Connect with us

Znanost

Vulkan na Havajima gotovo odnio pet života

Nova 2017. godina je počela prilično vatreno. Ili vulkanski, bolje rečeno. Ni Vulkan Kilauea nije mirovao. Jedan od najposjećenijih vulkana svijeta je početak godine obilježio erupcijom koja je odlomila dio stijena na kojem su do tada mirno šetali turisti.

Kilauea je jedan od pet havajskih otoka i istoimeni vulkan čije ime objašnjava njegovu čestu aktivnost. Kilauea, naime, znači „mnogo izbacivati“. Zato je i popularno turističko odredište, jer mnogobrojni posjetitelji imaju priliku sa stijenja gledati kako se lava praćena dimom spušta s druge strane u ocean. Cijeli gledateljski dio i prilaz oceanu se zove Kamokuna. Točnije, zvao se tako, jer ga sada većinski više nema.

Vulkan se ovaj put zainatio pa je eruptirao na suprotnu stranu odvaljujući tako komad stijenja od 9 hektara, a sa sobom je u ocean skoro poveo i pet turista. Turisti su se, naravno, nalazili na gledateljskoj platformi. Rendžeri nacionalnog parka kažu da, srećom, nije bilo brodova na kritičnom mjestu u oceanu, ali da je pet turista prešlo preko zaštitnog užeta sigurnosne linije. Srećom, na opomene rendžera su turisti reagirali i na vrijeme se povukli, a 15 minuta nakon toga je mjesto na kojem su stajali odlomljeno i srušeno u Pacifik.

Cijelo područje je privremeno zatvoreno od strane uprave nacionalnog parka. Vulkanske delte lave su inače prilično riskantna mjesta. Kako su erupcije Kilauea vulkana postale redovne od 1983. nova zemlja koja se formirala od ugasle lave je sama po sebi nestabilna, pogotovo kad se tome još doda novi korozivni vulkanski nanos. Srećom, sve je prošlo dobro, ali je područje zatvoreno dok znanstvenici i rendžeri ne obave svoj posao i ne otvore ga ponovno. Mi ćemo sve pogledati sa sigurne udaljenosti zahvaljujući YouTube videima koji su zabilježili erupciju.

Nastavi čitati

Negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude otkriveno.

1 komentar

1 komentar

  1. Citati o ljubavi

    4 siječnja, 2017 kod 8:46 pm

    Like za ovo! (Y)

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Geografija i geologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh