Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Zašto se mlade Japanke ne udaju?

Lijepo odjevena skupina neudanih žena kruži konferencijskom dvoranom prepunom stolova, neobavezno razgovarajući i razmjenujući životopise kako bi pronašle bračnog partnera. Sve su u pratnji roditelja. 

Jedna 39-godišnjakinja, koja novinarima ne želi otkriti ime, kaže da “nije imala hrabrosti” pronaći muža i odseliti se od majke, koja je došla s njom na ovo organizirano ‘sparivanje’ kakvih je u Japanu sve više.

Pritisak “Nisam imala mnogo prilika upoznati nekoga”, objašnjava.

“Na mome poslu mnogo je žena, ali malo muškaraca”. Otprilike četvrtina Japanki od 20 do 49 godina neudana je, po vladinim podacima.

Nije da one to ne žele, nego im zastarjele društvene norme i sve veći ekonomski pritisak otežavaju udaju, kažu stručnjaci.

Profesor sociologije s tokijskog sveučilišta Masahiro Yamada kaže da, istodobno, dijelu njih taj pritisak ublažava društvena norma u skladu s kojom samci žive s roditeljima do braka.

“Misle da je gubljenje vremena ulaziti u vezu s nekim tko ne ispunjava njihove uvjete i da mogu pronaći bolje”, tvrdi Yamada. Takve osobe naziva “samcima parazitima”, premda napominje kako i visoka cijena stanovanja u Japanu otežava iseljavanje iz roditeljskog doma.

Jedan 74-godišnjak u istoj dvorani traga za pogodnom mladenkom svome 46-godišnjem sinu i ukazuje na dodatni problem – pretjeranu sramežljivost.

“Moj sin je trgovac. Dobar je u odnosu s klijentima, ali ne zna prići ženi”. Zašto sin ne traži sam za sebe? Prezaposlen je, kaže otac. Shigeki Matsuda, također sveučilišni profesor sociologije, kaže da se radi o fenomenu koji se naziva hipergamija.

“Japanke nastoje pronaći muškarce s razinom obrazovanja i radnim mjestom iznad njihova”, objasnio je Matsuda.

Red za muškarca

Anegdota s organiziranog ‘sparivanja’ kao da to dokazuje. Red žena stvorio se ispred muškarca koji je, pokazalo se, imao najveća primanja u dvorani.

“Visok razmjer neudanih neće se promijeniti dok žene ne prihvate ideju vjenčanja s muškarcem koji zarađuje manje od njih”, kaže Yamada. A pomažu li događaji poput ovoga u Tokiju da se to promijeni? Shoji Wakisaka, čelnik organizacije koja je organizirala zabavu, kaže da je uspjeh ograničen.

“Otprilike dva posto sudionika u prosjeku pronađe supružnika”. Jedna sudionica rekla je novinarima da je to “učinkovit” način za susret s nekim tko želi brak.

“Ne možete baš prolaznika na cesti pitati je li u braku”, dodaje njezina majka. Na zabavi je bila i bračna savjetnica koji je sudionicima odmah savjetovala da snize svoja financijska očekivanja.

“Ne tražite previše. Nadam se da ćete izabrati onu osobu s kojom ćete se iskreno slagati”

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

U prosjeku, žene žive šest do osam godina duže od muškaraca. Naravno, pod pretpostavkom da se prema njima dobro postupa, ali to je nešto...

Društvene znanosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi put je izračunala ekonomsku cijenu genitalnog sakaćenja žena i objavila je u četvrtak da svake godine takvi zahvati stoje...

Oboljenja i poremećaji

Među ženama kod kojih menopauza nastupi oko četrdesete godine života ili ranije, što se smatra preuranjenom menopauzom, uočena je triput veća mogućnost od razvoja...

Društvene znanosti

Demografi s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu došli su do iznenađujuće spoznaje da se u Hrvatskoj u sve većoj mjeri razvode najniže obrazovani parovi, te...

Oglašavanje