Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Društvene znanosti

Žene ne mogu biti genijalke?

Nejednaka zastupljenost spolova u pojedinim akademskim područjima može biti posljedica naglaska tih područja na genijalnosti (a ne na napornom radu, primjerice) i stereotipima koji tvrde da žene, za razliku od muškaraca, ne mogu biti geniji, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Science.

Znanstvenici su proveli istraživanje na 1 820 zaposlenika različitih sveučilišta u SAD-u, čije područje znanstvenog interesa varira u rasponu od računalnih znanosti do glazbene kompozicije, tražeći od njih da navedu ono što smatraju potrebnim za uspjeh u svom području.

U nekim područjima uspjeh je definiran kao rezultat truda i zalaganja, dok se u drugim poseban urođeni talent smatrao važnijim. Također, što je više neko znanstveno područje označilo urođeni talent preduvjetom uspjeha, to je u tom području bio manji postotak žena s doktoratom.

„Ideja o važnosti posjedovanja iznimnog talenta kako bi se postigao uspjeh nije povezana s težinom i kompleksnošću pojedinog područja. Doista, znanstvena područja koja su imala manje zaposlenica nisu nužno bila teža u usporedbi s drugim disciplinama.

To je jasan pokazatelj da je pretpostavka kako žene ne uspijevaju nastaviti karijeru u određenim područjima jer nisu u stanju zadovoljiti standarde kako bi sudjelovale u tom području – pogrešna. Dakle, radi se o nekom drugom razlogu”, rekla je autorica studije Sarah-Jane Leslie, profesorica filozofije na sveučilištu Princeton.

Znanstvenici su predložili da bi kulturološke ideje o ženskom urođenom talentu možda mogle biti ono što ih priječi u izgradnji uspješne znanstvene karijere u određenim područjima, iako stvarna intelektualna razlika između spolova nikad nije dokazana.

„Kulturološke udruge povezuju muškarce, ali ne i žene, s intelektualnom briljantnošću. No, zašto je toliko teško barem uzeti u obzir činjenicu da bi i žena jednako tako mogla biti rođena genijalka poput Sherlocka Holmesa, dr. Housea ili primjerice Willa Huntinga?”, nastavlja Leslie. Umjesto toga, uspjeh koji žene postignu u svome području pripisuje se isključivo njihovu teškom trudu i zalaganju.

Na taj način ženska postignuća imaju temelj u dugim satima učenja, čitanja knjiga, a ne u nekom posebnom urođenom talentu.

Rezultati upućuju na novo objašnjenje rodne neravnoteže vidljivo u mnogim akademskim područjima, uključujući ne samo prirodne znanosti, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, već i društvene i humanističke znanosti, rekli su istraživači.

Žene su, primjerice, dobro zastupljene na doktorskim pozicijama u nekim prirodnim znanostima (npr. molekularna biologija), dok u nekim humanističkim znanostima, poput filozofije, žene čine samo trećinu znanstvenica. Također, istraživanja su pokazala da su znanstvena područja čiji su članovi smatrali da je za uspjeh potrebno biti genij, imali i manje vjerojatnosti da se među njihovim članovima nađu Afroamerikanci s doktoratom.

„Baš kao i žene, i Afroamerikanci su na meti negativnih kulturnih stereotipa o njihovim intelektualnim sposobnostima.

Važno je biti svjestan poruke koju šaljemo mladima, uključujući i naše studente, o tome kako se postaje uspješan u određenom znanstvenom području.

Ako bismo izbjegli označavanje i razvrstavanje drugih na temelju njihovih urođenih sposobnosti, a umjesto toga naglašavali ono što se može postići uloženim trudom i predanošću, mogli bismo stvoriti atmosferu koja je jednako atraktivna i za muškarce i za žene”, zaključio je koautor studije Andrei Cimpian, izvanredni profesor psihologije na sveučilištu Illinois.

Izvor: LiveScience

39 komentara

39 Comments

 1. Amir Alibabic

  3 veljače, 2015 u 3:59 pm

  ovo je diskriminacija, pa neke od najboljih kuhinjskih recepta su napisale bas zene

 2. Marija Kovčo

  3 veljače, 2015 u 4:11 pm

  nidje veze

 3. Zoran Kostelac

  3 veljače, 2015 u 4:25 pm

  Koji to, Amire molim te?

 4. Davor Krizmanić

  3 veljače, 2015 u 4:31 pm

  Rijetke su takve…

 5. Aleksandar Milosevic

  3 veljače, 2015 u 4:43 pm

  TO ZNAM ODAVNO,NAJBOLJI KUVARI SU MUSKARCI,,A I U SVEMU DRUGOM,,ZENE SU ZA RADJANJE,NIZASTA DRUGO,,

  • genijalac

   8 veljače, 2015 u 10:53 pm

   Bojim se da tvoja mama nije bila ni za to! Netko joj je to trebao reći… Sad je nažalost prekasno.

