Connect with us

Znanost

Oboljenja i poremećaji

Žene koje koriste pilule žive dulje

Studija britanskih znanstvenika objavljena u časopisu British Medical Journal pokazuje da uzimanje kontracepcijskih pilula ima dugoročno pozitivan učinak na zdravlje žena, te da ti hormonski preparati štite od pojave svih vrsta karcinoma i bolesti srca. Ovo ispitivanje obuhvatilo je 46.000 žena na kontracepcijskoj piluli, čije se zdravstveno stanje prati od početka uzimanja lijeka, što kod nekih ispitanica traje već 40 godina. Prema broju uključenih ispitanica ova studija spada među nekoliko najobuhvatnijih u svjetskim razmjerima.

Rezultati britanskih znanstvenika podijelili su australske medicinske krugove. Dio znanstvenika prihvaća ove rezultate, jer su i sami na tragu sličnih saznanja, dok drugi dio upozorava na neke manjkavosti studije i time dovodi u pitanje donesene zaključke.

Profesorica Kulkarni iz Monash Alfred Psychiatry Research Centre u Melbourneu smatra da će rezultati ove studije svakako pobuditi znatan interes javnosti i podići dosta prašine. Ozbiljnim propustom studije smatra da njezini autori nisu obratili pozornosti na nuspojave prilikom uzimanja lijeka, koje su dio ispitanica dovele do problema s zgrušavanjem krvi pa i smrti.

Nadalje, Kulkarni zamjera autorima studije praćenje isključivo fizičkih parametara zdravlja žene, uz zanemarivanje utjecaja na psihičko zdravlje, što je predmet njezinog znanstvenog interesa kroz dulji niz godina. Kulkarni navodi da je ona kod australskih žena opisala vezu između oralnih kontraceptiva i depresije. Progesteron, koji se nalazi u sastavu pilula koje se najčešće koriste, uzrokuje polagani razvoj depresije velikog broja žena. Britanska studija ipak priznaje da je među ispitanicama studije koje su koristile pilule bila veća stopa samoubojstava.

Profesor John Hopper sa University of Melbourne`s School of Population Health navodi da su rezultati njegovih istraživanja u skladu s zaključcima britanske studije o zaštitnom djelovanju pilule protiv pojave karcinoma. U nedavno objavljenom Hopperovom istraživanju sudjelovale su žene s utvrđenim mutacijama gena BRCA 1 i BRCA 2, što znači da je kod njih rizik za obolijevanje od karcinoma dojke i jajnika povećan. Pokazano je da uzimanje oralnih kontraceptiva, u skupini ovih žena smanjuje rizik od pojave maligne bolesti. “Naša radna hipoteza bila je da uzimanje oralnih kontraceptiva povećava rizik za razvoj malignih bolesti u skupini žena s mutacijama gena, no naši rezultati govore suprotno. Kod žena s mutacijom gena BRCA 1 i BRCA 2 pokazali smo smanjeni rizik za pojavu karcinoma dojke i jajnika nakon uzimanja pilule”.

Hopper priznaje da još uvijek ostaju brojne nejasnoće, budući da su objavljeni i suprotni nalazi nekih drugih istraživača koji upućuju na povećani rizik od karcinoma za žene koje uzimaju pilulu.

“Oralna kontracepcija počela se primjenjivati u ranim 1960-im. Tijekom narednih pedesetak godina provedena su brojna istraživanja, neka i na velikom broju ispitanica, o djelovanju pilule na zdravlje, pri čemu su uočene i neke neželjene nuspojave. Bilo je problema od kojih su neki uspješno riješeni. I dalje su ostale brojne nejasnoće, no to će vjerojatno riješiti buduća ispitivanja. Možda pilula nema jednako zaštitno djelovanje kod svih žena, ali treba otkriti one skupine kod kojih može postići taj učinak.”

Kulkarni kaže da treba poraditi na redizajniranju eksperimentalnog modela, što će učiniti rezultate jasnijima te time pomoći ženama i njihovim liječnicima da odaberu vrste oralne kontracepcije koja povoljno djeluje u svakom pojedinom slučaju. “Pilula je važno otkriće koje ženama pruža novu slobodu, značajna je i kao prvi korak u razvoju učinkovite kontracepcije, pri čemu treba podjednako voditi računa kako o fizičkom tako i o mentalnom zdravlju žene”, kaže Kulkarni.

Britanska studija utvrdila je da pilula donosi nešto veći rizik za žena ispod 45 godina starosti, dok se s vremenom, već nakon 10 godina korist od uzimanja znatno povećava te prelazi uključene rizike.

Izvor: ABC News

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Oboljenja i poremećaji

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh