Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Ekologija i okoliš

Znanstvenici će moći precizno predviđati tuče tjednima prije

Teško je razlikovati predstojeću oluju koja izaziva tuču od one koja ju ne izaziva

Tuča ili grad nije samo najkrupnija vrsta padalina koja dolazi iz atmosfere, nego je i jedna od najskupljih vrsta vremenskih nepogoda. Samo u Sjedinjenim Državama svake godine tuča uzrokuje milijarde dolara štete.

Međutim, novom studijom objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters je osmišljen način predviđanja velikih tuča čak tri tjedna prije nego što se dogode.

Studiju su provodili meteorolozi Victor Gensini sa Sveučilišta Northern Illinois i John Allen sa Sveučilišta Central Michigan. Zajedno su otkrili veliku povezanost između uzoraka mlaznih struja nad Tihim oceanom i učestalosti tuča u Sjedinjenim Državama.

Podaci o količinama tih padalina iz arhive nacionalnih podataka o olujama koji su bili zabilježeni između 1979. i 2016. godine uspoređeni su potom s promjenama indeksa GWO-a (Global Wind Oscillation). GWO s klimatskim i vremenskim podacima znanstvenici koriste za primjećivanje prisutnosti tropske vlage te energije u atmosferi. Ovi faktori zajedno onda povećavaju vjerojatnost da se oluja u konačnici može pretvoriti i u tornado.

Znanstvenici su otkrili da su četiri od osam faza, gdje je bila zabilježena promjena indeksa, bili dobri pokazatelji povećanog rizika od tuče tijekom vremena vrhunca olujnih sezona.

“Postoji velika povezanost između GWO-a i učestalosti tuča u SAD-u”, istaknuo je Allen u izvješću za medije. “Ovaj odnos nam pomaže shvatiti što to daje tuči energiju i uvelike objašnjava kad ćemo tijekom proljeća i jeseni imati aktivne i neaktivne periode nepogoda.”

Predviđanje tuče je prilično teško jer obično nema jasne razlike između oluje koja izaziva i koja ne izazivaju tuču, kažu iz Nacionalnog laboratorija za oluje. Trenutno se radi na razvijanju metoda korištenja radarskih podataka da bi se poboljšao sustav za rano upozoravanje.

Gensinijeva i Allenova tehnika je zaista obećavajuća, iako tek ostaje za vidjeti kako će funkcionirati tijekom ljeta kad je GWO manje pouzdan zbog malobrojnih meteoroloških procesa. Za proljeće je, pak, predviđeno još dodatnih testova kako bi se utvrdilo koliko su točna predviđanja budući da tad počinje i sezona nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Planete i mjeseci

Musk je između ostalog spomenuo svoju glavnu motivaciju za stvaranje grada na Marsu.

Planete i mjeseci

Najuočljivija oluja je dobila naziv Great Red Spot.

Klima

U oceanu u blizini Louisiane u istom kadru snimljeno je šest masivnih pijavica. Ovaj upečatljiv video snimio je i objavio na Facebooku Frank LeDay...

Tehnologija

Sljedeći korak je poticanje razvoja 5G industrije.