Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Geografija i geologija

Život na Marsu: Ima li tragova o porijeklu života u podzemlju Marsa?

Minerali koji se nalaze u Marsovom podzemlju, zoni koja se nalazi na više od tri milje ispod tla, smatraju se dosad najjačim dokazom da su na Marsu možda postojali uvjeti za razvoj života, prema istraživanju “Aktivnosti podzemnih voda na Marsu i implikacije za biosferu u dubini”, koje je objavljeno u “Nature Geoscience“, 20. siječnja 2013.

Polovicu sveg života na Zemlji čine jednostavni mikroorganizmi skriveni u stijenama ispod površine, a već neko vrijeme znanstvenici tvrde da bi to isto moglo vrijediti za Mars. Tu teoriju je podržalo ovo istraživanje, koje istovremeno sugerira sa su uvjeti za život na Marsu u njegovom podzemlju prisutni kroz veći dio njegove prošlosti.

Kada meteoriti udare površinu Marsa, oni se ponašaju poput prirodnih sondi, izvlačeći stijene duboko ispod površine planeta natrag na površinu. Nedavna istraživanja su pokazala da mnoge stijene koje su izvađene iz Marsovog podzemlja sadrže gline i minerale čiji je kemijski izgled izmijenjen vodom, bitnim elementom za održavanje života. Neki duboki krateri na Marsu također izgledaju kao bazeni gdje su podzemne vode vjerojatno oblikovale jezera. Krater McLaughlin, opisan u ovoj studiji, je jedan takav bazen koji sadrži glinu i karbonatne minerale formirane u drevnom jezeru na Marsu. Tekućine koje su formirale te minerale mogle bi sadržavati tragove o postojanju života u podzemlju Marsa.

“Ne znamo kako je život na Zemlji oformljen, ali je zamislivo da je nastao ispod površine tla, zaštićen od grubih površinskih uvjeta koji su postojali na ranoj Zemlji. Međutim, zbog tektonskih ploča rani geološki zapis Zemlje je loše očuvan pa možda nikad ne saznamo koji su procesi doveli do porijekla života i rane evolucije”, rekao je dr. Josip Michalski, glavni autor i planetarni geolog iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. “Istražujući ove stijene na Marsu, gdje je drevni geološki zapis bolje očuvan nego na Zemlji, slično je kao pronalaženje hrpa stranica istrgnutih iz knjige o geološkoj povijesti Zemlje. Bilo da geološki zapis Marsa sadrži život ili ne, analiza tih tipova stijena sigurno bi nam pokazala ogromnu količinu podataka o ranim kemijskim procesima u Sunčevom sustavu.”

Koautor Deanne Rogers, docent na Odsjeku za geoznanosti na Sveučilištu Stony Brook koristila je podatke iz Thermal Emission Spectrometra (instrument za mjerenje hiperspektralnih toplinskih infracrvenih podataka i bolometrički vidljivih skoro-infracrvenih zračenja) s NASA-inog orbitera Mars Global Surveyor i podatke iz Thermal Emission Imaging Systema (kamera koja snima vidljive i infracrvene dijelove elektromagnetskog spekra) s Mars Odyssey Orbitera kako bi otkrila i identificirala minerale koji pokazuju da su bili u kontinuiranom doticaju s vodenim okruženjem na dnu kratera McLaughlin.

“Naše razumijevanje Marsa mijenja se vrlo brzo sa svim tim novim podacima”, rekla je profesorica Rogers. “Postoji nekoliko nedavnih zapažanja i modela koji su ukazali na mogućnost da je postojala ogromna riznica podzemnih voda u Marsovoj prošlosti, a možda i u sadašnjosti. Dakle, možete očekivati da će duboki bazeni poput McLaughlina sadržavati dokaze o postojanju podzemnih voda. A ovo istraživanje je pronašlo taj dokaz.”

Trenutna istraživanja Marsa usredotočuju se na istraživanje površinskih procesa jer su sedimentne stijene najbolje za traženje dokaza o nastanjenosti. Dokazi međutim pokazuju da je okoliš na površini Marsa prilično negostoljubiv za život milijardama godina. U budućim svemirskim misijama, znanstvenici bi mogli za proučavanje izabrati sedimentne stijene koje se nalaze na ciljanom području gdje su te stijene formirale podzemne vode.

