Pratite nas

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Znanost

Znanost o balzamiranju otkriva nečuvene tajne starog Egipta

mumija

Iako su nam stari Egipćani ostavili velike tekstualne informacije i mnoge mumije, jedva da postoje izvori koji nas informiraju o njihovoj praksi balzamiranja.

U prošlosti su provedena brojna istraživanja na ovu temu, ali znanstvenici još uvijek imaju vrlo malo znanja o kemikalijama i tvarima koje se koriste tijekom balzamiranja. Gotovo je nevjerojatno da se o tako važnoj praksi starog Egipta ni u drevnim tekstovima ne govori u detalje, ali zašto?

Istraživači vjeruju da je balzamiranje možda bila sveta tajna znanja koju su stari Egipćani htjeli zadržati za sebe. Međutim, tajna je sada otkrivena.

Nepoznate tajne balzamiranja

Istraživači su pregledali 31 keramičku posudu staru preko 2600 godina. Te su posude pronađeneu drevnoj radionici za balzamiranje koja se nalazi u Saqqari, povijesnom mjestu u Egiptu poznatom po svojim drevnim hramovima i piramidama.

Ono što je fascinantnije u vezi s ovim posudama je to što su na njima ispisane upute za balzamiranje i nazivi materijala za balzamiranje. Osim toga, sadrže i ostatke nekih kemikalija koje su korištene tijekom mumificiranja.

Detaljni rezultati su fascinantni, au nekim slučajevima i potpuno neočekivani.

“Tvar koju su stari Egipćani označili kao antiu dugo se prevodila kao smirna ili tamjan. Ali sada smo uspjeli pokazati da je to zapravo mješavina vrlo različitih sastojaka”, objašnjava Rageot u izjavi.

Ti su sastojci bili cedrovo ulje, ulje smreke ili čempresa te životinjska mast, otkrio je tim, iako se mješavina može razlikovati od mjesta do mjesta i vremena do vremena.

Tim je također usporedio upute ispisane na nekim posudama s njihovim sadržajem kako bi utvrdio kako je koja mješavina korištena. Upute su uključivale “da mu se stavi na glavu”, “zavoj ili balzam s tim” i “da njegov miris bude ugodan”.

Osam različitih posuda imalo je upute o postupanju s glavom pokojnika; smola pistacija i ricinusovo ulje bila su dva sastojka koja su se pojavljivala samo u tim posudama, često u mješavini koja je sadržavala druge elemente, poput smole elemija, biljnog ulja, pčelinjeg voska i ulja drveća.

Životinjska mast i smola brezuljevki korišteni su za uklanjanje mirisa raspadajućeg tijela, a životinjska mast i pčelinji vosak korišteni su za tretiranje kože trećeg dana tretmana. Ulja ili katrani drveća, zajedno s biljnim uljem ili životinjskom masnoćom, mogli bi se koristiti za tretiranje zavoja korištenih za omatanje mumije, kao što je pronađeno u još osam posuda.

Do sad je bilo bezbroj studija o egipatskom balzamiranju, ali nedostatak znanja o tome koje tvari stoje iza različitih naziva i nedostatak bilo kakvih praktičnih opisa spriječili su daljnje razumijevanje.

“Zahvaljujući svim natpisima na posudama, u budućnosti ćemo moći dalje dešifrirati vokabular drevne egipatske kemije koji do danas nismo dovoljno razumjeli”, kaže u izjavi arheolog Philipp Stockhammer sa Sveučilišta Ludwig Maximilian u Münchenu u Njemačkoj.

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Istraživači sa Sveučilišta New York su u svojoj novoj studiji iznijeli teoriju da bi veliki dio egipatske Velike sfinge mogao biti rezultat prirodne erozije...

Arheologija i paleontologija

Doba drevnog Egipta obavijeno je tajanstvenošću i misterijima. S izgradnjom piramida do Tutankamonove enigmatične i prerane smrti, Egipat je bogat skrivenim znanjima koja možda...

Arheologija i paleontologija

U podzemnoj grobnici na lokaciji Cajamarquilla, u Peruu, arheolozi su pronašli mumiju staru oko 1.000 godina koja je ležala u fetalnom položaju vezana užetom....

Arheologija i paleontologija

Misterij drevnih egipatskih mumija godinama fascinira ljude diljem svijeta, a sada su istraživači objavili nove fotografije koje prikazuju kako su vrlo vjerojatno izgledale. Istraživači...