Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Psihologija

Zašto bake vole unuke više od vlastite djece

Prema nedavno provedenom istraživanju, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti.

Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego vlastitoj djeci. Web stranica BrightSide predstavlja nekoliko razloga zbog kojih se to događa.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su vam odrasla i nemate potrebe da im stalno pomažete. Napokon imate vremena biti sa svojim unucima. Sada ste bliži penziji nego kad ste bili roditelj ili ste već u penziji i možete iskoristiti to vrijeme da naučite unuke sve što znate.

Bake nisu kritične kao roditelji

Obično je djeci jako lako zavoljeti svoje roditelje jer žive s njima i dijele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji katkad mogu biti jako kritični prema svojoj djeci, što frustrira obje strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvijek trude pridobiti svoje unuke, razmaziti ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritiziranjem.

Za svoje unuke mogu napraviti sve što nisu za svoju djecu

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu raditi sve što nisu imale prilike raditi sa svojom djecom. Mogu analizirati gdje su emocionalno pogriješile sa svojom djecom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu iskazati ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplicirana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za djetetovo obrazovanje i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu. Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i savjeta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Istraživanje je započelo analizom tkiva izvađenih iz prapovijesnog konja za kojeg se vjeruje da je star najmanje 4.500 godina

Biljke i životinje

Plavetni kitovi su ugrožena vrsta i svaki uginuli kit je velika tragedija.

Bakterije i virusi

Utvrdili su da se koronavirus ne razmnožava u slatkoj i slanoj vodi, ali da može preživjeti u njoj.

Svemir

Nove tehnologije bi trebale ubrzati buduće misije i smanjiti troškove istraživanja.