Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Mikrobiologija

Željezo potiče cvjetanje algi koje proizvode toksine u otvorenom moru

Tim morskih znanstvenika otkrio je da su alge koje proizvode toksine, za koje se mislilo prije da su ograničene samo na priobalne vode, također učestale i na otvorenom oceanu, gdje dodatno željezo iz prirodnih ili umjetnih izvora može stimulirati brzi rast štetnih algi.

Nova otkrića, objavljena ovog tjedna u Proceedings of the Nacional Academy of Sciences, iznose zabrinutost oko prijedloga o korištenju fertilizacije oceana željezom kao način za borbu protiv globalnog zagrijavanja. Cvjetanje dijatomeja u rodu Pseudo-nitschia, koje proizvode neurotoksin nazvan domoična kiselina, redovita su pojava u priobalnim vodama. Tijekom velikog cvjetanja, toksini alga ulaze u hranidbeni lanac, prisiljavajući zatvaranje nekih ribarstva (kao što su školjkaši i sardine) i uzrokujući trovanje morskih sisavaca i ptica koje se hrane kontaminiranim ribama. No sve do sada, cvjetanje tih algi na otvorenom oceanu privlačilo je malo pozornosti od istraživača.

“Normalno, stanice Pseudo-nitschia su rijetke na otvorenom oceanu, pa tako one nemaju puno utjecaja. No, te vrste nevjerojatno reagiraju na željezo, često postajući dominantne pri cvjetanju algi koje je proizašlo iz fertilizacije željezom. Bilo koji unos željeza mogao bi uzrokovati cvjetanje stanica koje proizvode toksin “, rekla je Mary Silver, profesor emeritus znanosti o oceanima na University of California, Santa Cruz, i glavni autor novog istraživanja. Budući da i prirodan i umjetan dodatak željeza u oceanske vode izaziva energičan rast fitoplanktona (jednostaničnih algi), te zbog toga što fitoplankton uzima ugljikov dioksid za svoj rast, fertilizacija željezom oceana je stoga predložena kao način smanjenja koncentracije ugljikovog dioksida u atmosferi a time bi doprinijela borbi protiv globalnog zatopljenja.”Ovaj rad definitivno otkriva pogreške u tim planovima”, rekao je koautor Kenneth Coale, direktor Moss Landing Marine Laboratories.

“Mnogo je jednostavnije razbiti jedan ekosustav nego popraviti isti. U tonu tih otkrića, trebali bismo udvostručiti naše napore kako bi smanjili emisije ugljikovog dioksida, glavnog krivca za štetu u ekosustavu oceana širom svijeta.” U 2007. godini, Silver je prihvatila Ken Brulanda, profesora oceanske znanosti na UCSC-u, na istraživačkom krstarenju za studiju o kemiji željeza u zaljevu Aljaske. Često je vidjela stanice Pseudo-nitschia u uzorcima prikupljenim u moru, a analiza uzoraka u laboratoriju pokazala je prisustvo toksina – domoičnu kiselinu. Ti nalazi potaknuli su je da se udruži s Coaleom kako bi analizirali stare uzorke prikupljene tijekom eksperimenata obogaćivanja željezom provedenim 1995. i 2002. godine. Coale je bio glavni istraživač ili glavni znanstvenik za ta istraživanja. “Mislili smo da se toksin raspao,no on je još uvijek bio tamo”, rekla je Silver.

Osim uzoraka iz dva eksperimenta obogaćivanja željezom, istraživači su analizirali uzorke iz tri prirodne populacije u sjevernom Pacifiku. Rezultati su pokazali da je morska voda u Pacifiku sadržavala populacije pseudo-nitschia koje povezujemo s neurotoksinom domoičnom kiselinom. Silver napominje da se cvjetanje Pseudo-nitschia mora prirodno pojaviti na otvorenom oceanu kao posljedica taloženja željeza iz prašinskih oluja, vulkanskih erupcija te drugih izvora u zraku. “To je prirodni fenomen i vjerojatno postoji već milijune godina”, rekla je znanstvenica. “No, to su sporadične pojave. Obogaćivanje željezom velikih razmjera može biti opasno, jer ako ono uzrokuj />e cvjetanje Pseudo-nitschia, toksin može doći u hranidbeni lanac, kao što to čini u obalnom području.”

Izvor: University of California – Santa Cruz

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Biologija

Jedna od neposrednih tema konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama bio je ciklus ugljika, odnosno rast koncentracije stakleničkih plinova te njihov utjecaj na klimatsku...

Biljke i životinje

Ljudi su navikli razmišljati o biljkama kao o organizmima koji stoje nepomično i koriste energiju sunčevog zračenja kao izvor energije za sintezu hrane. S...

Mikrobiologija

Jezero Hillier u Australiji jedno je od ružičastih dragulja prirode

Ekologija i okoliš

Nedavno najavljeni projekt NASA-e vrijedan 3.6 milijuna dolara rezultirao je nevjerojatnim fotografijama cvjetanja mora iz svemira. Cilj projekta je praćenje i predviđanje cvjetanja algi...

Oglašavanje