Connect with us

Znanost

Društvene znanosti

Život u lošoj četvrti može potaknuti astmu

Izloženost nasilnim zločinima može pogoršati astmu u djece, pokazala je studija predstavljena 1. svibnja na sastanku Pediatric Academic Societies (PAS) u Vancouveru u Kanadi.

Obećavajuće istraživanje pokazalo je da nasilje i stres mogu utjecati na problematičnost astme. Da bi se ova ideja dalje razvila, istraživači su proveli istraživanje na 561 djetetu u dobi od 8 do 14 godina u Chicagu kojima je astmu dijagnosticirao obiteljski liječnik. Istraživači su intervjuirali roditelje i skrbnike kako bi odredili razinu stresa i nasilja kojem su djeca izložena. Također su dobili policijske podatke od Chicago Police Department da bi odredili razinu nasilja u gradskim četvrtima.

Rezultati su pokazali da je 41% djece imalo umjerenu do opasnu astmu te da je 59% djece imalo povremenu ili blagu astmu. Nakon što su podaci podijeljeni prema dobi, spolu, obiteljskoj povijesti o astmi i društevno-ekonomskom statusu, djeca za koju su skrbnici i roditelji rekli da žive u području visokog nasilja ili su izložena velikom stresu, imala su 2 puta veće šanse da imaju umjerenu ili ozbiljnu astmu. Nakon što su u obzir uzete razine stresa kojima su izloženi i roditelji i skrbnici, visoka razina zločina i nasilja bila je povezana s ozbiljnom astmom u djece.

“Koliko mi znamo, ovo je prva studija koja je procijenila utjecaj stvarnog i pretpostavljenog nasilja na astmu kod djece”, kaže jedan od autora Ruchi S. Gupta, istraživačica s Children`s Memorial Hospital u Chicagu. “Prema našim pronalascima, čini se da je napredna astma više povezana sa stvarnim nasiljem u zajednici nego s nasiljem za kojeg roditelji kažu da su djeca izložena.”Pronalasci sugeriraju da je stvarni zločin možda i posljedica i širih društvenih problema koji utječu na astmu, poput lošeg okoliša, ili da utječu na astmu u oblicima koje još treba istražiti, kaže dr. Gupta. Gupta i Elizabeth E. Springston zajedno će predstaviti pronalaske na PAS-ovom sastanku. “Kad se brinu o djeci s astmom, liječnici moraju znati u kakvom okružju djeca žive”, kaže Gupta. “Kao zdravstveni radnici, moramo znati prepoznati društvene probleme koji utječu na naše pacijente s astmom.”

Izvor: American Academy of Pediatrics

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Društvene znanosti

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh