Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Planete i mjeseci

Zemlju sutra pogađa geomagnetska oluja

Zanimljiv, no ne i bezazlen fenomen

Magnetsko polje našeg planeta će u petak će pogoditi geomagnetska oluja. Fenomen je to koji može imati utjecaja na elektromreže, avionske linije i satelite te tako prouzročiti zastoj čitavog svijeta.

Geomagnetska oluja je, zapravo, privremeno ometanje Zemljine magnetosfere, a uzrok su joj Sunčeve aktivnosti. Udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra zajedno sa Sunčevim bakljama te koronalnim izbacivanjem mase koji napadaju Zemljino magnetsko polje 3 dana poslije Sunčevih aktivnosti. Takve geomagnetske oluje obično znaju trajati dan ili dva, ali može se dogoditi da potraju i danima.

Ovu geomagnetsku oluju koja će u petak, 19. siječnja, pogoditi Zemlju su Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru i Agencija za proučavanje oceana i atmosfere (NOAA) klasificirali kao G-1. To je na njihovoj ljestvici geomagnetska oluja najslabije jačine. Svejedno, priopćili su kako bi takva oluja ipak mogla prouzročiti “slabije oscilacije na mrežnim stanicama te manji utjecaj na satelitske operacije, kao i na životinje koje migriraju”.

Strah od geomagnetskih oluja nije nešto što je neopravdano. Oluja koja bi bila kategorije G-5 bi utjecala na električnu energiju i sigurnosne sustave diljem svijeta – potencijalno bi moglo doći do potpunog urušavanja sustava računalnih mreža te velikih oštećenja na električnim transformatorima, a to bi prouzročilo nestanak struje diljem planete.

Oluja jačine G-5 bi mogla naštetiti također radiovalovima te tako napraviti potpuni kaos u društvu – mobilni telefoni, internet i GPS ne bi radili.

Najveća zabilježena geomagnetska oluja u povijesti je bio Carringtonov događaj. Oluja se dogodila se u rujnu 1859. godine. Izazvala je tada iskrenje zemaljskih telegrafskih linija te čak je zapalila neke telegrafske urede i onesposobila tzv. “viktorijanski internet”.

U nešto skorije vrijeme je bio poznat slučaj iz nešto bliže 1989. godine. Tada su u vrijeme jedne takve oluje četiri satelita bila u kvaru čak tjedan dana.

Utjecaj geomagnetskih oluja na nas ljude se tek počeo proučavati po pitanju radijacije, ali poznato je kako golubovi pismonoše u vrijeme takvih oluja imaju dosta problema s navigacijom, jer nisu u stanju pronaći mjesto na koje bi trebali sletjeti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Danas poslijepodne bi trebali sletjeti u vode Meksičkog zaljeva.

Ekologija i okoliš

U studiji se navodi da ako se uništavanje šuma nastavi ovom brzinom, sve šume svijeta bi mogle nestati za oko 100 do 200 godina.

Svemir

Potpredsjednik Ruske akademije znanosti je naveo da će još jedan asteroid proći pored Zemlje u travnju 2029. godine.

Svemir

NASA je obavijestila da će pored Zemlje u sljedećih par dana proći pet asteroida.

Oglašavanje