Connect with us

Znanost

Foto: YouTube

Ekologija i okoliš

Vlažne maramice bi mogle postati stvar prošlosti

Sadrže nerazgradivu plastiku


Vlažne maramice, ta korisna higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje ruku te drugih dijelova tijela bi mogla uskoro postati prošlost.

Britanska vlada, naime, planira u naredna 2 desetljeća potpuno iskorijeniti plastični otpad, uključujući “proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica”. Vlažne maramice ipak sadrže nerazgradivu plastiku.

Proizvođači će stoga imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači jednostavno morati snaći bez njih.

Vlažne maramice su također zloglasni krivci za začepljenje odvoda vode. Konkretno, upravo u britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 % svih začepljenja, do tog podatka se došlo analizom uzoraka. Ostatku začepljenja su pridonijele masnoće i drugi higijenski proizvodi. Toaletni papir, primjerice, u začepljenjima sudjeluje samo u promilima.

To sve je potaknulo britansku vladu da pokrene kampanju s ciljem informiranja javnosti da se vlažne maramice ne smiju bacati u odvodni sustav.

“Surađujemo s proizvođačima i prodavačima kako bi bilo jasno naznačeno na pakiranjima kako ih pravilno odlagati”, tvrde u ministarstvu zaštite okoliša. Također se potiču i inovacije koje će omogućiti proizvodnju razgradivih maramica.

Industrija vlažnih maramica je procvjetala u zadnjem desetljeću, a proizvođači nude sve više i više varijanti – maramice za osjetljivu kožu, maramice za bebe, zatim one za skidanje šminke, maramice za tjeranje insekata pa onda maramice umjesto dezodoransa te čak i one za zaštitu od Sunca.

Većina ih je napravljena od poliestera te drugih bioloških nerazgradivih materijala.

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Ekologija i okoliš

Popularno

Advertisement
Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh