Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Vojni sonar može ozlijediti plavetne kitove

Oceani su sve više zagađeni bukom koju stvara čovjek, što može uznemiriti čak i najveće sisavce na Zemlji – plavetne kitove.

(Credit: Wikimedia.org)

Kitovima je vokalizacija nužna kako bi komunicirali sa drugim pripadnicima svoje vrste na velikim udaljenostima. Zvuk koji sonar ispušta pri navigaciji, detekciji objekata i komunikaciji, može, međutim, poremetiti zov kitova, odvratiti ih od njihovih staništa i oštetiti njihov sluh, tvrde znanstvenici.

Srednja frekvencija sonarnog signala (od 1 kHz do 10 kHz) najizgledniji je krivac za masovna nasukavanja kljunastih kitova koja su se ranije događala. Zabilježeno je i nekoliko nasukavanja kod drugih vrsta kitova.

Kako bi testirali kako buka sonara utječe na hranjenje plavetnih kitova na obalama Južne Kalifornije, istraživači su jednu skupinu izložili umjerenoj frekvenciji između 3,5 i 4 kHz, što ne predstavlja toliku buku kakvu proizvode vojni sonari. Kitovi su označeni prijemnicima koji su bilježili akustične podatke i kretanje kitova za vrijeme kontroliranog izlaganja zvukovima.

Iako nije zabilježena ista reakcija kod svih jedinki, nekolicina je odgovorila izbjegavanjem područja na kojima se hrane i bijegom od izvora buke.

“Jasno je da je reakcija kitova u određenim uvjetima rezultirala promjenom ponašanja i privremenim izbjegavanjem područja u kojima je proizveden zvuk”, kaže autor studije Jeremy Goldbogen iz neprofitne udruge Cascadia Research Collective. “Ali sveukupno gledajući, njihove reakcije su složene i ovise o nizu interaktivnih čimbenika.”

Prema podacima NOAA-e (National Oceanic and Atmospheric Administration), populacija plavetnih kitova danas se svela samo na 5 000-10 000 primjeraka. Ova studija ukazuje na to da bi vojni sonari mogli dodatno ugroziti ovu, ionako ugroženu vrstu.

“Naši rezultati pokazuju da učestala izloženost srednjoj frekvenciji antropogenih zvukova može predstavljati značajan rizik u oporavku populacije ugroženih plavetnih kitova, koji za razliku od drugih vrsta kitova usana nisu pokazali znakove oporavka u području zapadne obale Sjeverne Amerike”, napisali su autori studije.

Istraživanje je detaljno opisano u časopisu Biology Letters početkom ovog mjeseca.

Izvor: LiveScience

7 komentara

7 Comments

 1. Krunoslav Bilic

  8 srpnja, 2013 u 11:25 am

  da jer je preglasan za njega

 2. Matija Stankich

  8 srpnja, 2013 u 11:37 am

  poanta vojske je da ozljeđuje.. ziher nie tu da širi milinu i radost.. END TO VOJSKE !!!!

 3. Denis Vađunec

  8 srpnja, 2013 u 11:47 am

  a da ne moze nebi vi nit objavili.

 4. Denis Vađunec

  8 srpnja, 2013 u 11:49 am

  ma da vojska ,policija narod al nikad oni glavni nisu krivi.pa netko dobije I zapovijed da uradi nesto.

 5. Denis Vađunec

  8 srpnja, 2013 u 11:55 am

  Bile poplave evo nas,vojske,pozari opet mi,kad civili racunaju na nas tu smo a kad nas netreba onda nitko ne pita kako smo,i dali nam treba vode.Sjajna nacija svaka cast.Sad imate Europu na koju racunajte jer na mene nemojte.

 6. Kavarex Podmorski Narednik

  8 srpnja, 2013 u 12:17 pm

  Ljudi su paraziti na planetu zemlji

 7. Eugen Jelec

  8 srpnja, 2013 u 3:24 pm

  ta ljudska vojna sila je jedino zaslužila da kitu popuše k…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

To mogu još samo ljudi

Biljke i životinje

Korejski istraživači tvrde da su otkrili dva gena osjetljiva na zvuk u sadnicama riže. Mi-Jeong Jeong i njegovi kolege s Nacionalnog Instituta za Poljoprivrednu...

Znanost

Vatrogasci bi uskoro požare mogli gasiti zvukom ako zaživi izum dvojice studenata iz Virginije. Aparat za gašenje vatre Vieta Trana i Setha Robertsona izgleda...

Biljke i životinje

Grbavi kit dug najmanje pet metara uočen je rijeci Temzi istočno od Londona gotovo godinu dana nakon što je kit beluga prvi put viđen...

Oglašavanje