Connect with us

Znanost

Vrijeme je da Europa intenzivira istraživanja u polarnim regijama

Klima

Vrijeme je da Europa intenzivira istraživanja u polarnim regijama

Istraživanja u polarnim krajevima moraju postati sastavni dio istraživačkih aktivnosti Europske unije ako Europa želi imati koristi od Polarnih regija koje se dramatično mijenjaju, izjavila je Europska polarna uprava (EPB) tijekom objave svojeg strateškog pozicijskog dokumenta o europskim polarnim istraživanjima “Relevantnost, strateški kontekst i određivanje budućih usmjerenja.”

Europske istraživačke aktivnosti u Polarnim regijama su značajne i iznose preko 300 milijuna eura godišnje, prepoznajući ključnu ulogu regija kao pokretača klime na Zemlji i funkcioniranja oceana. No istraživanje je često rascjepkano, sa značajnim preklapanjem među raznim nacijama koje u njemu sudjeluju unutar Europe. Kako bi se situacija popravila, pozicijski dokument poziva na ujednačavanje polarnih istraživanja u Europskom Istraživačkom Prostoru kako bi postala prioritetna i u nadolazećem 8. R&D Okvirnom Programu za Europsku Komisiju te za agencije koja financiraju istraživanja polarnih krajeva na nacionalnoj razini u zemljama članicama EU.

Također potiče pojačano povezivanje s međunarodnim partnerima kako bi se očuvale Polarne regije, kako bi istraživanje moglo pomoći u odgovaranju na globalna znanstvena pitanja koja se tiču samog dinamičkog sustava Zemlje. “Potrebna nam je ambiciozna i jasna strategija za ulaganja u istraživačke aktivnosti u Polarnim regijama radi dugoročne koristi za Europu” kaže profesor Carlo Alberto Ricci, predsjednik Europske polarne uprave. “Ovaj pristup također će pomoći u povećavanju značenja europske znanosti unutar međunarodnih nastojanja polarnih znanosti” dodaje. Preklapanje europske raspodjele troškova i resursa postajat će sve kritičnije budući da klimatska promjena značajno povećava dostupnost Polarnih regija i otvara ogromne nove mogućnosti za ribarstvo, turizam, naftu, plin i promet.

Pozicijski dokument stoga poziva na naročita nastojanja da se koordiniraju europske istraživačke aktivnosti na Antarktici putem zajedničkih programa, dijeljenja resursa i umreženja znanstvenih postaja, te ostalih postrojenja i infrastrukture.

Izvor: European Science Foundation

 

Nastavi čitati

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh