Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Zdravlje siromašnih ugroženije je nego zdravlje pušača i pretilih osoba

U vrijeme globalne ekonomske krize koja je pogodila čak i one najbogatije zemlje znanstvenici su nam donijeli novo otkriće: siromašni su zdravstveno najugroženija skupina ljudi.

Siromašni ljudi, a u tu skupinu spada 1/3 stanovništva SAD-a, izgube 8.2 godine dobrog zdravlja, nakon njih slijede pušači sa 6.6 izgubljenih godina zdravlja, zatim oni koji su odustali od škole (5.1 godina), te pretilo stanovništvo koje izgubi 4.2 godine zdravlja. Ovi podaci dobiveni su iz različitih nacionalnih baza podataka koje prate kako zdravstveno, tako i imovinsko stanje populacije.

U prosinačkom izdanju časopisa American Journal of Public Health objavljena je studija čiji rezultati nedvojbeno pokazuju da su siromaštvo i prekid školovanja jednako rizični kao i svi drugi faktori koji ugrožavaju zdravlje. To navodi na zaključak kako bi ovim, posebno ugroženim kategorijama trebali posvetiti punu pažnju.

Dok znanstvenici svakodnevno educiraju ljude o štetnosti pušenja i pretilosti, malo je onih programa koji kao svoju svrhu imaju obrazovanje ljudi, ili pomoć populaciji slabijeg materijalnog stanja u SAD-u. Ovi čimbenici rizika, naime, nisu medicinski, ali itekako koštaju kako zdravstveni sustav, tako i populaciju.

Dr. Peter Muering, profesor zdravstvene politike i menadžmenta kaže kako bi napori na tom polju trebali biti barem udvostručeni u odnosu na napore koji se ulažu na drugim poljima sprečavanja i edukacije o zdravstveno rizičnom ponašanju. U analizi medicinskih i nemedicinskih čimbenika znanstvenici su razmatrali edukaciju o štetnosti pušenja, smanjenje siromaštva, povećanu mogućnost pristupa zdravstvenim uslugama, itd. Promatrali su razlike u zdravstvenom stanju kod privilegiranih i neprivilegiranih skupina društva. Ovo istraživanje nije uključilo ljude u institucijama za kronične bolesti, koji većinom nemaju srednjoškolsku diplomu, pa stoga možemo dobiti sliku kako odustajanje od školovanja i nije toliko rizično, što je potpuno pogrešan zaključak.

Možda će baš novi Zakon o besplatnom zdravstvu predsjednika Obame, koji je nedavno izglasan u Senatu, umanjiti rizičnost siromaštva i nedostatka zdravstvenog osiguranja po zdravlje Amerikanaca.

Izvor: esciencenews.com

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Nova znanstvena studija sugerira da supstanca u duhanu može smanjiti rizik od dobivanja koronavirusa. Francuski istraživači planiraju testirati nikotinske flastere na pacijentima s koronavirusom...

Ovisnost i liječenje

Veliko znanstveno istraživanje koje je obuhvatilo pušače i nepušače u Nizozemskoj i Belgiji potvrdilo je da rano otkrivanje raka pluća snimanjem CT-om niskih doza...

Oboljenja i poremećaji

Vaša pluća imaju gotovo “magičnu” sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem – no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo...

Ovisnost i liječenje

Zabrinjavajući rezultati došli su iz nove studije koja je objavljena u “American Journal of Preventive Medicine”. Studija je otkrila da se mladi koji puše...

Oglašavanje