Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Zemljina jezgra rotira brže od ostatka planeta, ali sporije nego što se mislilo

Novo istraživanje ponudilo je prvu preciznu usporedbu brzine rotacije Zemljine jezgre i brzine rotacije ostatka planeta. Rezultati dosadašnjih istraživanja ukazuju na bržu rotaciju Zemljine jezgre u odnosu na ostatak planeta.

Međutim, rezultati istraživanja nedavno provedenog na sveučilištu Cambridge pobijaju dosadašnju procjenu brzine rotacije jezgre od jednog stupnja na godinu. Prema rezultatima novog istraživanja brzina rotacije jezgre mnogo je manja, tj. svega jedan stupanj svakih milijun godina. Znanstvenici sveučilišta Cambridge te su rezultate objavili u nedjelju 20. veljače u znanstvenom časopisu Nature Geoscience.

Unutarnja jezgra raste izuzetno sporo jer se na granici tekući materijal polako skrućuje. Tijekom ovog procesa, razlika u brzini rotacije istočne i zapadne hemisfere direktno utječe na strukturu jezgre. “Veća brzina rotacije ne odgovara strukturi jezgre (u kojoj se odražava i razlika u hemisferama), jer ne ostavlja dovoljno vremena za skrućivanje vanjskih slojeva tako da odražavaju razlike u brzinama rotacije hemisfera” navodi Lauren Waszek, vodeća autorica članka i studentica doktorskog studija na Odsjeku za znanosti o Zemlji na sveučilištu Cambridge.

“Nesklad rezultata i teorije predstavljao je glavni problem jer pobija mogućnost postojanja i jednog i drugog svojstva. Mi smo međutim uspjeli izvući brzinu rotacije iz povijesti tzv. hemisfernih struktura. Naše je istraživanje stoga prvo koje je uspjelo dokazati kompatibilnost razlika u brzini rotacija hemisfera i rotacije samog planeta.” Za potrebe istraživanja, znanstvenici su usporedili vrijeme potrebno da seizmički valovi prođu kroz jezgru, nekih 5200 km ispod površine Zemlje, s vremenom povratka valova koji su se reflektirali od površine jezgre. Razlika u tim vremenima omogućila je računanje razlike u brzinama valova što je omogućilo uvid u strukturu jezgre na udaljenosti od 90 km od središta.

Naredni je korak bilo usklađivanje dobivenih rezultata s razlikama u brzini rotacije istočne i zapadne hemisfere Zemljine jezgre. Potom su postavili dvije granice, koje odvajaju hemisfere. Utvrdili su da se obje granice s dubinom kontinuirano pomiču prema istoku. Pošto jezgra raste, struktura u dubljim dijelovima je starija pa pomak u granicama ukazuje na rotaciju same jezgre. Brzinu rotacije jezgre se dakle može izračunati iz pomaka granice hemisfera i brzine rasta jezgre. Iako se jezgra nalazi na dubini od 5200 km ispod površine Zemlje, njeno je postojanje od izuzetne važnosti za život na površini.

Tijekom rasta jezgre zapravo dolazi do skrućivanja tekućeg materijala, uslijed čega se oslobađa toplina koja uzrokuje konvekciju u tekućem materijalu vanjske jezgre. Ta konvekcija uzrokuje Zemljino geomagnetsko polje. Bez tog magnetskog polja, površina Zemlje bila bi potpuno nezaštićena od radijacije sa Sunca što znači da život na Zemlji ne bi mogao postojati. “Rezultati ovog istraživanja prvi su koji pokazuju toliko sporu rotaciju jezgre”, ističe Waszek i dodaje: “Ovi se rezultati mogu se koristiti kao znanstveno priznate vrijednosti koje mogu poslužiti u izradi modela i simulacija konvekcije tekuće jezgre, što bi moglo dovesti do dodatnih saznanja o nastanku i razvoju magnetskog polja našeg planeta.”

Izvor: University of Cambridge

7 komentara

7 Comments

 1. Melita Gruden Ivić

  23 veljače, 2011 u 5:57 pm

  Kakve to veze ima sa pticjom gripom?

 2. Frenk Pervan

  23 veljače, 2011 u 6:01 pm

  nije to ništa koliko sam ja žabu vidio?

 3. Josip Jakšetić

  23 veljače, 2011 u 6:19 pm

  eto oko jezgrine površine postoji magnetno polje stoga ja krećem u vugrovcu kopat do te jezgre (tko hoće udio u mojoj budućoj elektrani za proizvodnju el energije za kućanstva i šire nek mi se pridruži).
  ps. brusim štihače

 4. Vaselj Ćepka

  23 veljače, 2011 u 6:30 pm

  sad necu moci spavat

 5. Krešimir Šantić

  23 veljače, 2011 u 7:32 pm

  zato se meni vrti od par litara vina (crnog !) a ne od alkohola….. ! 😉

 6. Irena Nesic

  24 veljače, 2011 u 7:59 am

  zemlja raste :))))))))

 7. Ružica Pavković

  24 veljače, 2011 u 12:33 pm

  Interesantno.Mislila sam da je obrnuto.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Bakterije i virusi

Prema rezultatima novog istraživanja, muškarci koji su umrli od bolesti koju uzrokuje Covid-19 mogli su živjeti još najmanje 13 godina, a žene 11 godina,...

Evolucija

Čini se kako se davno izumrli neandertalci i rani ljudi nisu samo nadmetali jedni s drugima, već su se očigledno i miješali u više...

Biljke i životinje

Čimpanze se kreću u ritmu muzike, pokazala je studija objavljena u utorak. Japanski znanstvenici puštali su različite klavirske skladbe sedmoro čimpanzi koji su reagirali...

Oglašavanje