Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Biljke i životinje

Znanstvenici identificirali prvu toplokrvnu ribu

credit: NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center

Sve su ribe hladnokrvne. Samo tjedan dana prije, ova izjava bila bi istinita. No 21. svibnja, znanstvenici su u časopisu Science objavili da su otkrili prvu toplokrvnu ribu, pod nazivom-opah. To otkriće tjera nas da iznova promislimo o nekim temeljnim biološkim konceptima koje smo savladali još u osnovnoj školi.

credit: NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center

credit: NOAA Fisheries/Southwest Fisheries Science Center

Opah, poznata još i kao mjesečeva riba ili riba-mjesec, je gotovo smiješno zaobljeni predator koji lovi u hladnim, mračnim vodama, preko 300 metara duboko ispod površine oceana. Iako se ne lovi u komercijalne svrhe, opah se često nađe u ribarskim mrežama. Stanovnici Havaja smatraju opah znamenjem dobre sreće i često je poklanjaju drugima kao izraz dobre volje.

No opah već dugo intrigira znanstvenike jer je izuzetno dobar lovac u dubokim vodama, u kojima se većina riba predatora kreće izuzetno sporo i najčešće love tako da na svoj obrok radije čekaju nego da se upuštaju u potjeru za njim. Stvari su postale još čudnije kad je istraživač iz Državne uprave za oceane i atmosferu, Nicholas Wegner ispitao uzorak škrga ribe opah.

Sve vrste ribljih škrga imaju dva tipa cirkulatornog sustava. Jedan dio prenosi ustajalu krv kako bi se opskrbila kisikom, a drugi vraća krv obogaćenu kisikom natrag u sustav. No, kod opah, krv koja dolazi u škrge je topla. Opah generira toplinu energično zamahujući svojim perajama za plivanje, što također ubrzava njen metabolizam.

Wegner je primijetio da jedinstveni sustav kod ove ribe podiže temperaturu ulazne krvi prije nego ona stigne do mišića i organa i prenosi je dalje od onog dijela tijela u kojem se nalazi hladna, kisikom obogaćena krv. To je proces protustrujne razmjene topline . Toplina motora kod automobila regulirana je na potpuno isti način, samo u obrnutom smjeru. Tako opah može regulirati toplinu tijela koja je gotovo 5 stupnjeva toplija od vode u kojoj pliva.
Ostali morski predatori, kao što su tune ili morski psi, imaju sličan cirkulatorni sustav koji zagrijava određene dijelove njihovog tijela, poput očiju ili mišića za plivanje, ali kad zarone u dublje vode, oni tu toplinu gube. Kao rezultat toga, oni moraju češće zagrijavati tijela u toplijim vodama bliže oceanskoj površini.

S obzirom na to da opah ima sustav grijanja već ugrađen u škrge, ne mora gubiti vrijeme na potragu za toplijim vodama. Umjesto toga, zahvaljujući toplini krvi, može čitavo vrijeme loviti u hladnim vodama oslanjajući se na svoj odličan vid i brzinu. U moru postoje milijuni riba, ali onoliko koliko do sada znamo, opah je doista jedna i jedinstvena.

Izvor: DiscoverMagazine

3 komentara

3 Comments

 1. Zeljko Gti Swift

  24 svibnja, 2015 u 5:13 pm

  Crvenperka

 2. Bojana Vukotic

  24 svibnja, 2015 u 5:58 pm

  Prije nego je istrijebe, pretpostavljam?

 3. Karin Šćulac

  25 svibnja, 2015 u 3:19 pm

  Blanka Edith

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Arheologija i paleontologija

Pronađeni fosil ribe dug je oko jedan metar i star oko 45 milijuna godina.

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Biljke i životinje

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Udrugom Hyla izdalo je popularno-stručnu knjigu “Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj”, prvo cjelovito djelo o...

Oglašavanje