Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Zašto koale vole grliti drveće?

098398038093

Koale su vjerojatno najsimpatičniji tobolčari koji žive u Australiji. Ove životinje koje većinu svog života provode u krošnjama drveća, s vremena na vrijeme vole zagrliti deblo drveta na kojem se nalaze. No, nije to zato što jako vole drveće na kojem žive, već je razlog puno jednostavniji – koale grle drveće da bi se rashladile.

Koale su gotovo pa zaštitni znak Australije, tj. prirodno žive samo na obalnom području juga i istoka Australije što ih čini australskim endemima. To su arborealne životinje koje žive u šumama eukaliptusa čije lišće je ujedno i njihov glavni sastojak prehrane.

09393089389

Znanstvenici sa Sveučilišta u Melbournu su primijetili kako koale ponekad grle drveće na kojem se nalaze. Fotografije snimljene termalnom kamerom su otkrile kako se koale tako bore protiv ekstremnih valova vrućine koji ponekad znaju zahvatiti područje na kojem žive (primjerice 2009. godine je trećina koala unutar jedne populacije uginula zbog ekstremno visokih temperatura). Naime, koale se mogu rashlađivati i dahtanjem (tako se psi rashlađuju) te lizanjem svog krzna, no to može dovesti do dehidracije.

Hladnije drveće

Prilikom istraživanja, znanstvenici su utvrdili kako neke vrste drveća mogu biti i više od 5°C hladnije u odnosu na temperaturu zraka, tijekom vrućih perioda. Ako se koala domogne takvog drveta tijekom velikih vrućina, može uštedjeti i do polovicu količine vode koju bi inače potrošila tijekom takvog vrućeg dana. Znanstvenici objašnjavaju da takvo ponašanje značajno smanjuje količinu toplotnog stresa za koale.

Znanstvenici smatraju kako su hladnija debla stabala vjerojatno važno mikrostanište tijekom izrazito toplih vremenskih prilika i za ostale životinje koje se zadržavaju u krošnjama drveća, poput primata, leoparda, ptica i mnogih vrsta beskralješnjaka. Osim toga, znanstvenici naglašavaju kako bi se dostupnost hladnijeg drveća trebala uzeti u obzir prilikom procjene održivosti određenih staništa s obzirom na trenutne i buduće klimatske trendove.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Biology Letters.

Izvor: Biologija.com.hrThe Melbourne Newsroom

Nastavi čitati
Advertisement
8 komentara

8 Comments

 1. Jure Zeljko

  kolovoz 22, 2015 kod 12:47 pm

  Dendrofiličari

 2. Alem Đogić

  kolovoz 22, 2015 kod 12:51 pm

  Mora voliti zagrliti ako visi na drvetu,da ne grli pala bi valjda jedino ako nije zaljepljena.

 3. Joško Pulić

  kolovoz 22, 2015 kod 1:51 pm

  Hippies <3

 4. Duško Richtermoc

  kolovoz 22, 2015 kod 5:01 pm

  zato što iskreno vole hranu

 5. Max Markovic

  kolovoz 22, 2015 kod 6:37 pm

  … zato da ne opadneju…

 6. Bogdanovic Josip

  kolovoz 22, 2015 kod 10:45 pm

  Zato jer od drveca zive to im je hrana pogotovo jukeliptus.

 7. Hrvoje Čanić

  kolovoz 23, 2015 kod 1:17 am

  zato jer im onda pišo uđe u pukotine na kori drveta…

 8. Filip Habus

  kolovoz 24, 2015 kod 8:27 pm

  Kad si pijan sve grliš…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh