Connect with us

Znanost

Foto: Skulptura umjetnika Jóna Gunnar Árnasona na Islandu prikazuje vikinški brod. Pixabay/Izvor: Daily Mail

Arheologija i paleontologija

Zbog građevinskih radova na tržnici, pronađen vikinški brod koji je služio kao lijes

Za vrijeme građevinskih radova na tržnici u gradu Trondheimu u Norveškoj, pronađen je 1.000 godina star vikinški brod. U brodu su se nalazile kosti i komadić brončanog predmeta pa su znanstvenici brzo shvatili kako su pronašli grob.

Budući da se drvo od kojeg je brod napravljen nije očuvalo, već samo ostaci hrđe i čavli, znanstvenici pretpostavljaju da je brod zakopan u razdoblju između 7. i 10. stoljeća poslije Krista.

Vikinški brod star tisuću godina dug je oko 4 metara i pronađen je u Norveškoj zajedno s kostima i komadom bronce. Na fotografiji je prikazan grob, koji je pronađen tijekom iskapanja ispod tržnice norveškog grada Trondheima. Foto: Daily Mail

Brodovi su bili najvrjednija imovina Vikinga. Gradili su dvije vrste brodova; bodove za rat i bodove za transport i trgovinu.  Oni su imali i važno religijsko značenje. Nakon smrti tijelo bi polagali u brodove koji bi ih vodili u zagrobni život. Uz tijelo bi se obično nalazilo oružje i predmeti od keramike. Tijelo pokojnika bi se često i kremiralo, što je bio dio obreda. Ukoliko Viking nije umro na moru, njegovo tijelo bi se položilo u brod i potom zakopalo.

Arheolozi iz Instituta za istraživanja kulturnog nasljeđa iz Osla su u ovom grobu pronašli dvije duge kosti. Znanstvenici moraju provesti DNK analizu kako bi provjerili pripadaju li čovjeku. Mali komad bronce je bio prislonjen uz kosti, a pronađeni su i neki predmeti koji su vjerojatno pripadali pokojniku. Žlica i ključić od male škrinje su se nalazili na sredini broda, a prema mišljenju znanstvenika potječu iz 600 -e ili 900-e godine.

Ova vrsta broda se često koristila na obalama Trondelaga. Relativno plosnat na dnu, lako je prelazio plitke vode rijeke Nidelven.

Nije svaki Viking imao takvu vrstu ukopa. Samo oni Vikinzi koji su bili poznati ratnici ili vođe su imali takvu čast.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Arheologija i paleontologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh