Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Inženjerstvo

Vremenski plašt mogao bi osiguravati telekomunikacije

Telekomunikacije jednoga bi dana mogle biti sigurnije zbog „plašta vremenske nevidljivosti“ koji bi skrivao podatke poslane optičkim kabelima, izjavili su američki znanstvenici.

nevidljivi-plast

Inženjer elektrotehnike Joseph Lukens sa Sveučilišta Perdue i njegovi kolege objavili su danas svoja otkrića u časopisu Nature.

„Kao što možete zamisliti skrivanje stvari u prostoru, tako možete zamisliti i skrivanje trenutaka u vremenu“, naveo je Lukens. „Nitko ih ne može pronaći, tako da slobodno možete reći da se nisu ni dogodili. To je jednako dobro kao i brisanje prošlosti.“

Kad se radi o činjenju stvari nevidljivima, dosta se istraživalo o prostornim plaštevima, sličnima izmišljenom nevidljivom plaštu u knjigama o Harryju Potteru.

Lukens i njegovi kolege izveli su pokus kako bi pokazali da je, u principu, moguće upotrijebiti slične ideje kako bi se sakrili podaci u optičkim komunikacijskim sustavima.

Razvili su vremenski plašt koji stvara „rupu u vremenu“ kako bi „sakrio“ podatke dok se šalju.

Istraživači su pomoću modulatora pomicali zraku lasera naprijed-nazad, stvarajući „rupe u vremenu“. To im je dozvolilo da u te rupe ubacuju podatke, iako se činilo da se putem optičkog kabela nijedan podatak nije prebacio.

Lukens je objasnio da plašt trenutačno radi u protoku od 12,7 gigabita po sekundi, ali da bi mogao raditi i brže.

„Možemo sakriti jedan bit podataka, i onda brzo još jedan“, izjavio je.

Upotreba u vojsci i pri provedbi zakona

Lukens kaže da iako je praktična upotreba ove tehnologije još uvijek daleko, mogla bi se pokazati korisnom u sprječavanju ljudi u prisluškivanju telekomunikacija jer bi se činilo kao da se nikakvi podaci ne prenose i također, moglo bi se spriječiti slanje informacija jer ih primatelj ne bi vidio.

„Mogu vidjeti primjenu ovih ideja u vojsci i pri provedbi zakona“, rekao je.

Istraživanje je bilo potpomognuto sredstvima Nacionalne fondacije za znanost i fondova za obranu i sigurnost.

Iako su ranije razvijeni drugi koncepti vremenskih plašteva, ovo je prvi koji koristi lako dostupne komponente, nastavio je Lukens.

Ipak, on naglašava da plašt traje samo 36 pikosekundi i da „sakriva“ podatkovne bitove koji su kraći od polovice perioda ponavljanja, ali vjeruje da će se u budućnosti to moći unaprijediti.

„S trenutačnom tehnologijom ne vidim lako rješenje tog problema“, zaključio je Lukens.

„Nadam se da netko tko čita ovaj članak ima bolju ideju kako bismo vrijeme trajanja „skrivanja“ mogli produžiti“.

Izvor: ABC

1 komentar

1 komentar

  1. vokvok

    19 lipnja, 2013 u 2:06 pm

    Ma, dokle s laprdanjima … Nema “rupe u vremenu”, a članak ne govori ništa o principu; pomicanjem laserske zrake naprijed-nazad postiže se određen efekat, ali, nipošto “rupa u vremenu”. Za pojašnjenje priče pitajte autora članka. Sve ovisi o načinu i vrsti detekcije.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Tehnologija

Po prvi put ikad, znanstvenici su pohranili svjetlosne informacije kao zvučne valove na računalnom čipu – nešto što znanstvenici uspoređuju s hvatanjem munje kao...

Nanotehnologija

Metamaterijali su čovjekove tvorevine koje se u interakciji sa svjetlom i zvukom (i valovima općenito), ponašaju na nekonvencionalan način kakav ne nalazimo u prirodi....

Elektronika

Nova metoda koja omogućuje predmetima da postanu „nevidljivi“ sada se primjenjuje na potpunom drugačijem području: dopušta česticama da se „sakriju“ od elektrona, što bi...

Inženjerstvo

Znanstvenici sa Sveučilišta Duke konstruirali su prvi pravi plašt nevidljivosti koji objekte veličine jednog centimetra može učiniti potpuno nevidljivima, javlja Extremetech. Vjerovali ili ne,...

Oglašavanje