Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biologija

Zašto imamo linije na dlanovima?

Ruke i dlanovi dio su tijela koji najviše koristimo, a kako bi se prilagodile svim radnjama za koje ih koristimo, držanje, rastezanje, dizanje, kucanje, pisanje i druge, moraju stalno mijenjati oblik. Preciznije, koža koja ih prekriva mora se prilagoditi kompleksnim položajima.

Tu na scenu stupaju linije na dlanu. Naime, te linije, zvane još i nabori i brazde, pomažu koži da se raširi i opet skupi zavisno od toga što s rukama radimo te dijele dlan na tzv. dijelove za savijanje. Linije na dlanu pomažu koži da se savije preko dlana kada promijenimo njegov oblik, recimo kada ruku skupimo u šaku ili kada savijemo ruke. Drugim riječima, kada ne bismo imali te linije, koža bi nam visila s dlanova.

Pogledajte pažljivo dlan svoje ruke i vidjet ćete da je svaka linija na mjestu gdje se dlan savija. Isto vrijedi i za linije na laktovima, koljenima, zglobovima itd. Linije koje nam drže kožu nastanu dok smo još u trbuhu, oko 12. tjedna nakon začeća. Debljina i broj linija na dlanu zavisi o faktorima kao što su rasa i genetika.

Većina ljudi ima tri glavne linije na dlanu, a neki imaju samo jednu što može upućivati na abnormalni razvoj bebe u utrobi, odnosno Downov sindrom, fetalni alkoholni sindrom ili druge genetske poremećaje.

7 komentara

7 Comments

 1. Antonija Bukovac

  10 lipnja, 2017 u 1:18 pm

  Da semsa malo zaradi 😉

 2. Ratko Potatić

  10 lipnja, 2017 u 2:10 pm

  zato jer je takav scenarij 😛

 3. Loš Utjecaj

  10 lipnja, 2017 u 3:57 pm

  da nemamo te crte na rukama nebi mogli micat rukom i prstima

 4. Vigor Vigor

  10 lipnja, 2017 u 5:10 pm

  Još uvjek ne guzite(za Znanost je usmjereno)

 5. Tomi Sačerić

  10 lipnja, 2017 u 7:11 pm

  Zato da bedak ima kaj za pitat

 6. Emir Zunic

  11 lipnja, 2017 u 1:02 pm

  Da nam.ciganka gata
  E odo procita clanak 😉

 7. Benjamin Koščec

  11 lipnja, 2017 u 8:12 pm

  Da mozemo lakse nesto drzat

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biotehnologija

Istraživači iz Caltech-a stvorili su novu elektronsku kožu, odnosno e-kožu. Ova e-koža nanosi se direktno na vrh stvarne kože osobe. Napravljena je od mekog,...

Oboljenja i poremećaji

Znali ste da je štetno, ali...

Biologija

Gdje je krajnja granica ljudske izdržljivosti? Upitali su se to znanstvenici kada su analizirali maratonske utrke u kojima sportaši sagorijevaju velike količine energije. Za...

Oglašavanje