Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Zdravlje i Medicina

Ženski orgazam nije misterij kakvim ga mnogi prikazuju

Čini se da je ženski orgazam izvor brojnih misterija i zbunjujuje mnoge muškarce, ali i žene. No, nakon što razbijete stare mitove i tabue, nije toliko kompliciran koliko bi se dalo reći ako je suditi po ženskim časopisima i raznim drugim medijskim prikazima.

Novo istraživanje koje su proveli stručnjaci seksualnog zdravlja sa Sveučilišta u Indiani gleda na ženske orgazme i seksualne preferencije “nacionalno reprezentativne” skupine 1.055 žena iz SAD-a između 18 i 94 godina kako bi demistificirali ideju da su ženski orgazmi komplicirani, i kako bi ohrabrili žene i muškarce da komuniciraju o onome što im se sviđa.

Čini se da ženski orgazam nije zagonetka omotana u misteriju unutar enigme. No, to ne znači da žene nemaju vlastite preferencije. Baš poput glazbe, hrane, umjetnosti i svih najboljih stvari u životu, svi volimo drugačije stvari.

Sudeći po novom istraživanju, jedna od 5 žena je rekla da je sam snošaj dovoljan za orgazam, preko 36 posto žena izjavilo je da je stimulacija klitorisa nužna za orgazam tijekom snošaja, a dodatnih 36 posto predložilo je da stimulacija klitorisa nije prijeko potrebna tijekom seksa, ali definitivno poboljšava orgazam. Značajan broj žena, čak jedna od 10, reklo je da tijekom snošaja uopće ne svrše.

Istraživanje je ispitalo i različite načine na koje žene vole da ih se dira. Još jednom, iako postoje različite preferencije, nije riječ o misteriji kako se inače govori o ženskom orgazmu. Velika većina žena uživa u laganom ili srednje jakom pritisku dodira, dok je gotovo 16 posto žena prijavilo da svi pritisci imaju dobar osjećaj, a 10 posto žena voli jak pritisak. Oko dvije trećine žena uživa u pokretima gore-dolje, dok 50 posto žena voli kružne pokrete, a 30 posto žena najviše uživa u pokretima lijevo-desno.

Autori istraživanja objašnjavaju kako prava važnost studiej leži u “isticanju vrijednosti komunikacije između partnera u seksualnom užitku i zadovoljstvu”. Jedini pravi preduvjet za zabavu u spavaćoj sobi je mogućnost komunikacije i prihvaćanja onog što nam se sviđa.

Znanstvenici su dodali kako se nadaju da će njihova studija pomoći porušiti neke od ovih granica, čime se nadaju olakšati ženama i muškarcima ugodniju komunikaciju o seksu, te predlažu da bi ih razvijanje “specifičnijeg vokabulara za razgovor i obilježavanje svojih preferencija moglo ohrabriti da bolje istraže i prenesu svojim partnerima što im donosi dobar osjećaj”.

Članak je originalno objavljen na IFL Science.

8 komentara

8 Comments

 1. Filip Škalic

  5 rujna, 2017 u 10:12 am

  s čim se ti zamaraš ćerce

 2. Miro Radić

  5 rujna, 2017 u 10:39 am

  Pizdarijama

 3. Mihailo Vukovic

  5 rujna, 2017 u 10:55 am

  JEBI GA . SADA STE ME POTPUNO DEZORIJENTISALI . DAJTE TABELARNI PRIKAZ DA IZLEPIM PO KUĆI .

 4. Goran Erdeljac

  5 rujna, 2017 u 1:26 pm

  Jebote…kad nađem žensku, obvezatno tražim servisnu knjižicu i uputstva za upotrebu…Da je to pračovjeku trebalo, danas nas ne bi bilo…Ovo je bolesno koju famu mediji rade oko sexa….

  • Marko Ferek

   5 rujna, 2017 u 2:09 pm

   Di su ta jednostavnija vremena.. dovoljna je bila toljaga..

  • Goran Erdeljac

   5 rujna, 2017 u 2:20 pm

   Ne…al ono. .od kad sam ušao u pubertet slušam i čitam u medijima o ženskom orgazmu ko o CERN-u…Sve mi se čini da u medijima pišu samo oni koji onaj ženski dio tijela nikada vidjeli nisu…

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zdravlje i Medicina

Znanstvenici sa Sveučilišta Cornell proučavali su seksualno uzbuđenje kod heteroseksualnih, homoseksualnih i biseksualnih žena i muškaraca. Istraživanje su proveli koristeći se pornografskim videima i...

Psihologija

Istraživanje poveznice između alkohola i avantura za jednu noć naglašava kako kultura pijenja alkohola pretvara seksualne susrete u nagrađujuće priče o seksu. Istraživanje o...

Psihologija

Suočimo se, bez obzira na to koliko dugo bili u vezi, razdoblje medenog mjeseca neće trajati vječno. Zapravo, nadilaženje ove faze pomaže ojačati vezu....

Psihologija

Riječ sadizam nastala je od imena Marquis de Sade (1740.-1814.), koji je zbog seksualnog zadovoljenja svojim žrtvama nanio toliko boli da je proglašen ludim....

Oglašavanje