Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Klima

Za dolazak posljednjeg ledenog doba trebalo je samo šest mjeseci!

Prema najnovijim istraživanjima bilo je potrebno samo šest mjeseci da se topla i sunčana Europa prekrije ledom.

Dosadašnja su istraživanja predlagala da je za dolazak posljednjeg  ledenog doba, koje se dogodilo prije 13 tisuća godina, trebalo približno desetljeće – danas znanstvenici vjeruju da se taj proces dogodio dvadeset puta brže.

U hollywoodskoj filmskoj uspješnici Dan poslije sutra”, sjeverna hemisfera smrznula se zbog naglog usporenja Golfske struje, što je omogućilo ledu da se rasprostre na stotine milja oko Arktika.

„Ovaj se događaj zbio vrlo naglo za one koji su živjeli u tom vremenu. Jednako je kao da se Britanija pomaknula na Arktik u samo par mjeseci“, rekao je geolog, profesor William Patterson, koji je vodio to istraživanje.

Rezultati profesora Pattersona dolaze s jednog od najdetaljnijih istraživanja klimatskih promjena ikada te potvrđuju teoriju da je klima na Zemlji vrlo nestabilna i može se preokrenuti iz tople u vrlo hladnu nevjerojatnom brzinom.

Njegovi zaključci, objavljeni u časopisu New Scientist, bazirani su na proučavanju muljevitog blata izvađenog iz jezera Lough Monreagh u zapadnoj Irskoj, području koje je opisao kao ono koje ima „najbolje blato na svijetu u znanstvenom pogledu“.

Prof. Patterson upotrijebio je precizni robotski skalpel kako bi sastrugao slojeve blata debelog samo pola milimetra. Svaki sloj predstavlja tri mjeseca slaganja sedimenta, tako da se varijacije među njima mogu upotrijebiti za mjerenje promjena u temperaturi koje se događaju u vrlo kratkom periodu.

Istraživanje je pokazalo kako je temperatura naglo pala, što je dovelo do izumiranja jezerskih biljaka i životinja kroz samo par mjeseci.

Kratkotrajno ledeno doba koje je slijedilo trajalo je tek tisuću i tristo godina i vjerojatno je bilo uzrokovano naglim pražnjenjem jezera Agassiz u Kanadi, kojem su se raspali nasipi, te je izlilo slatku vodu u sjeverni Atlantik i Arktički ocean.

Taj je događaj poremetio Golfsku struju – osjetljivu na varijacije u salinitetu i temperaturi – te je time omogućeno stvaranje leda na površini.

Neki znanstvenici vjeruju da će, ako se grenlandske ledene površine otope, doći do poremećaja oceanskih struja i imati sličan dramatični efekt.

14 komentara

14 Comments

 1. Branko Babic

  26 kolovoza, 2012 u 5:53 pm

  Wow

 2. Anis Kudumovic

  26 kolovoza, 2012 u 5:55 pm

  wtf?

 3. Morana Panjkota

  26 kolovoza, 2012 u 5:56 pm

  🙁

 4. Slobodan Čabrić

  26 kolovoza, 2012 u 5:56 pm

  WTF 😀

 5. Jahac Rumene Kadulje

  26 kolovoza, 2012 u 5:58 pm

  to je kao na filmu DAN POSLIJE SUTRA. Interesantan proizvod za dočaravanje kako to izgleda

 6. Ivan Brozović

  26 kolovoza, 2012 u 6:04 pm

  Znaci imat cemo i zimski turizam,snowboard je pripremljen za sezonu!

 7. Siniša Strčić

  26 kolovoza, 2012 u 6:08 pm

  Bordat ce ti led na ledenom grobu ako nisi sam shvatio da ti ja pojasnim. Ako dodje do toga ni jedan sisavac nece prezivjeti.

 8. Tiho Perković

  26 kolovoza, 2012 u 6:40 pm

  jebe me se,što se mene tiče nek svi pokrepamo…

 9. Vesna Sadovek

  26 kolovoza, 2012 u 6:47 pm

  neka ne zuri… ima kad 🙂

 10. Ivica Kiš

  26 kolovoza, 2012 u 6:52 pm

  Imamo ga par godina unazad ali je kratko trajalo, jedva mjesec dana

 11. Drago Gradecak

  26 kolovoza, 2012 u 6:52 pm

  http://www.sott.net/articles/show/245320-Last-Ice-Age-took-just-SIX-months-to-arrive
  Vijest je iz 2009., ali bolje ikad (prije ledenog doba) nego nikad.

 12. Anton Šarić

  26 kolovoza, 2012 u 10:09 pm

  gluposti

 13. Ivan Brozović

  27 kolovoza, 2012 u 12:47 am

  Siniša opet neko drmao kavez a? 🙂

 14. Karlo Vukusic

  27 kolovoza, 2012 u 10:58 am

  Ma Rvacka je u ledenon dobu od 1991. sve je razjebano

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Posljednjih godina u Sibiru su pronađeni ostaci različitih životinjskih vrsta.

Geografija i geologija

U novije vrijeme kada sagledamo prošlost Zemlje, ne možemo se ne zapitati vrti li se sve u krug? Ako pogledamo realno, u nedavnoj povijesti...

Arheologija i paleontologija

Smrznuta u ledu već tisućljećima, ova je sibirska mumija najbolje očuvani primjerak drevnog konja ikada pronađen. Nevjerojatno netaknuto tijelo mladog ždrebeta koje je preminulo...

Geografija i geologija

Špiljari u Montrealu otkrili su nevjerojatan sustav kaverni i tunela ispod grada, stvoren još u vrijeme kada su sabljozube mačke lovile goleme ljenjivce, a...

Oglašavanje