Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

„Zajednički jezik znanosti” – radioporuka Alberta Einsteina

Ime eseja je „Zajednički jezik znanosti“. Snimljen je u rujnu 1941. godine kao radioporuka Britanskom društvu za unapređenje znanosti. Snimka je napravljena u SAD-u budući da se Einstein nije vratio u Njemačku otkad je emigrirao 1933. godine.

einstein

Einstein započinje s kratkim pregledom razvijanja jezika prije nego što se upušta u istraživanje povezanosti između jezika i razmišljanja. „Postoji li razmišljanje bez korištenja jezika“, pita Einstein, „prvenstveno u konceptima i kombinacijama istih za koje su riječi nisu nužno potrebne? Nije li nam se svima dogodilo da pokušavamo pronaći riječ za nešto dok nam je poveznica već jasna?“

Unatoč evidentnoj separaciji između jezika i razmišljanja, Einstein ubrzo ukazuje da bi bila velika greška zaključiti da su te dvije stvari u potpunosti neovisne. Zapravo, on kaže  da „mentalni razvoj individue i načina na koji ona stvara koncepte u velikoj mjeri ovisi o jeziku“. Stoga zajednički jezik podrazumijeva zajednički mentalitet. Iz tog razloga Einstein u jeziku znanosti, sa svojim matematičkim znakovima, vidi globalnu ulogu i način utjecaja na razmišljanje ljudi:

Supranacionalni karakter znanstvenog koncepta i znanstvenog jezika je posljedica toga što je izmišljen od strane najvećih umova povijesti. U samoći, a istovremeno u suradnji, stvorili su duhovni alat za tehničku revoluciju koja je transformirala život ljudske civilizacije u posljednjem stoljeću. Njihov je sistem koncepata poslužio kao vodilja u zbunjujućem kaosu percepcije pa smo tako naučili shvatiti generalnu istinu iz individualne opservacije.

Einstein s upozoravajućim podsjetnikom zaključuje da je znanstvena metoda jedino sredstvo koje vodi prema cilju, te da dobrobit čovječanstva na kraju ovisi o zajedničkom cilju.

Savršenstvo sredstva i konfuzija cilja čini se – po meni – karakterizira naše doba. Ako mi iskreno i strastveno želimo našu sigurnost, dobrobit, te slobodan razvoj talenta svih ljudi, neće nam usfaliti sredstvo za pristupanje takvome stanju. Čak i ako mali dio čovječanstva teži takvome cilju, njihova superiornost će sama sebe dokazati na dugim stazama.

Zajednički jezik znanosti prvi put je objavljen godinu dana nakon radioporuke u časopisu Advancement of Science 2, te je trenutno dostupan u Einsteinovim antologijama Iz mojih kasnijih godina i Ideje i mišljenja.

Izvor: OpenCulture

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh