čisto računovodstvo i visoka razina otvorenosti i transparentnosti u pogledu poslovne prakse.

Održivo ekološko i društveno upravljanje široko je prihvaćena mjera korporativne održivosti, koja je za investicijsku zajednicu pokazatelj upravljanja rizicima, prepoznavanja prilika i snažnog vodstva.

“Također smo otkrili, kao i istraživači prije nas, da je prijelomna točka brojka tri. Tvrtke s najmanje tri ženska člana uprave imale su bolje pokazatelje o ekološkom i društvenom upravljanju, s tim da se radi o doista vrlo rijetkim tvrtkama koje udovoljavaju ovom pragu – samo tri od 1.500 tvrtki koje smo istraživali: Kimberly-Clark, General Motors i Walmart“, kaže McElhaney.

McElhaney je intervjuirala nekoliko direktorica kako bi doznala više o njihovim osobnim iskustvima u upravi.

“Žene i održivost dvije su strane istog novčića …. Korporacije grade bolje društvo ako imaju uravnotežene uprave”, kaže Halla Tomadottir, izvršna predsjednica i suosnivačica Audur Capitala na Islandu, ispitanica u ovom istraživanju.

Autorice studije razgovarale su i s bivšom američkom tajnicom za poljoprivredu Ann Veneman, članicom upravnog odbora tvrtke Nestle. “Glasovi žena su ključni u promicanju ciljeva zajedničke korporativne vrijednosti”, tvrdi Veneman u studiji.

Ostale direktorice su izjavile kako pozive da sudjeluju u upravama tvrtki procjenjuju na temelju faktora održivoga ekološkog i društvenog upravljanja organizacije. Dina Dublon, bivša izvršna potpredsjednica i financijska direktorica tvrtke JP Morgan Chase, sada direktorica PepsiCo-a, Accenturea i Microsofta kaže: “Po meni, tu se radi o mome izboru. Ja sam izabrala da ću raditi u upravama koje su otvorene prema pitanjima održivoga ekološkog i društvenog upravljanja jer mi je do tih tema duboko stalo.”

McElhaney ističe da “uzročnost” ostaje problematično pitanje: “Hoće li tvrtka koja ne upravlja rizicima, poput ekološkoga i društvenoga upravljanja, shvatiti da je rizik ne imati više žena među članovima uprave – te pitanje što se događa prvo, ulazak više žena u upravu ili  inicijative za unaprjeđenje održivosti?”

U sljedećoj fazi istraživanja intervjuirat će se više ženskih, ali i muških članova uprava. McElhaney navodi sljedeća četiri ključna koraka kojima bi se povećao udio žena među članovima uprava: obavljanje više istraživanja u tom području, nastaviti s uključivanjem žena u uprave tvrtki, poticati poslovnu zajednicu na sponzoriranje žena, što uključuje i muškarce i žene, te educirati čelnike poduzeća oba spola da budu “pokretači promjena.”

6 komentara

6 Comments

 1. Tomica Slisha

  17 prosinca, 2012 u 8:33 pm

  ahaaaa

 2. Hans Grace

  17 prosinca, 2012 u 8:33 pm

  Istina..

 3. Mirko Kuric

  17 prosinca, 2012 u 8:33 pm

  onda cure navalite mi ćemo biti u birtiji te čekati!!

 4. Ana Stanin

  17 prosinca, 2012 u 8:43 pm

  Ne samo to nego nakon ovg zadnjeg popisa stanovništva ima nas više,mislim žena.:)

 5. Bruno Purgar

  17 prosinca, 2012 u 8:43 pm

  Jao sad će i muški krevetom do unaprijeđenja,samo sam to čekao haha

 6. Mijo Ćurak

  17 prosinca, 2012 u 8:44 pm

  Mirko govoriš ka Sveto pismo,ja se s tobom slažem.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Nejednaka zastupljenost spolova u pojedinim akademskim područjima može biti posljedica naglaska tih područja na genijalnosti (a ne na napornom radu, primjerice) i stereotipima koji...

Društvene znanosti

Vjerojatnije je da će muškarci sabotirati svoje profesionalne konkurente nego žene, pokazala je studija Tehnološkog instituta u Karlsruheu (KIT).  Nije to zbog toga što su muškarci...

Oboljenja i poremećaji

Nedostatak sna kod starijih žena dugoročno može rezultirati krhkijim kostima, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika. Studijom je uocen 22 posto veći rizik od...

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren Swami...

Oglašavanje