Connect with us

Znanost

Astronomija

Zbog djece nova zviježđa dobila nazive po poznatim osobama

Kako bi potaknuli djecu da razviju zanimanje za promatranje zvjezdanog neba, znanstvenici sa Sveučilišta Birmingham su odabrali nova zviježđa koja predstavljaju poznate osobe iz svijeta književnosti, sporta i znanosti.

Među poznatim imenima nalaze se Mo Farah, Usain Bolt i Sir David Attenborough. Znanstvenici su na zvjezdanom nebu pronašli i skupine zvijezda koje nalikuju naočalama Harryja Pottera i čizmicama Paddington medvjeda. Dakako, novi nazivi nisu službeni, ali predstavljaju pokušaj približavanja astronomije djeci.

Znanstvenici su osmislili nova zviježđa jer je istraživanje pokazalo kako tradicionalne formacije zvijezda koje se zasnivaju na mitološkim likovima ili horoskopskim znakovima ne inspiriraju djecu da saznaju nešto više o zvijezdama i svemiru. Sedam od desetoro djece je reklo kako nikada ne gledaju u nebo da bi pronašli zviježđa, a 29 % ih nije uspjelo prepoznati ni ona najpoznatija na slikama koje su im pokazali.

Voditeljica tima Emma Willet je rekla: “Nadamo se da će nove kreacije pomoći ljudima svih uzrasta u razvijanju zanimanja za astronomiju i svemir.” U ovom trenutku službeno postoji 88 zviježđa koja je odobrila International Astronomical Union.

Nove konstelacije uključuju dobro poznate zvijezde kako bi ih bilo lakše pronaći. U obrisu naočala Harryja Pottera nalazi se zvijezda Izar, a čizme medvjeda Paddingtona imaju zvijezde Bellatrix, Betelguese i Minataku. Kit predstavlja Sir Davida Attenborougha, a u njegovoj konstelaciji se nalaze zvijezde koje se mogu naći u Malom medvjedu.

Među ostalim, znanstvenici su kreirali zviježđe koje predstavlja teniski reket Serene Williams, svemirsku letjelicu britanskog astronauta Tim Peakea i knjigu u čast Malale Yousafzai. Moa Farraha prestavlja veliko slovo M, a Usain Bolt se nalazi u svojoj tipičnoj pozi.

Iako nazivi zviježđa nisu službeni ni odobreni od nadležnih tijela, znanstvenici pozivaju djecu da ih probaju pronaći. nadaju se da će na takav način probuditi njihovo zanimanje za svemir i potaknuti ih na istraživanje.

Nastavi čitati
Advertisement
1 komentar

1 komentar

  1. Dario Jerry Sviličić

    13 prosinca, 2017 kod 2:53 pm

    Zbog takvih nam vanzemaljci mozda i setaju planetom a da ni ne znamo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Astronomija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh