Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Zalažu li se obrazovanije majke u većoj mjeri za cijepljenje djece?

Istraživanja su pokazala da u razvijenim zemljama svijeta postoji snažna povezanost između stupnja obrazovanosti majke i odluke o cijepljenju djece protiv zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti poput dječje paralize, tetanusa, difterije, hripavca, tuberkuloze i ospica, piše BBC.

Poznato je da je kroz povijest osnaživanje žena povezano s njihovim obrazovanjem, što ne utječe isključivo na kvalitetu življenja samih žena već i na razinu kvalitete života njihove djece.

Procjene upućuju na to da se 25 posto smrtnih slučajeva zabilježenih kod djece mlađe od pet godina moglo spriječiti cijepljenjem koje je dugi niz godina na raspolaganju zdravstvenom osoblju.

Razvijene zemlje, bolje obrazovanje, bolja procijepljenost

U području subsaharske Afrike smrtnost djece mlađe od pet godina još uvijek je vrlo visoka. Nedavni podaci o procijepljenosti u Nigeriji upućuju na to da je ondje sve predviđene vrste cjepiva dobilo samo šest posto djece nepismenih majki, u odnosu na na 24 posto cijepljene djece u čitavoj populaciji.

Slična je situacija u zemljama s nižim prihodima.

Anketa provedena u Indiji pokazala je da je stupanj obrazovanja majki bio razmjeran procijepljenosti djece.

I istraživanja provedena u razvijenim zemljama upućuju na to da i ostali faktori igraju značajnu ulogu: primjerice, bolje obrazovane majke najčešće žive u imućnijim dijelovima grada ili zemlje u kojima je zdravstvena skrb, a to znači i briga o cijepljenju djece, bolja i pristupačnija.

Razvijene zemlje – obrnuti trend

No po podacima Unescoa u razvijenim zemljama odnos između obrazovanosti majki i cijepljenja djece u zadnje vrijeme postaje obrnuto proporcionalan.

Rezultati američke studije iz 2003. provedeni na 11,860 djece diljem te zemlje pokazali su da su majke s manje od 12 godina obrazovanja češće cijepile djecu od majki s visokoškolskim diplomama.

Veliko globalno istraživanje o cijepljenju koje je 2016. provelo Londonsko sveučilište za higijenu i tropsku medicinu, pokazalo je da je u razvijenim zemljama s visokim brojem visokoobrazovanih žena, osobito u Europi, manje onih s pozitivnim stavom prema cijepljenju.

Pretpostavlja se da obrazovani roditelji imaju veće samopouzdanje kada je posrijedi suprotstavljanje stručnjacima te da se više oslanjaju na vlastita istraživanja.

Povratak epidemije ospica u nekim europskim zemljama ove je godine u velikoj mjeri posljedica činjenice da su neki roditelji odbili cijepljenje kombiniranim cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubeole, zbog rezultata istraživanja koje je pokazalo da je to cjepivo povezano s razvojem autizma i Crohnove bolesti kod djeteta.

Sličan je trend u Francuskoj kada je posrijedi cijepljenje protiv hepatitisa B i HPV-a.

Napori da se i obrazovani roditelji, koji sa skepsom gledaju na neke vrste cjepiva, uvjere u potrebu cijepljenja djece puno su zamršeniji nego što se mislilo.

Obrazovane roditelje, protivnike i protivnice cijepljenja treba podsjetiti da je ono jedno od najznačajnijih postignuće znanosti i javnog zdravlja te jedna od najvažnijih stvari koje se mogu napraviti u zaštiti vlastitog djeteta od bolesti, invaliditeta i smrti.

Znanstveno je dokazano da cjepiva svake godine spase 3.000.000 dječjih života, a od bolesti koje su mogle biti spriječene cijepljenjem, a nisu godišnje umre 2.000.000 djece. Cjepiva se podvrgavaju daleko strožim kontrolama od bilo kojeg drugog farmakološkog proizvoda.

Roditelji koji ne cijepe svoju djecu ne izlažu samo vlastitu djecu riziku od obolijevanja, nego i drugu djecu. Znanstvenici roditeljim savjetuju da se educiraju i nauče kako funkcionira imunološki sustav te da pročitaju podatke o tomu kako su izgledale bolesti i kolika je bila stopa smrtnosti djece prije uvođenja cijepljenja.

