Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biokemija

Zašto vino i čaj tako dobro idu uz jelo: sve se odigrava u ustima

Naravno da čaša finog vina dobro ide uz topao odrezak. Znanstvenici koji proučavaju način na koji osjećamo hranu u ustima misle da mogu objasniti zašto je to tako: trpko vino i masno meso su kao yin i yang u svijetu hrane, smješteni na suprotnim polovima osjetilnog spektra. Ti rezultati, objavljeni časopisu Current Biology izdavača Cell Press, nude sasvim novu definiciju uravnoteženog obroka. Oni nude i nov način razmišljanja o našim prehrambenim navikama, kako o onim dobrim tako i o onim lošim.

“Usta su sjajan osjetilni somatosenzorni organ, nedvojbeno najosjetljiviji u tijelu”, izjavio je Paul Breslin predavač na američkom sveučilištu Rutgers University i Monell Chemical Senses Center. “Način na koji hrana određuje što će naša usta osjećati uvelike utječe na našu odluku o tome što ćemo jesti.”

To bi, na primjer, moglo objasniti zašto su nam privlačni razni preljevi za salatu sa svojim karakterističnim octima i uljima. Sjetimo se također i ružičastih nabora đumbira duž tanjura sa sushijem ili gaziranih sokova uz hamburgere i pržene krumpiriće.

Istraživači su znali da se u ustima osjeća oporost i suhoća trpkih vina, a da su masti, s druge strane, skliske. Znalo se da je riječ o dvjema suprotnostima, međutim nije bilo posve jasno kako to stvarno djeluje. Uostalom, trpke tvari koje konzumiramo samo su slabo trpke.

Breslin, Catherine Peyrot des Gachons i suradnici sada pokazuju da slabo trpki napici – koji u ovom slučaju sadrže ekstrakt sjemenki grožđa, sastojak zelenog čaja i aluminijev sulfat – ponovljenim ispijanjem utječu na percepciju skupljanja. Kad se spoje sa suhim mesom, trpka pića se doista suprotstavljaju osjećaju skliskosti koji ide uz masnoće.

Ova prirodna sklonost za traženjem ravnoteže u našim ustima može korisno utjecati na raznolikost namirnica u našoj prehrani, kaže Breslin.

“Suprotnost između masnih i trpkih osjeta omogućuje nam da lakše jedemo masnu hranu ako s njom uzimamo i trpke namirnice”, kaže on nadalje.

Breslin još dodaje kako svježe sjemenke i orašasti plodovi također mogu na određeni način biti privlačni. “Ove namirnice dolaze s vlastitim mastima i trpkim tvarima u paketu, tako da mogu biti samo-uravnotežene.”

1 komentar

1 komentar

  1. Dalibor Ivčević

    17 listopada, 2012 u 3:50 pm

    Ozbiljno? Ja mislio u usima 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Više od polovice danas postojećih vinograda u svijetu moglo bi nestati ako se Zemlja zagrije za 2 stupnja Celzijeva, a što je cilj zacrtan...

Oboljenja i poremećaji

To, dakako, ne znači da će ljudi ubuduće pobjeđivati rak ispijanjem čaja

Svemir

Više desetaka boca vrhunskoga francuskog vina poslano je na svemirsku postaju ISS, ali ne da bi ih konzumirali astronauti, već da bi se istražilo...

Društvene znanosti

Kod čaja je važno da je temperatura vode odgovarajuća, ali i da se vrećica čaja ne drži predugo u vodi jer će čaj zbog...

Oglašavanje