Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Znanost

Zašto trebamo podučavati djecu emocionalnoj inteligenciji ?

Prečesto smo skloni razmišljanju da su naša djeca manje sofisticirana i sposobna za obradu ili razumijevanje emocionalnih složenosti njihovog svijeta. Mislimo da ih štitimo time što ne započinjemo manje ugodne teme. Ali mogu vam iz prve ruke reći da djeca upijaju kao spužve. Čim progovore, djeca se mogu naučiti identificirati i komunicirati svoje osjećaje. U povjerljivom okruženju u kojem se otvoreno govori o emocijama, većina djece slobodno će govoriti o svojim osjećajima i stvoriti empatiju prema svojim vršnjacima.

Kada djecu učite emocionalnoj inteligenciji, kako prepoznati njihove osjećaje i  kako se s njima nositi, podučavate ih najosnovnijim vještinama za uspjeh u životu. Istraživanja su pokazala da emocionalna inteligencija  pomaže pri donošenju zdravijih odluka.

Kao roditelji, kada nemamo zdrav način rukovanja emocijama, imamo problema s učenjem naše djece da se nose s njihovim. Zato promjena počinje s nama: prepoznavanjem situacije. Jer tek kada shvatimo gdje se nalazimo, možemo ići tamo gdje želimo biti.

Na sustavnoj razini, možemo pomoći povećati emocionalnu inteligenciju budućih generacija radeći zajedno kako bi naše škole provele razne programe. Na razini licem u lice, kao roditelji, učitelji, prijatelji i skrbnici, možemo otvoriti dijalog i potaknuti djecu da izraze ono što osjećaju. Također možemo govoriti više o vlastitim osjećajima, biti iskreni i izravni u vremenima kada se osjećamo tužni, ljuti ili se čak bojimo.

Nastavi čitati

Više u Znanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh