Connect with us

Znanost

Vruće s desetljećima suše – kakvo se vrijeme očekuje na Jugozapadu?

Klima

Vruće s desetljećima suše – kakvo se vrijeme očekuje na Jugozapadu?

Neviđena kombinacija vrućine i desetljeća suše možda očekuje američki Jugozapad u nekom trenutku ovog stoljeća, sugerira novo istraživanje koje je provela skupina sa Sveučilišta Arizona.

Da bi došli do ovog zaključka, članovi skupine proučili su prethodne studije koje bilježe temperature i sušna razdoblja u prošlosti ove regije. “Velike suše iz 20. stoljeća djeluju neznatno u usporedbi sa sušama zabilježenim u paleoklimatskim zapisima iz protekla dva tisućljeća” pišu istraživači. Tijekom srednjovjekovnog razdoblja povišene temperature podudarale su se s dugim i raširenim sušama. Nakon što su odgonetnuli kad su se i koliko dugo sušna razdoblja i visoke temperature podudarali u prošlosti, istraživači su identificirali potencijalne najgore scenarije u budućnosti. Takvi scenariji mogli bi pomoći upraviteljima vodenih i drugih resursa u planiranju za budućnost, piše istraživačka skupina.

“Ne kažemo da će suše u budućnosti biti gore od onih koje vidimo u paleoklimatskim zapisima, no smatramo da bi mogle biti jednako loše“ kaže glavna autorica Connie A. Woodhouse, izvanredna profesorica geografije i regionalnog razvoja sa UA. “Međutim, učinci takve najgore suše, u slučaju da se ponovi u budućnosti, bili bi u velikoj mjeri pojačani još toplijim temperaturama.” Rad skupine dio je posebnog priloga “Klimatska promjena i voda na Jugozapadu Sjeverne Amerike” koji je izdan 13. prosinca u ranom internetskom izdanju Proceedings of the National Academy of Sciences. Rad koji izdaju Woodhouse i njezini kolege zove se “1200-godišnja perspektiva suše u 21. Stoljeću u jugozapadnoj Sjevernoj Americi.”

Koautori su Glen M. MacDonaln sa Sveučilišta California u Los Angelesu, Dave W. Stahle sa Sveučilišta Arkansas u Fayetteville-u i Edward R. Cook sa Zemaljskog opservatorija Lamont – Doherty Sveučilišta Columbia, Palisades, NY. Analiza u novom radu uključuje prethodna istraživanja koja su proveli Woodhouse, koautor David. M. Meko i ostali u kojima su dokumentirali protekle suše koje su potrajale nekoliko desetljeća. Osim toga, neke od tih suša pojavile su se u razdobljima relativno toplih temperatura. U posljednjih 2000 godina, bilo je nekoliko razdoblja teških i kontinuiranih suša koje su pogodile veći dio zapadne Sjeverne Amerike. Suše popraćene visokim temperaturama imaju jači utjecaj na ekosustave, kaže Meko, znanstveni suradnik u Laboratoriju za istraživanje godova drveća UA-a.

Tijekom srednjovjekovnog razdoblja temperature su bile oko 1°C iznad dugoročnog prosjeka. Prosječne temperature na Jugozapadu bile su toplije od tog prosjeka od 1990-te i projicira se da će do 2100. porasti za barem 2 stupnja, kaže Woodhouse. Najteže sušno razdoblje tople klime na Jugozapadu u posljednjih 1200 godina trajalo je 60 godina i javilo se sredinom 12. stoljeća, tvrde Meko i ostali u svojem istraživanju. Ta je suša obuhvatila veći dio zapadnog SAD-e i sjevernog Meksika. U razdoblju od 25 godina tijekom te suše, protok rijeke Colorado u prosjeku je bio 15 posto ispod normale, što se vidi iz rekonstrukcije toka rijeke pomoću godova drveća kod Lees Ferry-a. Za svaki stupanj C zagrijavanja u budućnosti projicira se da će protok rijeke Colorado smanjiti između dva i osam posto, pišu Woodhouse i njezini koautori. Rijeka Colorado opskrbljuje vodom gradove i poljoprivredu u sedam zapadnih država SAD-a i dvije države sjeverozapadnog Meksika. Los Angeles, Las Vegas, Denver, Phoenix, Tucson i Albuquerque samo su neki od brojnih gradova koji ovise o vodi rijeke Colorado.

“Čak i bez zatopljenja, kad bi se ponovno dogodila jedna od onih srednjovjekovnih suša, utjecaj bi bio katastrofalan” kaže ona. “Naši vodeni sustavi ne mogu nas podržavati u tako dugom razdoblju suše.” Primjećujući da je protok rijeke Colorado kod Lees Ferry-a u razdoblju od 2000. do 2009. najniži zabilježen, Woodhouse kaže da bi trenutna suša mogla biti dio dužeg sušnog razdoblja. Instrumentalni zapisi na području Lees Ferry-a postoje za razdoblje od 1906. do danas. “Kako se ova suša razvija, ne možemo ju stvarno vrednovati dok ne proučimo prošlost” kaže ona. U posljednjim desetljećima temperature su bile više nego u prethodnih 1200 godina, a za temperature u budućnosti predviđa se da će biti još više, kaže Woodhouse. Osim toga, drugo istraživanje predviđa da će promjene u atmosferskoj cirkulaciji smanjiti količinu zimskih padalina na području Jugozapada, kaže. “Sve u svemu, mogli bismo imati sušu sličnu onima u srednjem vijeku sa još višim temperaturama”, primjećuje Woodhouse.

Izvor: University of Arizona

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Klima

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh