Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici izmjerili snagu ugriza T-Rexa

Znanstvenici su otkrili još jedan razlog za divljenje tiranosauru rexu. Kada je golemi mesožder zagrizao, činio je to silom jednakom težini triju automobila, što mu je omogućavalo da s lakoćom mrvi kosti.

Znanstvenici su na temelju računalnog modela kreiranog po mišićnoj anatomiji T. Rexove čeljusti i analizi njegovih živućih rođaka, poput krokodila, ustanovili da je sila njegova ugriza iznosila oko 3.630 kilograma.

“Dok je god to bilo sačinjeno od mesa i kostiju, T. Rex je mogao pregristi što je htio”, kazao je paleobiolog s floridskog sveučilišta Gregory Erickson.

Tragovi ugriza na fosiliziranim ostacima kostiju drugih dinosaura pokazuju da je T. Rex mrvio kosti. Ta je sposobnost tom golemom stvoru, visokom 13 metara i teškom sedam tona, davala prednost pred ostalim predatorima kojima to nije uspijevalo.

“Tako je dolazio do minerala u kostima i koštane srži”, rekao je paleobiolog Paul Gignac sa sveučilišta u Oklahomi, vodeći autor istraživanja objavljenog u časopisu Science. “Naravno, to je bio i rizik jer je prodiranjem u kost moglo doći do teških oštećenja zuba, ali nagrada je bila bogata”.

T. Rex je posjedovao najveću silu ugriza od bilo kojeg stvora kojega su znanstvenici proučavali i daleko veću od bilo kojeg živućeg bića. Ali ona nije najsnažnija u povijesti. Procjenjuje se da je golemi krokodil Deinosuchus, koji je živio nekoliko milijuna godina prije T. rexa i težio više od njega, imao silu ugriza od 10.400 kilograma.

2 komentara

2 Comments

  1. Danijel Filipović

    26 svibnja, 2017 u 9:01 pm

    Marijan mrcina

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Evolucija

Kada je riječ o predatorima koji su nekoć lutali Zemljom i svojim čeljustima krojili zbivanja na njoj, prvo što će nam pasti na pamet...

Arheologija i paleontologija

Čvrsti i debeli oklop na nekim dinosaurima izgleda kao odličan prirodni dizajn za sprječavanje nakana gladnih predatora. No, ostaci novootkrivenog oklopljenog dinosaura ukazuju na...

Arheologija i paleontologija

Pronađena je divovska kost dinosaura u jugozapadnoj Francuskoj. Bedrenu kost divovskog dinosaura pronašli su nedavno francuski paleontolozi na mjestu iskopavanja u jugozapadnoj Francuskoj. Tamo...

Arheologija i paleontologija

Sličili su šišmišima

Oglašavanje