Michalski zaključuje: ‘U ovom radu ćemo predstaviti jak poticaj za upoznavanjem podzemlja Marsa u istoj mjeri kao i površine. Ali ja osobno ne smatram da bismo trebali bušiti rupe u podzemlju kako bismo tražili ostatke drevnog života. Umjesto toga dokaze bi mogli nabaviti prirodnijim putem, proučavanjem stijena koje je na površinu doveo udar meteorita ili traženjem u dubokim bazenima gdje su tekućine našle put do površine planeta.”

Koautor profesor John Parnell, geokemičar na Sveučilištu Aberdeen, komentirao je: “Ovo istraživanje je pokazalo kako proučavanja Zemlje i Marsa ovise jedna o drugima. To možemo zaključiti nakon promatranja mikroba koji žive ispod kontinenata i oceana na Zemlji. Oni nam daju poticaj za špekulacije o staništima drevnog života na Marsu, te nam istovremeno pokazuju kako je život na ranoj Zemlji mogao opstati. Znamo iz povijesti Zemlje da se planeti suočavaju s mnogim traumama poput bombardiranja meteorita i ledenih doba, kada opstanak života može ovisiti o staništima ispod zemlje. Tako da ima smisla tražiti dokaze o životu u podzemlju, u geološkim zapisima i Zemlje i Marsa. No jedna je stvar to raditi na Zemlji dok za potragom života na Marsu moramo primijeniti malo mudriji pristup.”

Izvor: Stony Brook University

7 komentara

7 Comments

 1. Kristina Keča

  2 veljače, 2013 u 3:11 pm

  Ima ima, lijepo je na Marsu, ja tamo cesto pijem kavu 😉

 2. Zeljko Extrem

  2 veljače, 2013 u 3:48 pm

  lijepo je na marsu ali je losa atmosfera:))

 3. franko

  2 veljače, 2013 u 5:10 pm

  cek a sta je *super zemljom *…

 4. Mirko Kuric

  2 veljače, 2013 u 6:07 pm

  ima !! samo se neće slikati za bbc!!!

 5. DALIBOR

  3 veljače, 2013 u 11:54 pm

  vJERUJEM da postoji nesto na “Marsu” :Fosili,neki oblik zivota sto je covjeku nepojmljivo,(imamo primjera da zivot moze uspjeti u mnogim oblicima i uvjetima) Mozda ,”neki” arheoloski ostaci neke davne civilizacije… Mozda..A opet mozda nista, samo crvena prasina..Ali,ono sto neznamo nemozemo 100% tvrdit da postoji ili nepostoji mozemo pogadjat i nista se nesmije odbacit. Postavljam pitanje? Vjerujete da mozda postoji neka urota,u vezi marsa ? ili samo opet su to samo neka nagadjenje sto kruzi na netu..

 6. Natalija

  15 veljače, 2013 u 11:47 pm

  ma koja jos budala misli da na Marsu nema zivota .. mislim to je tako glupo misliti da nema .. naravno da ima samo se sakrivaju od nas da nebi i njih unistili .. 😛 …
  Ljudi isto tako ne zele prihvatiti cinjenicu da nismo sami u svemiru .. jer imaju neka svoja glupa vjerovanja .. necemo nikuda dogurati ako nastavimo tako razmisljati !

 7. Мирко Милић

  2 ožujka, 2013 u 7:46 am

  Бавим се некаквим проучавањима већ 18. година, и не да мислим, већ знам да је земља једина планета на којој има физичког живота, зашто сам навео “физичког”, постоји и духовни живот као што су рај и пакао, али то није тема.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Popularno

Znanost za početnike

Iako se s nama ne bi složila ekipa iz Flat Earth Societyja, Zemlja je okrugla. U redu, ne baš u pravom smislu riječi, ali...

Kemija

One nastaju u oblacima i to na temperaturama nižim od 0°C izravno iz vodene pare u zraku, a ne smrzavanjem vode kako se obično...

Znanost za početnike

Znanstvenici vjeruju da je u najvećem broju slučajeva uzročnik potresa mehanizam tektonike ploča, tj. kretanje litosferskih ploča i njihova međusobna interakcija.

Fizika

Jeste li oduvijek imali goruću želju putovati kroz vrijeme? Dobre vijesti! Putovanje kroz vrijeme je moguće. Zapravo, već to radite. Krećete se kroz vrijeme...

Fizika

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio uistinu zanimljiva i osebujna ličnost. No, jeste li...

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Oglašavanje