 6. Darijo Raider

  3 veljače, 2015 u 5:16 pm

  Članak je cista glupost

 7. Armin Avdic

  3 veljače, 2015 u 8:07 pm

  Clanak prikladan za S. Arabiju i slicne patrijahalno-mizognijske zemlje. Brojne su zene koje su dokaz da vam je ovaj clanak apsolutna glupost. Zene poput Marije Kiri, Hejdi Lamar, Stefani Kvolek i brojne dr. Normalno je da ne mogu biti genijalke u mizoginijskom drustvu gdje je zena smatrana kao kobila za reprodukciju jer ne mogu doci do izrazaja u takvim sredinama.

  • Danijela Perić

   6 veljače, 2015 u 4:00 pm

   ” Normalno je da ne mogu biti genijalke u mizoginijskom drustvu gdje je zena smatrana kao kobila za reprodukciju jer ne mogu doci do izrazaja u takvim sredinama.” hahahahaha svaka čast za komentar.

  • Velimir Vele Majstor

   6 veljače, 2015 u 8:40 pm

   kako onda objašnjavaš da su najgenijalnije žene u povijesti odrastale u patrijarhalnim i kako ti kažeš zaostalim sredinama, a ipak su ostvarile sebe i odjelotvorile svoju genijalnost. Isto tako i dan danas žene koje imaju konkretne rezultate iza sebe najčešće su vrlo patrijarhalne, a ove nazovifeministkinje puno zuje bez ikakve koristi.

  • Armin Avdic

   6 veljače, 2015 u 8:56 pm

   Navedi primjer. Pa bolan covjece, zene ti do skora nisu imale pravo da glasaju u patrijahalnom drustvu, a kamoli nesto vise. Pricas nebuloze Velimire.

 8. Laura Vrban

  3 veljače, 2015 u 8:07 pm

  Kao prvo, čime se genijalnost mjeri? Ako je to doktorat u određenom području, treba biti svjestan jedne vrlo bitne stavke za koju ne vidim da je spomenuta u istraživanju. A to je majčinstvo. S jedne strane, nešto divno i posebno, a s druge, budimo skroz realni, velika kočnica u daljnjem napretku u karijeri.

 9. Gospođa Kliještić

  4 veljače, 2015 u 12:34 am

  ‘ko kaže?

 10. Tijana Filipovic

  4 veljače, 2015 u 4:55 am

  Ovo mora da je napisao genijalac muskarac 😀

 11. Petra Krtanjek

  4 veljače, 2015 u 8:38 am

  Zene same sebe stavljaju u inferioran polozaj. Kad krenu u nesto veliko, od pocetka smatraju da se trebaju dokazati jer su zene. “Ja sad moram puno znati i tesko raditi da pariram ovom tipu do sebe.” Ne moras. Dodi na ideju jer si sposobna, briljiraj jer si genije, a ne jer hoces nekom dokazati da si genije.

 12. Magdalena McCrmaric

  4 veljače, 2015 u 10:49 am

  Ti ćeš meni da ja ne mogu biti genijalka??

 13. Mario Mađaroš Farkaš

  4 veljače, 2015 u 1:50 pm

  po čemu to zaključuje ovaj članak ili naslov članka moram priznat nisam ga ni pročitao a ni neču glupost je neizlječiva

 14. Lucija Feliz Šalinović

  5 veljače, 2015 u 10:30 pm

  Marie curie. Enough said

 15. Eugen Davidovic

  5 veljače, 2015 u 11:02 pm

  Mogu jedino genijalno skuvat rucak hehe

 16. Katarina Vrbnjak

  5 veljače, 2015 u 11:21 pm

  fuj

 17. Biljana Šijaković

  5 veljače, 2015 u 11:50 pm

  Šteta biti genijalna u svijetu u kojem ćete vi “genijalci” slinit za veličinom ženine guzice a ne pameti..Žena može biti što god poželi,samo je pitanje mogućnosti,motivacije i volje.Poznam ženu koja sa 1500kn mjesečno prehrani sebe,dijete,režije i školovanje dijeteta.Meni je ona genijalna za razliku od “genijalca”koji se us.o i ostavio ju dok je jos bila trudna.Ona govori 3 jezika,ljeti radi kao sezonac na moru,plaća ženu da joj čuva dijete i preživljava, a da je imala bolji život ili više sreće u životu mozda bi sad imala diplome,doktorat….. i bila više “genijalna”.

  • zed

   8 veljače, 2015 u 10:22 pm

   a da je imala bolji život ili više sreće u životu mozda bi sad imala diplome,doktorat….. i bila više “genijalna”.

   Ili da nije raširila noge za majmuna?

 18. Luka Brezak

  6 veljače, 2015 u 8:59 am

  Sve navodne razlike u inteligenciji i sposobnosti izmedju muškaraca i žena su konstrukt, umjetno stvorena razlika. “Žene su, primjerice, dobro zastupljene na doktorskim pozicijama u nekim prirodnim znanostima (npr. molekularna biologija), dok u nekim humanističkim znanostima, poput filozofije, žene čine samo trećinu znanstvenica”: pa naravno, muškarci općenito vole stravično puno srati.

 19. Luka Horvat

  6 veljače, 2015 u 8:03 am

  Sve navodne razlike u inteligenciji i sposobnosti izmedju muškaraca i žena su konstrukt, umjetno stvorena razlika. “Žene su, primjerice, dobro zastupljene na doktorskim pozicijama u nekim prirodnim znanostima (npr. molekularna biologija), dok u nekim humanističkim znanostima, poput filozofije, žene čine samo trećinu znanstvenica”: pa naravno, muškarci općenito vole stravično puno srati.

 20. Valentino Madžar

  6 veljače, 2015 u 3:05 pm

  Istina!

 21. Elizabeta Cenanovic Ex Mihalec

  6 veljače, 2015 u 3:05 pm

  Ovo je razmisljanje jednog muskog genija mozda zenomrsca!

 22. Zagor Te-ney

  6 veljače, 2015 u 7:38 pm

  ahahahahahha

 23. Kristina Bašnec

  6 veljače, 2015 u 7:54 pm

  ovo je totalno bez veze……………

 24. Marijan Kamaco Kozjak

  6 veljače, 2015 u 9:01 pm

  Moj komentar na članak: Svemir i ljudska glupost su bezgranični!

 25. Vladimir Matagić

  7 veljače, 2015 u 12:11 pm

  Besmislice, spol ne određuje nečiju inteligenciju…

 26. Miro P Mrgud

  8 veljače, 2015 u 10:26 pm

  Citam ovo malo i…naslov bas i ne odgovara zakljucku. Vise je novinski. Kad pobrojim, nekako znam vise genijalki nego genijalaca. Zbog misljenja nekih na tu temu ponekad se posramim sto sam pripadnik muskog roda. Najbiserniji su oni rudimentarni ostaci kamenog doba koji se osjecaju ugrozenima ako je kraj njih zavrsila (mozda zbog trenutka njene nepaznje, haha) neka inteligentna, ili, zamisli, ako zaraduje vise od njih. Umjesto da budu ponosni i mozda sto od njih nauce. To je otprilike : on zna sloziti cak(!) tri recenice, pa ona ne bi smjela vise od dvije. Ma prekrasno :/

 27. aaa

  18 veljače, 2015 u 11:22 pm

  Jako komplicirana tema?
  – žene, genijalke po pitanju uzgajanja djece
  (no i tamo ne ide svim)
  _
  Ali ima veze i sa snagom te ima veze i sa hrabrošću gdje se one ne mogu dokazati?
  – “sa snagom” zavisi što ko misli da je genijalnost
  – nekom je genijalnost napisati knjigu o hari poter i veli vidi genijalca
  – no nekom je to glupost
  . no mogu se i pohvaliti nisu imale tako velikih gluposti kao muškarci
  na primjer:
  – oni svi znaju što se dešava na zvijezdi xyz
  – ali nemaju pojam kako im se zemlja ispod nogu vrti i radi
  . pa ćeš im reći svaka čast niste glupe kao muškarci pojedini
  _
  – “sa snagom” dakle
  – ako je neko genijalni kovač pa po cijeli dan lupa po onom željezu
  – valjda ne možeš od žene nikada očekivati da načini nešto na tom polju
  – ili dobar auto limar, i tako tome
  _
  – “sa hrabrošću”
  . dobiješ ideju xyz i za njom trebaš “hrabro žudjeti ostvarivati je”
  . može se desiti i nikoli tesli ali ne i ženi jednoj
  _
  i tako dalje no je umjetnost na kopiju

 28. aaa

  18 veljače, 2015 u 11:29 pm

  “inc ja navijam da su genijalne u svom polju”
  – i nije im niti jedan čovjek ravan tamo

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Poljski znanstvenici objavili su da su otkrili prvu trudnu egipatsku mumiju na svijetu dok su proučavali 2.000 godina stare posmrtne ostatke koji se čuvaju...

Psihologija

Izgleda da razgovor koji vodimo sami sa sobom nije samo normalan, već je i dobar za nas. Postoje četiri razloga zašto je tome tako....

Oboljenja i poremećaji

Nedostatak sna kod starijih žena dugoročno može rezultirati krhkijim kostima, pokazalo je novo istraživanje američkih znanstvenika. Studijom je uocen 22 posto veći rizik od...

Psihologija

Povećani stres kod muškaraca i njihova sklonost prema punijim ženama međusobno su povezani, navodi se u članku objavljenom u časopisu PLoS ONE. Viren Swami...

Oglašavanje