Smatraju da, bez obzira na to što govore protivnici cijepljenja, od njega ne treba starhovati. Strahovati treba isključivo od onoga što se događa kad cijepljenja nema.

50 komentara

50 Comments

 1. Davor Alfirević

  10 listopada, 2017 u 12:28 pm

  Koji ste vi likovi
  Niko nije protiv cjepljenja vec protiv koktela od 5 cjepiva.
  Dajte pojedinacno i svi ce se cjepit . A novinaru dajte otkaz jer nema pojma

 2. Davor Grčević

  10 listopada, 2017 u 12:41 pm

  Lol. Dakle na pocetku date laznu tezu, pa ju potvrdite boldanim slovima, pa ju potkrijepite primjerima Nigerije i Indije (jer tamo ociro zivotni standard i higijena ne igraju nikakvu ulogu u pojavi bolesti,nego samo cijepljenje?)

  Da bi tek pred kraj,ukoliko itko jos cita,stavili tocnu tezu – da obrazovaniji manje cijepe.

  To nije znanost. To je obmanjivanje javnosti.
  Napisite clanak kako spada otpocetka ili ga ne pisite uopce.

  Mulci.

  • Anja Marić

   10 listopada, 2017 u 8:24 pm

   Pa tko ima ista u glavi, razumije sta farmaceutska bagra radi

 3. Aleksandar Meduric

  10 listopada, 2017 u 1:00 pm

  Propagandisti samo mukotrpno zarađuju svoju koricu kruha. A što ćete kad im je u opisu posla da moraju biti psihopati ili barem sociopati pa da lažu misleći samo o škudama koje će za to primiti.

 4. Vu-Ši Mark

  10 listopada, 2017 u 1:05 pm

  Meni je mala imala reakciju na cijepivo 5/1 srecom proslo je bez komplikacija otada se vise ne cijepi imamo ispricnicu od specijaliste

 5. Igor Polgar

  10 listopada, 2017 u 1:32 pm

  Ja nemam nista protiv koktela ni samog cjepiva, al ne podrzavam cinjenicu da netko moze bez prethodnog testiranja cijepi dijete i jos u slucaju nuspojava ne snosi nikakvu odgovornost. Čak i kod jednostavnog bojenja kose je propisana procedura na koji se nacin testira dal je osoba alergicna na neki od sastojaka, dok kod tako ozbiljne stvari kao sto je cijepljenje testiranja nema… dakle moram vjerovati da moje dijete nije jedno od onih nekoliko koji ce reagirati ma cjepivo (dal ce to biti crvenilo, temperatura ili neka autoimuna bolest, nebitno, zar ne?) Ukoliko ne zelim vjerovati nekom farmako-menadzeru, ne postoji nacin da dijete testiram prije cijepljenja, vec ce me drzava (u cijem li interesu radi??) prisiliti da ga cjepim ili ce me kazniti! I to sve pod izgovorom da ce u suprotnom moje dijete ugroziti oni cijepljenu…iako su ta djeca navodno zbog cjepiva imuna na te bolesti….lud, zbunjenog…

  • Sanja ZubicVila Srdic

   10 listopada, 2017 u 3:27 pm

   Bas!

  • Marijana Nevezanić

   10 listopada, 2017 u 4:22 pm

   za cjepiva koje sadrže alergene doktor pita da li je dijete jelo namirnicu sa tim alergenom i da li je bilo nuspojava

   i Lupocet ima nuspojave, i kapi za nos ima nuspojave … pa opet nitko ne testira na alergije na te lijekove

  • Davor Grčević

   10 listopada, 2017 u 4:44 pm

   Kapi za nos su ipak malo raxlicite od neceg sto se ubrizgava direktno kroz kozu u krvotok,zar ne?

  • Marko Vižintin

   10 listopada, 2017 u 5:35 pm

   Davor Grčević ne cijepi se kroz krvotok nista, malo informiranosti ne skodi prije komentiranja

  • Davor Grčević

   10 listopada, 2017 u 6:00 pm

   Ne cijepi se u krvotok? Nego gdje? Sto tocno mislite da se desava u tijelu sa stranom supstancom koja ZAOBILAZI OSNOVNU BARIJERU – kozu?
   Jer to je upravo poanta. Nemamo kozu bez razloga.

   Uostalom,nije krvotok samo vena debela pola centimetra -na svakom kvadratnom milimetru naseg tkiva nalaze se desetci minijaturnih zilica. Svugdje.
   Malo informiranosti ne skodi prije komentiranja.

  • Filip Nemeti

   11 listopada, 2017 u 4:37 am

   Oni obave testiranja i sve, čak i cijepe puno organizma i prije nego cjepe dijecu, samo šta se ne može znati da li će svako dijete dobro reagirat na cjepivo, i je li uopće cjepivo potrebno svakom djetetu, jer se za neke bolesti ne trebaju svi cjepit.

  • Sanjin Radović

   11 listopada, 2017 u 5:39 am

   Davore, a kad popijemo Lupocet, on ne zaobilazi osnovnu barijeru – kožu? 🙂

  • Alen Džombić

   11 listopada, 2017 u 7:20 am

   Nema garancije da dijete nece dobiti bolest protiv koje je cijepljeno, niti da je nece dobiti ako nije cijepljeno. Nazalost, za zdravlje nitko ne daje garancije. Ispada kao igranje ruskog ruleta i kupovanje macka u vreci, samo sto je ulog previsok a posljedice nepovratne….

  • Slavenka Trolisnik

   11 listopada, 2017 u 4:52 pm

   Lupocet nije zakonska obveza i radi njega djeca se ne diskriminiraju. Ne uzima se preventivno jer on je lijek. Cjepivo nije lijek vec medicinski postupak.

 6. Mijo Grabovac

  10 listopada, 2017 u 1:32 pm

  Cijepljen sam,, cijepit ću i svoju djecu, te svakome savjetujem to. Ali ideja da me netko može PRISILITI na cijepljenje,, e to već ne ide.

  • Hilda Raj

   10 listopada, 2017 u 3:47 pm

   Jesi cijepljen sa koktelom cjepiva odjednom( 6 u 1 ) ili samo s jednim cjepivom kako sam ja i svi mi malo stariji cijepljeni?

  • Slavenka Trolisnik

   11 listopada, 2017 u 4:54 pm

   Tocno. Prisila je problem.

 7. Nedzad Mostar Imamović

  10 listopada, 2017 u 2:09 pm

  Imate good buy od mene

 8. Mirad Hadžiahmetović

  10 listopada, 2017 u 2:36 pm

  Primijetio sam da kosovskim Albancima ne smeta kad im je sin gay. Šprdaju se s tim na način ‘kresni ga ako ti se sviđa’ i slično. Zašto je to tako? Čini mi se, kada neko ima 5 sinova sasvim mu je normalno da jedan bude drugačiji, što bi se reklo na svoju ruku. Kada ima jednog sina onda od njega previše očekuje i previše se boji za njega. Majka koja ima petero djece sigurno ne drami oko toga hoće li joj od vakcine umrijeti jedno dijete, jer je i to bolje nego da od zaraze umre četvero. Suprotno tome, majka jednog djeteta drami oko svega.

  • Hilda Raj

   10 listopada, 2017 u 3:45 pm

   Kad ih budes rodio 5 onda nemoj dramit ako jedno umre.

  • Nedzad Mostar Imamović

   10 listopada, 2017 u 6:16 pm

   A sta naprica…?????!!!!!

  • Anja Marić

   10 listopada, 2017 u 8:22 pm

   Debil!!!

  • Dijana Lovrić Bišćević

   10 listopada, 2017 u 9:04 pm

   Imaš pet prsta na ruci,koji god da otkineš -isto boli pametnjakoviću…

  • Cisic Alisa

   11 listopada, 2017 u 6:35 am

  • Danijela Dana

   11 listopada, 2017 u 8:04 am

   Mislim stvarno pa deca nisu macici i kucici pa i njih covek zali a svako dete je za sebe nije zivotinja mislim stvarno ekstremno to ako jedno umre manje vise …sad dali je lakse radi financije ili radjate toliko dece radi socijale to je vec pitanje

 9. Martina

  10 listopada, 2017 u 4:54 pm

  znanost. com, aj nam metni jednu jedinu znanstvenu studiju koja je za bilo koje cjepivo ikad igdje dokazala sigurnost i učinkovitost? ono, klinički, kontrolna skupina, prije stavljanja u promet? i aj koju referencu za silne spomenute znanstvene dokazanosti? ako kažeš ‘najefikasnija metoda’ jel ona- efikasna?

 10. Ivana

  10 listopada, 2017 u 4:59 pm

  Toliko ostecene djece cija su oboljenja sva do jednog opisana u nus pojavama svakog cjepiva i vi još tvrdite da cjepiva nisu opasna… Lakse je unistit neciji zivot nego da se kako sam proizvođac i kaze djete prije testira… Ali da 99% djece bi reagiralo na neku komponentu pa ko bi se onda cijepio!? A i cjepiva imaju tajne sastojke kao da pricamo o nekom jelu pa ni ne mozes dijete testirat na sve… I pod svime time vi zakonom prisiljavate roditelje da cijepe… Nema tu ni logike ni pameti… Svatko moze odbit po zakonu sta zeli ukoliko odluci da je rizik zahvata ili terapije veci od same bolesti a to u slucaju cjepiva je i to jako puno…

 11. Nueleman Čaman Becdro

  10 listopada, 2017 u 4:46 pm

  ak se bare saki dan cepi pa valjda, se moreju i deca, PARDON i to bez beda ..

 12. Krokomir Prepelović

  10 listopada, 2017 u 4:52 pm

  Samo ovce cijepe djecu.

 13. pero

  10 listopada, 2017 u 7:30 pm

  Imama osjećaj da svi vi zajedno niste punoljetni.
  Pogledajte samo smrtonosne epidemije koje su harale Europom i svijetom
  do prije 50 godina i ubijale milijone pa i polovinu populacije, a danas ih više nema.
  To je siguro zbog molitelja pred boilnicama.
  Vi ste svi cijepljeni trolovi koji će isto tako jednog dana cijepiti svoju djecu.

  Sad razmislite.
  Ako niste u pravu,a život i znans.studije 1.000.000-1 pokazuju da niste.
  Dali ste vi onda samo obijesne neljudske ubojice tuđe djece?
  I koliko bi godina zatvora dali susjedu koji vas nagovori da ne cijepite dijete, a dijete vam umre zbog toga,
  Vi ste samo jadni trolovi bez normalnoga života između svoja 4 zida.

 14. Željko Miljanić

  10 listopada, 2017 u 5:38 pm

  Obrazovanje nema veze s tim….dajte se zapitajte ko su ljudi koji su protiv…

  • Slavenka Trolisnik

   11 listopada, 2017 u 4:54 pm

   Roditelji djece koja su dozivjela nuspojave i na svojoj kozi osjetili los sustav zdravstva i samog polja cijepljenja. Osobe koje razmisljaju van okvira….i tako to.

  • Željko Miljanić

   11 listopada, 2017 u 5:42 pm

   Slavenka Trolisnik..upravo to!

 15. Manki Boj

  10 listopada, 2017 u 5:46 pm

  Kolko vidim, negativne komentare su dali sami imunolozi i medicinari 😀 pseudoznanost uzima sve vise maha i nadam se da ce biti zabranjena zakonom.. Jer ljudskoj gluposti nema granica 😀

 16. Dalibor Yusa Cvitkovic

  10 listopada, 2017 u 6:00 pm

  Pazi teksta Da djeca koja nisu cijepljena ugrožavaju sigurnost djece koja su cijepljena koja glupost ako su već cijepljena kako ih onda mogu ugroziti volio bih znati. Moje je mišljenje da samo ubjeđuju ljude da treba cijepiti da bi neka farmaceutska industrija uzela novac i to je to

  • Morana R. Pavelic

   11 listopada, 2017 u 6:22 am

   pa onda se educirajte o tematici, po mogucnosti ne na dnevno.hr

  • Nedzad Mostar Imamović

   11 listopada, 2017 u 12:47 pm

   To vi smatrate da ima odgovor na pitanje kako nevakcinisana djeca ugrozavaju vakcinisanu ?

  • Slavenka Trolisnik

   11 listopada, 2017 u 4:57 pm

   Cijepljeno dijete ima vecu mogucnost da zarazi necijepljeno, nego obrnuto. Jer necijepljeno je zdravo, ukoliko oboli,cijepljeni ne bi trebao obolit jer cijepio se. Medjutim…to nije tako, jer cijepljenje ne stiti i onda cijepljena osoba oboli, mozda odmah poslije cjepiva ( gle cuda) i sta imamo? Epidemiju od 7 oboljelih…. jedno necijepljeno. Odakle je krenulo ? Od cijepljene osobe..( gle cuda).

