Connect with us

Znanost

Biotehnologija

Znanstvenici izumili tetovažu koja može nadzirati zdravstveno stanje

“Pametne tetovaže” se već koriste za nadziranje zdravstvenog stanja, ali znanstvenici su sada po prvi put otkrili metodu kojom ljudi sami mogu isprintati elektroničke tetovaže u vlastitom domu.

Elastične nano tetovaže se mogu koristiti za dostavu lijekova, nadzor zdravstvenog stanja ili kontroliranje količine popijenog alkohola.

Znanstvenici su koristili inkjet printer uz pomoću kojeg su isprintali crne linije koje mogu provesti električnu struju na nano papir. Cijeli postupak se može napraviti kod kuće na sobnoj temperaturi bez potrebe za sterilnom prostorijom.

Znanstvenici sa Sveučilišta Waseda u Japanu su izumili jako tanak sloj listova koji je elastičniji i fleksibilniji od drugih polimerskih nano listova te bolje prijanja na kožu. List ima debljinu od 750 nano metara, što znači da je 120 puta tanji od ljudske kose. Njegovom uporabom moglo bi doći do promjena u izgledu dosadašnjih elektronskih uređaja kao što su, na primjer, ručni satovi.

Crne linije koje provode struju povezane su s čipovima i LED komponentama. Sloj boje prijanja na kožu bez potrebe za ljepilom te se rasteže zajedno s kožom. Sam postupak je jednostavan i jeftin jer će se moći raditi u vlastitom domu.

Znanstvenici su testirali tetovažu na umjetnoj koži te došli do zaključka da može trajati nekoliko dana. Ovakva vrsta tehnologije bi se mogla koristiti ne samo u području zdravstva već bi bila korisna i za sportaše.

1 komentar

1 komentar

  1. Svijet znanja

    6 ožujka, 2017 kod 10:50 pm

    Za mnogo zanimljivog sadržaja lajkajte našu facebook stranicu 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biotehnologija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh