Connect with us

Znanost

Biokemija

Vitaminske pilule su nedjelotvorne, a mogu biti i štetne

Izvor: BBC Foto: Alamy

Vitaminske pilule su nedjelotvorne, a mogu biti i štetne

Milijarde godina evolucije ne mogu se promijeniti jednostavnom tabletom.

U bestseler knjizi 1970-ih “Kako živjeti dulje i osjećati se bolje”, Linus Pauling, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, tvrdio je kako suplementacija vitaminom C može izliječiti prehladu.

Dnevno je konzumirao i do 18.000 miligrama, što je 50 puta više od preporučene dnevne doze. U drugom izdanju knjige na popis boljki izlječivih vitaminom C nadodaje gripu te, kada se 1980-ih SAD-om počeo širiti, čak i HIV.

Paulingove ideje pojavljuju se i u magazinu Time “Prava moć vitamina” u kojem se vitaminima pripisuju svojstva liječenja kardiovaskularnih bolesti, katarakta te čak i tumora. Naravno, nakon objave članka prodaja multivitamina i drugih dodataka prehrani dramatično je porasla, kao i Paulingova slava. Ipak, njegov akademski ugled otišao je u drugom pravcu.

Pauling je svoje teorije temeljio na pretpostavci da je vitamin C  antioksidans, vrsta molekule u koju spada vitamin E, beta-karoten i folne kiseline, a čija korisnost proizlazi iz činjenice da neutralizira visoko reaktivne molekule slobodnih radikala.



Ubrzo nakon što su slobodni radikali povezani sa starenjem i bolešću percipiraju su kao neprijatelji koje bi trebalo iskorijeniti.

Na primjer, laboratorijskim miševima propisani su razni dodatni antioksidanti direktno u prehrani ili putem injekcija, neki miševi čak su i genetski modificirana da geni koji kodiraju određene antioksidante postanu aktivniji od onih u  ne-modificiranih laboratorijskih miševa.

Iako različitih metoda, rezultati su uglavnom isti – višak antioksidanata ne usporava starenje, niti zaustavlja pojavu bolesti.

„Nikada nije dokazano da produžuju ili poboljšavaju životni vijek“, kaže Antonio Enriquez iz španjolskog Nacionalnog centra za kardiovaskularna istraživanja u Madridu.

Što je s istraživanjima na ljudima? Premisa je vrlo jednostavna. Prvo, potrebno je naći grupu ljudi slične dobi, mjesta stanovanja i načina života.

Zatim, podijeliti ih u dvije podskupine. Jedna polovica prima dodatak koji se ispituje, a druga dobiva placebo. Treće, i presudno kako bi se izbjeglo nenamjerna pristranost, tko je dobio koji pripravak ostaje tajna do završetka ispitivanja.

Od 1970-ih, velik broj ispitivanja pokušavao je otkriti vezu antioksidanata s ljudskim zdravljem i opstankom. Rezultati su daleko od ohrabrujućih. Godine 1994. jedno ispitivanje pratilo je živote 29,133 Finaca prosječno starih 50 godina.

Sve su bili pušaći, ali samo neki dobili su dodatak beta-karotena. Unutar skupine koja je dobivala dodatak prehrani, incidencija raka pluća povećala se za 16%.

Sličan rezultat pronađen je u žena u postmenopauzi u SAD-u. Nakon 10 godina svakodnevnog uzimanja folne kiseline (raznih B vitamina) rizik od raka dojke povećan je za 20% u odnosu na one žene koje nisu uzimale dodatak.

Jedna studija na više od 1.000 teških pušača objavljena 1996. Prekinuta je gotovo dvije godine ranije. Nakon samo četiri godine suplementiranja beta-karotenom i vitaminom A, došlo je do 28% povećanja stope obolijevanja od raka pluća te 17% povećanja smrti.

Tijekom četiri godine istraživanja, došlo je 80 smrtnih slučajeva. Kako su autori pisali u to vrijeme, “Ovi rezultati daju dovoljne osnove da destimuliraju korištenje suplementacijskog beta-karotena i kombinacije beta-karotena i vitamina A.”

Fatalna ideje

Naravno, postoje studije koje ukazuju na prednosti uzimanja antioksidanata, posebno kada ispitanici nemaju pristup zdravoj prehrani.

Prema istraživanju iz 2012. koje ukazuje na zaključke 27 kliničkih studija koje procjenjuju efikasnost raznih antioksidansa, težina dokaza ne govori u korist antioksidanata.

Samo sedam studija zaključuje da konzumiranje antioksidanata u obliku dodataka prehrani donosi zdravstvene koristi, uključujući i smanjeni rizik od koronarne bolesti srca i tumora gušterače.

Deset studije nisu uvidjele nikakvu korist. Ostalih 10 studija zaključuje kako su ispitanici u mjerljivo gorem stanju nakon režima suplementacijskih antioksidanata, uključujući i povećanu učestalost bolesti poput tumora pluća i dojke.

“Ideja da su suplementacijski antioksidanti čudotvoran lijek potpuno je suvišna”, kaže Enriquez. Istraživanje objavljeno 2007. godine američkog Nacionalnog instituta za rak, pokazalo je kako je za muškarce koji su koristili multivitamine dvaput vjerojatnije da će umrijeti od raka prostate u usporedbi s onima koji nisu.

Slične studije 2011. na 35,533 zdravih muškaraca otkrile su da suplementacija vitaminom E i selenom povećava rizik od raka prostate za 17%.

 Podijeli pa vladaj

Antioksidansi imaju negativnu stranu. Uz porast dokaza da su slobodni radikali bitni za naše zdravlje, čak i njihova dobra strana nije uvijek korisna. Znamo da se slobodni radikali često koriste kao molekularni glasnici koji šalju signale iz jedne regije stanice u drugu.

U toj ulozi, pokazalo se da oksidanti moduliraju kada stanica raste, kad se dijeli na dva dijela, a kad umire. U svakoj fazi života stanice, slobodni radikali su od vitalnog značaja. Bez njih, stanice će nastaviti rasti i nekontrolirano se dijeliti.

Bez slobodnih radikala biti bismo skloniji infekcijama. Organizam pod stresom od neželjenih bakterija ili virusa prirodno proizvodi slobodne radikale u većem broju, koji zatim djeluju na imunološki sustav. Unutar stanica rade ono po čemu su najpoznatiji: oštećuju i ubijaju. Uljez je raskomadan.

Zdrav imunološki odgovor ovisi o slobodnim radikalima koji su u nama. Genetičari Joao Pedro Magalhães i George Church 2006. izjavljuju: “Na isti način na koji su se ljudi naučili koristiti vatru koja je opasna, čini se kako i stanice razvijaju mehanizme za kontrolu i korištenje slobodnih radikala.”

Srećom, tijelo posjeduje sustave koji se trude zadržati unutarnju biokemiju stabilnom. Za antioksidante, to obično uključuje filtriranje viška iz krvotoka u mokraću. Naša tijela prilagođena su riziku kisika iz perioda prvih mikroba koji su se koristili toksičnim plinom – kisikom.

Milijarde godina evolucije ne mogu se promijeniti jednostavnom tabletom.

Nitko ne bi porekao da je vitamin C bitan za zdrav život, kao i svi antioksidansi, ali ako ste pratili liječničke naloge, ovi dodaci rijetko će biti odgovor za duži život kada postoji opcija zdrave prehrane.

“Najbolja opcija je da antioksidanse uzimamo iz hrane jer hrana sadrži mješavinu antioksidanata koji djeluju zajedno. Prehrana bogata voćem i povrćem uglavnom se pokazala kao dobrom”, kaže Lane.

Nakon desetljeća odgonetavanja biokemije slobodnih radikala i antioksidanata, stotine tisuća volontera i milijune funti potrošenih na kliničkim ispitivanjima, najbolji zaključak koji u 21. stoljeću znanost ima za ponuditi poprilično je jednostavan – jesti pet puta na dan.

"Stvari su mjerilo vida, a san je njihova sjena," Tin Ujević.

9 komentara

9 Comments

  1. Robi Netko

    prosinac 11, 2016 kod 4:03 pm

    Kome se da jesti 5x na dan, to je uzevši u obzir samo budne sate cca svaka 3 sata. Na koji način je to uopće prirodno? Nije se bezveze ustalio prirodni ritam od 3 obroka dnevno u svim kulturama.

  2. Selver Burekovic

    prosinac 11, 2016 kod 4:28 pm

    Tablete ne treba olako uzimati pa makar to bili i MV.Dosta starijeg svijeta probava razne tablete jer “zadnji put su one zute bile dobre” 🙂

  3. Andreas Kornjaca

    prosinac 11, 2016 kod 5:10 pm

    Nikola Kustić

  4. Đurđica Đuki Španjol

    prosinac 11, 2016 kod 8:14 pm

    Ja sam se izvukla na vrijeme Bogu hvala al mi je trebalo dvije godine da se sve vrati u normalu .
    Poslijedice nisu ostale a sve zbog ” nemam vremena jesti kako treba normalni obrok pa najlakse popit ABC, omegu 3,6,9,koenzim q 10, B vitamin i problem rijesen”.
    Al ustvari problemi tek tada pocinju.

  5. Vera Lakatos

    prosinac 11, 2016 kod 10:16 pm

    Ne pada mi na pamet uzimati industrijske vitamine. Imam voće i povrće s dozom pesticida i evo me žive i zdrave.

  6. Haris Durmišević

    prosinac 12, 2016 kod 1:00 pm

    Ko je ikad mislio da je nesto zdravo sto nije prirodno?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Više u Biokemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh