Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ovisnost i liječenje

Zašto žudimo za masnom hranom kad pretjeramo s alkoholom?

Želja za masnom hranom nakon što si dozvolimo malo više alkohola ima korijene u najranijim ljudskim početcima, kažu neki znanstvenici.

„Svi sisavci teže jedenju kaloričnije hrane“, tvrdi David Levitsky, profesor ekologije i nutricionizma na Sveučilištu Cornell. „Masna hrana je kalorijski najgušća hrana. Radi se o tome da se trijezni obično ne prepustimo žudnjama za takvom hranom, no nakon vesele noći izgubimo takve naučene navike, kao što je disciplinirana prehrana“, zaključio je Levitsky.

Drugo objašnjenje uključuje kemiju mozga, točnije peptidni hormon galanin.

William Gruchow, profesor na Sveučilištu Sjeverne Karoline, proučavao je i pisao o galaninu i njegovim efektima na pojedine neurotransmitere. „Galanin povećava želju za masnoćama, a konzumacija masnoća uzrokuje pojačanu proizvodnju galanina“, kaže Gruchow. „Unos alkohola rezultira povećanom proizvodnjom galanina.“

Gruchow navodi da bi proizvodnja galanina mogla biti stimulirana trigliceridima. „Trigliceride, uskladištene u masnom tkivu, tijelo otpušta između obroka, kad postoji potreba za energijom“, rekao je.

Konzumiranjem velike količine masne hrane i alkohola povećava se mogućnost da trigliceridi stimuliraju proizvodnju galanina. Posljedica je toga žudnja za visokokaloričnim poslasticama iz obližnje pekarne ili želja za kebabom, koji vam se inače ne sviđa.

„Zaključak je da alkohol povećava želju za masnom hranom, ali i unos masti djeluje na isti način. To je dvostruka zamka za one koji jedu masnu hranu dok piju alkohol“, kaže Grouchow.

Izvor: PopSci

8 komentara

8 Comments

  1. Goran Orlić

    1 siječnja, 2013 u 5:58 pm

    Zaključak o dvostrukoj zamci na kraju je iznimno prikladan i poučan na današnji dan.

  2. Kakojelep Ovajsvet

    1 siječnja, 2013 u 6:01 pm

    sta znaci ono FIG.8?

  3. Mrzim Mrzim Fejs

    1 siječnja, 2013 u 6:55 pm

    di je taj zakljucak o masnoj hrani?

  4. Antonio Dominik

    1 siječnja, 2013 u 8:21 pm

    Nije moja domena, ali mislim da se ovdje radi o fiziologiji.

  5. Joško Vujović

    1 siječnja, 2013 u 9:48 pm

    Fig. 8 ili bilo koji broj se odnosi na poziciju slike.

  6. Marta Iz Kvarta

    1 siječnja, 2013 u 9:50 pm

    kako je lep valjda pita sta je to POD fig.8

  7. Перо Ђокић

    2 siječnja, 2013 u 12:55 am

    debelo crevo, ali se misli na ono što je ispred njega a nije prikazano

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer etanol može oštetiti osjetljivu opremu.

Kemija

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje bio bi da je svaki bourbon whiskey, dok whiskey nije uvijek bourbon. Niz strogih federalnih regulacija određuje što je...

Društvene znanosti

Ljudi koji puše i piju svakodnevno mogli bi pokazati “skromno povećanje” u dobi svog mozga, ukazuje novo istraživanje. Istraživači su otkrili da ljudi koji...

Oboljenja i poremećaji

Većina ljudi nakon novogodišnje noći odlučuje novu godinu započeti bez alkohola. U toj odluci januar im je mjesec motivacije, ali donosi i nekoliko zdravstvenih...

Oglašavanje