Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Zašto se mijenjaju migracijski uzorci kod ptica?

Znanstvenici sa sveučilišta East Anglia (UEA) pozabavili su se pitanjem zašto se ptice svake godine sve ranije sele u toplije krajeve.

ptice

Stručnjaci već dugo sumnjaju da klimatske prilike na neki način pokreću izmjenu migracijskog uzorka. Novo istraživanje objavljeno 13. studenog otkriva da pojedine ptice sele kao i dosada i stižu na svoje proljetno odredište kao satni mehanizam, u isto vrijeme svake godine.

Klimatsko zatopljenje, međutim, rezultiralo je ranijim gniježđenjem i ranijim izlijeganjem mladih svake godine sve ranije, a to, kako se čini, ima veze sa sve ranijom selidbom.

Vodeća istraživačica dr. Jenny Gill sa Škole za biološke znanosti na UEA kaže: „Znamo da se migracije ptica odvijaju svake godine sve ranije – posebno kod onih koje prelaze kraće udaljenosti. Razlog je stručnjacima godinama bio nepoznanica. To je vrlo važno pitanje, posebno zbog toga što se one vrste koje ne migriraju ranije suočavaju s opadanjem broja jedinki.”

Istraživački tim istraživao je populaciju islandske crnorepe muljače tijekom razdoblja od 20 godina. U tom razdoblju vrijeme seljenja kod ovih ptica pomaklo se za dva tjedna.

„Očigledan odgovor bio bi da pojedine ptice jednostavno svake godine sve ranije sele. Ali naše praćenje pojedinih ptica pokazuje da to nije uvijek slučaj i da se neke od njih iz godinu u godinu sele i slijeću na svoje odredište u savršeno isto vrijeme.” Tim se bacio na istraživanje uzroka zbog kojeg se sveukupno vrijeme migracija tijekom razdoblja od 20 godina pomaklo za dva tjedna.

„Budući da ih pratimo toliko dugo, znamo dob svake pojedine ptice. Ustanovili smo da su one koje su se izlegle krajem 1990. godine stizale na odredište u svibnju, dok su one koje su se izlegle kasnije stizale u travnju. Vrijeme dolaska se pomaklo jer su novi mladi ranije selili.”

Klimatske promjene su vjerojatan pokretač ove promjene jer se u vrijeme toplijih godina crnorepe muljače gnijezde ranije, pa će mladi ptići imati više vremena poboljšati tjelesnu kondiciju potrebnu za selidbu i pronalazak dobrog mjesta na kojem će provesti zimu. To će utjecati i na njihov raniji povratak na Island na kojem se gnijezde.

To također može objasniti zašto kod ptica koje putuju na velike udaljenosti rjeđe pronalazimo promjenu migracijskih uzoraka.

„Mnogi migranti na duge staze kasnije pristižu na svoje gnjezdilište pa im preostaje manje vremena da iskoriste tople uvjete i na njih odgovore ranijom reprodukcijom.

Ovo istraživanje je važno jer je kod mnogih vrsta ptica koje sele na velike udaljenosti brojnost populacije trenutno u ubrzanom padu. Razumijevanje utjecaja klimatskih promjena na ovu populaciju ključni je dio razumijevanja pada njihove brojnosti.”

11 komentara

11 Comments

 1. Primat Selector

  14 studenoga, 2013 u 4:15 pm

  zato

 2. Amelija Li

  14 studenoga, 2013 u 4:15 pm

  Like

 3. Rade Ninkovic

  14 studenoga, 2013 u 4:17 pm

  ovdje im smrdi

 4. Dragan Kovac

  14 studenoga, 2013 u 4:17 pm

  zbog pdva

 5. Nino Zvani Kum

  14 studenoga, 2013 u 4:18 pm

  E da mi Hrvati imamo krila..

 6. Edin Jajcanin

  14 studenoga, 2013 u 4:18 pm

  hahahahahah stvarno misterija :), zasto se vi iz znanost.com grijete zimi, zasto ne spavate goli u snijegu na minus 40? cccccccccc imate bisera koji se mogu smatrati glupim.

 7. Nikola Kordiš

  14 studenoga, 2013 u 4:22 pm

  bježe od FB komentara

 8. Nevenka Mala Vidra Ćuk

  14 studenoga, 2013 u 4:59 pm

  vjerojatno u naslovu ne slići stranicama znanost 😉

 9. Thomas Jefferson-pop

  14 studenoga, 2013 u 5:04 pm

  kao i mnogi mladi-bježe trbuhom za kruhom 😉

 10. Leon Sow

  14 studenoga, 2013 u 7:01 pm

  Thomas je na dobrom tragu!
  Fenomen vrijedan pomnijeg pristupa!

 11. Sinisa Misic

  14 studenoga, 2013 u 10:52 pm

  Zbog pomicanja kazaljki na satu, hehe. 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biljke i životinje

Znanstvenici u Pennsylvaniji nedavno su otkrili izuzetno rijetko vrstu ptice pjevice koja na sebi ima s jedne strane muško, a s druge strane žensko...

Biljke i životinje

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Linnean Society, ptica koja je viđena u letu, rezultat je „iterativne evolucije"

Biljke i životinje

Svake godine ptice, sisavci, ribe, gmazovi i brojne druge životinje diljem svijeta, migriraju iz različitih razloga. No, kako znaju gdje i kada trebaju ići?...

Biljke i životinje

Suprotno dosadašnjem vjerovanju o pticama

Oglašavanje