Connect with us

Znanost

Nanotehnologija

Znanstvenici MIT-a izumili premaz za boce uz koji kečap curi kao voda


Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta MIT iz Massachussettsa izumila je premaz za unutrašnjost boce LiquiGlide koji pomaže tekućini bilo koje gustoće i sastava da iscuri van, a da pri tome na staklu boce ne ostane niti kap.

Sporom istiskanju kečapa i majoneze došao je kraj! Zaštitni film nanosi se na unutarnje stijenke posude pomoću spreja te prijanja bez lijepljenja za prste i slično. Sve sastojke premaza već je odobrila američka Agencija za kontrolu lijekova FDA. Bez obzira na gustoću, tekućina će istjecati na isti način kao i voda.


Procjenjuje se da će ovaj patent smanjiti potrošnju koja nastaje bacanjem ostataka umaka u ispražnjenim posudama u količini od nekoliko milijuna tona na godinu.

Znanstvenici MIT-ovog odjela Varanasi Research Group još su u tijeku patentiranja ove tehnologije pa ne žele iznositi nikakve detalje, no navode kako sredstvo kojim podmazuju boce iznutra “djeluje kao čvrst objekt, poput neke vrste strukturirane tekućine”.

Vođa tima Dave Smith kaže kako se sastav materijala kojim su prskane boce temelji na najnovijim spoznajama nanotehnologije.


Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

23 komentara

23 Comments

  1. Majstor Fantać

    svibanj 24, 2012 kod 5:40 pm

    A to kaj je taj premaz vjerovatno toksican ili kancerogen, to nema veze

  2. Jahac Rumene Kadulje

    svibanj 24, 2012 kod 5:40 pm

    i rakija je pa ju ločemo

  3. Albin Tursić

    svibanj 24, 2012 kod 5:40 pm

    a i ne može ostat na staklu kad je na njemu premaz, mislim bisera 😀

  4. Branka Stankovich

    svibanj 24, 2012 kod 5:40 pm

    Već i na sam opis zvuči jaaaako zdravo. Za prste polizat ! Čime sve ljudi trate vrijeme samo da bi ugodili korporacijama.

  5. Danijel Dacha Worlock

    svibanj 24, 2012 kod 5:41 pm

    Da vrlo korisna stvar pored svih ostalih otrova kojima nas pumpaju jos i ovaj nece bit naodmet….

  6. Danijel Dacha Worlock

    svibanj 24, 2012 kod 5:43 pm

    Nezaboravimo pvc flase koje ispustaju razne otrove a i dalje se njima sluze svi….

  7. Matej Hmelina

    svibanj 24, 2012 kod 5:44 pm

    prvo sta trebaju premazat je čašicu jogurta 😀

  8. Kristian Jurić

    svibanj 24, 2012 kod 5:45 pm

    Ne hvala, dosta su mi cigarete.

  9. Maja Kokoric

    svibanj 24, 2012 kod 5:49 pm

    još jedno korisno istraživanje financirano iz džepova poreznih obveznika

  10. Dragan Kukić

    svibanj 24, 2012 kod 5:49 pm

    pa prije 3 mjeseca

  11. Miro Ščuric

    svibanj 24, 2012 kod 5:53 pm

    Kondomi buju se mogli 100 posto ispraznit i nazi koristit!

  12. Krist Kristus

    svibanj 24, 2012 kod 5:59 pm

    sad već stari trik nanotehnologije…inače postoje mnogo bolje primjene ovog #premaza od tjeranja kečapa van iz flašuljka

  13. Željko Skroza

    svibanj 24, 2012 kod 6:01 pm

    I koja korist od toga ?

  14. Ja Joza

    svibanj 24, 2012 kod 6:09 pm

    Ajde da barem netko nesto radi.

  15. Jovica Nikšić

    svibanj 24, 2012 kod 6:26 pm

    koja korist? pa 5% svih sadržaja ostaje u ambalažama do sada…koja korist?

  16. Roko Terze

    svibanj 24, 2012 kod 7:04 pm

    FALA KURCU VISE!

  17. Ana Ferenčak

    svibanj 24, 2012 kod 7:10 pm

    Čemu to služi,sigurno još jedan otrov ne ubijaju nas dovoljno brzo gramzivci svih vrsta!!!

  18. Spanish Worrior

    svibanj 24, 2012 kod 7:14 pm

    Ovo je odlično za sakupljače PVC ambalaže, ne mora se više prati niti reciklirati. Direktno na punjenje ponovo ! Koja ušteda.

  19. Vesna Ex Kovačević Duvančić

    svibanj 24, 2012 kod 7:33 pm

    a naši političari izumili premaz za naše novčanike kako bi sva lova šta prije iscurila van i ne bi slučajno ostala ni jedna lipa unutra

  20. Đurđica Dunatov

    svibanj 24, 2012 kod 7:45 pm

    I šta će mi to u životu?

  21. Matilda Sabelja

    svibanj 24, 2012 kod 7:51 pm

    U prehrambenoj industriji treba zabraniti koristenje mnogih kemijskih dodataka,a ne dodavati nove, ali ako spomenuti premaz moze da se koristi u drugim industrijama onda samo naprijed !!!

  22. Ivica Horvat

    svibanj 24, 2012 kod 7:58 pm

    nije to kemijski dodatak. dovoljno je da staklo bude na nanoskali glatko, dakle unutrašnji kalup da bude gotovo savršen, i voila – ništa se neće zadržavati.
    p.s. idete mi na neku stvar vi koji svaku znanstvenu vijest komentirate sa “a naša vlada, a kradeze…” ili “boli me kua, kome to treba”
    Šta radite na znanost portalu i zašto ste ga lajkali dovraga?!?!

  23. Sanja Antunović

    svibanj 24, 2012 kod 8:01 pm

    Moj sin koji je totalni ovisnik o kečapu bit će jako sretan 😉

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Nanotehnologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh