Connect with us

Znanost

Planete i mjeseci

Zemlja iz Svemira – ogromna santa leda u Nares Straitu

ESA-in Envisat satelit pratio je kretanje ogromne sante leda koja se odvalila od grenlandskog glečera Petermann 4. kolovoza 2010. godine.

Ovaj prikaz pokazuje da je santa leda, najveća u sjevernoj hemisferi, ušla u Nares Strait – vodeni tjesnac koji povezuje Lincolnovo more i Arktički ocean sa zaljevom Baffin.Glečer Petermann na sjevernom Grenlandu jedan je od najvećih glečera te zemlje i sve do kolovoza je imao 70 kilometara dugačak jezik od plutajućeg leda koji se protezao u more. Glečer napreduje prema moru otprilike 1 kilometar godišnje.

Ranije ove godine, satelitske slike otkrile su pojavu nekoliko napuklina. Envisatove radarske snimke pokazale su da je ledeni jezik bio još nedirnut 3. kolovoza, ali 4. kolovoza ogorman se komad leda odvalio.Odvaljivanje leda s Petermannovog glečera je uobičajena pojava, ali komad ovih razmjera je prilično rijedak. Manje važni događaji kada se odvalio led bili su 2001. godine, 2008. kada je santa leda od 27 kvadratnih kilometara otplutala južno sve do Davis Straita, te 2009. godine.

Ova santa leda je dugačka otprilike 30 kilometara i široka oko 15 kilometara pri kraju dok je na početku široka oko 7 kilometara, što iznosi otprilike 245 kvadratnih kilometara. Do 22. kolovoza ova je divovska masa leda otplutala 22 kilometra od mjesta nastanka.1. rujna slike su pokazale da je santa leda otplutala još dodatnih 6 kilometara od ruba glečera i rotirala je zapadno (oko 39°), te je zašla u Nares Strait. Slika također prikazuje da je santa leda došla do malenog otoka koji bi mogao nakratko odgoditi njeno daljnje napredovanje te bi čak mogao i uzrokovati njeno lomljenje.

Očekuje se da će uskoro santa leda u potpunosti zaći u Nares Strait, ali njen će smijer kretanja ovisiti o vjetrovima koji pušu s glečera i strujama u tjesnacu, kao i o morskom ledu koji bi mogao blokirati santin put.Slika je generirana iz 21 Envisatove Advanced Synthetic Aperture Radar (ASAR) Wide Swath Mode (150 x 150 metara prostorne rezolucije) i tri ASAR-ove Image Mode (30 x 30 metara prostorne rezolucije) slike.

Izvor: European Space Agency

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Planete i mjeseci

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh