Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Bakterije i virusi

Život blizu prometnica utječe na sporiji razvoj dječjih pluća

Britanski su znanstvenici uočili da život djece svakodnevno izložene onečišćenom zraku s obližnjih prometnica rezultira sporijim razvojem pluća za 14 posto.

Studija je pokazala da rizik od razvoja raka pluća kod djece koja žive 50 metara od prometne ceste može biti veći i do 10 posto, piše BBC. 

Istraživanje provedeno u 13 gradova Velike Britanije i Poljske ukazuje na to da onečišćenje zraka pridonosi većim izgledima za razvoj srčanih bolesti, moždanog udara, zatajenja srca i bronhitisa.

Stručnjaci s londonskoga King’s Collegea analizirali su 13 zdravstvenih stanja ljudi koji žive u područjima s visokim onečišćenjem zraka te su ih usporedili sa zdravljem opće populacije.

Nisu se fokusirali samo na podatke o hospitalizaciji i smrtnim ishodima već i o simptomima, poput upale pluća. 

Studija je pokazala da je onečišćenje zraka uz prometnice usporilo normalan razvoj pluća kod djece za oko 14 posto u Oxfordu, za 13 posto u Londonu, 8 posto u Birminghamu, 5 posto u Liverpoolu, 3 posto u Nottinghamu i 4 posto u Southamptonu.

Istaknuli su da bi smanjenje zagađenja zraka za petinu u spomenutim gradovima rezultiralo smanjenjem broja slučajeva djece sa simptomima bronhitisa za više tisuća. 

“Onečišćenje zraka na nevidljiv način negativno utječe na naše zdravlje, a osobito na zdravlje naše djece”, kazao je dr. Rob Hughes, suradnik Zaklade za čisti zrak.

“Istraživanje otkriva javnozdravstvenu krizu koja pogađa ljude širom Velike Britanije te ukazuje na to da sve političke stranke moraju dati prioritet čistome zraku u gradovima”, kazao je. 

Dr Penny Woods, izvršna direktorica Britanske zaklade za zdravlje pluća, pozvala je britansku vladu da se zakonski obveže na poštivanje ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije kada je posrijedi utjecaj na smanjenje onečišćenog zraka u zemlji. 

Po preporuci WHO-a čistim se zrakom smatra onaj zrak koji tijekom cijele godine ne sadrži više od 40 mikrograma dušikova dioksida po kubnom metru.

“Znamo da onečišćenje zraka sprečava normalan razvoj pluća naše djece te pogoršava simptome među djecom s plućnim bolestima”, kaže Woods. 

Studiju je provela udruga 15 nevladinih organizacija koje se bave zdravljem i očuvanjem okoliša, uključujući i Britansku zakladu za zdravlje pluća. 

Iz gradske uprave kažu da se toksično onečišćenje zraka u središtu Londonu smanjilo za trećinu otkad su uvedene nove zone naplate parkinga, a razina dušikova dioksida u ‘zoni ultra niske emisije’ (ULEZ) u prvih šest mjeseci programa smanjila se za 30 posto.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Društvene znanosti

Svi znamo da se djeca vole igrati. Ali moramo biti svjesni i da je za razvoj djece igra neophodna. Slobodna, neorganizirana igra pomaže djeci...

Zdravlje i Medicina

Otkrivamo vam 10 dobrobiti hladnog vremena zbog kojih još više volimo jesen i zimu.

Ekologija i okoliš

Podaci pokazuju da broj smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Indiji raste.

Svemir

Astronautima je odobren povratak u svemirsku stanicu, no problem još uvijek nije riješen i još se nije otkrilo odakle curi kisik.

Oglašavanje