  • Ana-Marija Prosan

   12 listopada, 2017 u 1:31 pm

   Isuse. Ne. Ako se netko tko nije cijepljen (iz bilo kojeg razloga) zarazi, zaraziti će možda još nekoliko osoba koje nisu cijepljene, eventualno nekog cijepljenog (cjepivo NIJE apsolutna garancija da nećete oboljeti od bolesti protiv koje se cijepite već drastično smanjivanje šanse da ćete se zaraziti) i tu je priči kraj. No ukoliko se zarazi osoba u neprocijepljenoj populaciji, epidemija neće stati, te će i cijepljeni ljudi (neki) oboljeti.
   Zašto? Virulentnost je sposobnost virusa da zarazi organizam i proporcionalna je broju virusa u okolini osobe. Cijepljene osobe se mogu oduprijeti nekoj količini virusa (primjerice ako je jedna do dvije osobe koje sretnu tog dana zaraženo), no kod neprocijepljenog društva, broj zaraženih osoba je daleko veći, a time i broj izlučenih virusa što znači da bi se u okolini moglo naći daleko više virusa od onog broja protiv kojeg se imunološki sustav cijepljene osobe može boriti pa će i cijepljena osoba podleći. I da, oni koji se svojim izborom nisu cijepili bit ce glavni krivci.

 17. Ivica

  10 listopada, 2017 u 11:15 pm

  Ako su majke obrazovanije nisu inteligentnije.Danasnji obrazovni sustav nije nista drugo nego dresura od malena te nauce samo da ponavljas ono sto ti kazu i da radis kako ti se kaze nema tu nikakve edukacije. Ako ima netko pametan medu zagovornicima cijepljenja neka nam objasni kako ziva u cjepivima moze biti korisna za zdravlje i kako je broj oboljele djece od autizma prije devedesetih dok se nije masovno cijepilo bio 2 do 3 na 10 000 dok je danas 1 na 100 djece.

 18. Suzana Rog

  10 listopada, 2017 u 9:26 pm

  Treba cijepiti djecu ali ne ovin doniranim mladim cijepivima koje ispituju na našoj dijeci i nemate podatak cije cjepivo je ubrizgano u vase dijete jer u normalnim drzavama sto nasa ocigledno nije skida se naljepnica sa cjepiva i ljepi se u knjizicu imate broj cjepivs i proizvođaca i sve ostale podatke a posto su hrvatskoj donirana pitaj boga cija koja su 7-10 hod stara jos se prati kako djeca reagiraju na njih

 19. Mihael Bzik

  11 listopada, 2017 u 1:02 am

  Znanstvenici su dokazali da kada napišeš da su znanstvenici dokazali ljudi tome vjeruju. Članak pun laži. Navedite sve te silne studije i istraživanja sa popisom znanstvenika koji su sudjelovali te potpunim financijskim izvještajem za svako to istraživanje i studiju.

 20. Ана Ђорђевић Томић

  11 listopada, 2017 u 3:51 am

  Ja mislim da to nema veze s obrazovanjem . Ima ograničenih svuda.

 21. Helena Pehovac

  11 listopada, 2017 u 6:16 am

  Mene samo zanima zasto njemci primaju duplo manje cjepiva od hrvata?!??!

 22. eric blair

  11 listopada, 2017 u 2:36 pm

  pročitati tekst (1 i 2) o cjepivima nataše škaričić na jednom drugom sajtu – sve je jasno

 23. Zoran Majstrović

  11 listopada, 2017 u 1:58 pm

  Mislim da je problem sto se smatra obrazovanim. ako si zavrsio drustveni smjer ti si apsolutno neobrazovan za prirodne znanosti.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Studija o cjepivu još nije objavljena, a za sad nema ni službene potvrde tvrdnji znanstvenika ili članova vlade.

Bakterije i virusi

Dvije doze su vjerojatne jer je riječ o novom virusu za koji nitko nema antitijela.

Bakterije i virusi

Ako djelotvornost cjepiva bude potvrđena, istraživači se nadaju da će u 2020. godini proizvesti sto milijuna doza...

Bakterije i virusi

Talijanski znanstvenici tvrde da su razvili prvo cjepivo koje može neutralizirati koronavirus u stanicama miševa. Prilikom testiranja u bolnici Lazzaro Spallanzani u Rimu, specijaliziranoj...

Oglašavanje