Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Nanotehnologija

Znanstvenici MIT-a izumili premaz za boce uz koji kečap curi kao voda

Ekipa znanstvenika sa Sveučilišta MIT iz Massachussettsa izumila je premaz za unutrašnjost boce LiquiGlide koji pomaže tekućini bilo koje gustoće i sastava da iscuri van, a da pri tome na staklu boce ne ostane niti kap.

Sporom istiskanju kečapa i majoneze došao je kraj! Zaštitni film nanosi se na unutarnje stijenke posude pomoću spreja te prijanja bez lijepljenja za prste i slično. Sve sastojke premaza već je odobrila američka Agencija za kontrolu lijekova FDA. Bez obzira na gustoću, tekućina će istjecati na isti način kao i voda.


Procjenjuje se da će ovaj patent smanjiti potrošnju koja nastaje bacanjem ostataka umaka u ispražnjenim posudama u količini od nekoliko milijuna tona na godinu.

Znanstvenici MIT-ovog odjela Varanasi Research Group još su u tijeku patentiranja ove tehnologije pa ne žele iznositi nikakve detalje, no navode kako sredstvo kojim podmazuju boce iznutra “djeluje kao čvrst objekt, poput neke vrste strukturirane tekućine”.

Vođa tima Dave Smith kaže kako se sastav materijala kojim su prskane boce temelji na najnovijim spoznajama nanotehnologije.

23 komentara

23 Comments

  1. Majstor Fantać

    24 svibnja, 2012 u 5:40 pm

    A to kaj je taj premaz vjerovatno toksican ili kancerogen, to nema veze

  2. Jahac Rumene Kadulje

    24 svibnja, 2012 u 5:40 pm

    i rakija je pa ju ločemo

  3. Albin Tursić

    24 svibnja, 2012 u 5:40 pm

    a i ne može ostat na staklu kad je na njemu premaz, mislim bisera 😀

  4. Branka Stankovich

    24 svibnja, 2012 u 5:40 pm

    Već i na sam opis zvuči jaaaako zdravo. Za prste polizat ! Čime sve ljudi trate vrijeme samo da bi ugodili korporacijama.

  5. Danijel Dacha Worlock

    24 svibnja, 2012 u 5:41 pm

    Da vrlo korisna stvar pored svih ostalih otrova kojima nas pumpaju jos i ovaj nece bit naodmet….

  6. Danijel Dacha Worlock

    24 svibnja, 2012 u 5:43 pm

    Nezaboravimo pvc flase koje ispustaju razne otrove a i dalje se njima sluze svi….

  7. Matej Hmelina

    24 svibnja, 2012 u 5:44 pm

    prvo sta trebaju premazat je čašicu jogurta 😀

  8. Kristian Jurić

    24 svibnja, 2012 u 5:45 pm

    Ne hvala, dosta su mi cigarete.

  9. Maja Kokoric

    24 svibnja, 2012 u 5:49 pm

    još jedno korisno istraživanje financirano iz džepova poreznih obveznika

  10. Dragan Kukić

    24 svibnja, 2012 u 5:49 pm

    pa prije 3 mjeseca

  11. Miro Ščuric

    24 svibnja, 2012 u 5:53 pm

    Kondomi buju se mogli 100 posto ispraznit i nazi koristit!

  12. Krist Kristus

    24 svibnja, 2012 u 5:59 pm

    sad već stari trik nanotehnologije…inače postoje mnogo bolje primjene ovog #premaza od tjeranja kečapa van iz flašuljka

  13. Željko Skroza

    24 svibnja, 2012 u 6:01 pm

    I koja korist od toga ?

  14. Ja Joza

    24 svibnja, 2012 u 6:09 pm

    Ajde da barem netko nesto radi.

  15. Jovica Nikšić

    24 svibnja, 2012 u 6:26 pm

    koja korist? pa 5% svih sadržaja ostaje u ambalažama do sada…koja korist?

  16. Roko Terze

    24 svibnja, 2012 u 7:04 pm

    FALA KURCU VISE!

  17. Ana Ferenčak

    24 svibnja, 2012 u 7:10 pm

    Čemu to služi,sigurno još jedan otrov ne ubijaju nas dovoljno brzo gramzivci svih vrsta!!!

  18. Spanish Worrior

    24 svibnja, 2012 u 7:14 pm

    Ovo je odlično za sakupljače PVC ambalaže, ne mora se više prati niti reciklirati. Direktno na punjenje ponovo ! Koja ušteda.

  19. Vesna Ex Kovačević Duvančić

    24 svibnja, 2012 u 7:33 pm

    a naši političari izumili premaz za naše novčanike kako bi sva lova šta prije iscurila van i ne bi slučajno ostala ni jedna lipa unutra

  20. Đurđica Dunatov

    24 svibnja, 2012 u 7:45 pm

    I šta će mi to u životu?

  21. Matilda Sabelja

    24 svibnja, 2012 u 7:51 pm

    U prehrambenoj industriji treba zabraniti koristenje mnogih kemijskih dodataka,a ne dodavati nove, ali ako spomenuti premaz moze da se koristi u drugim industrijama onda samo naprijed !!!

  22. Ivica Horvat

    24 svibnja, 2012 u 7:58 pm

    nije to kemijski dodatak. dovoljno je da staklo bude na nanoskali glatko, dakle unutrašnji kalup da bude gotovo savršen, i voila – ništa se neće zadržavati.
    p.s. idete mi na neku stvar vi koji svaku znanstvenu vijest komentirate sa “a naša vlada, a kradeze…” ili “boli me kua, kome to treba”
    Šta radite na znanost portalu i zašto ste ga lajkali dovraga?!?!

  23. Sanja Antunović

    24 svibnja, 2012 u 8:01 pm

    Moj sin koji je totalni ovisnik o kečapu bit će jako sretan 😉

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Ekologija i okoliš

Znanstvenici tvrde da su posljednje slike iz gradova u kojima je na snazi karantena donijele nekoliko lekcija koje mogu koristiti čovječanstvu. Kanali Venecije godinama...

Kemija

Iako zvuči začuđujuće, vruća voda se ledi brže nego hladna voda pod određenim uvjetima. Fenomen je zabilježio još Aristotel, no razni eksperimenti i istraživanja do...

Geografija i geologija

S obzirom na to da je jedan od ključnih sastojaka za postojanje života na Zemlji, nije čudno da znanstvenici žele znati kako je voda...

Biologija

Laboratorijska jedinica za procjenu biološkog potencijala supstanci iz mora i slatkih voda (BioPot) u okviru Znanstvenoga centra izvrsnosti za Bioprospecting Jadranskoga mora (Centar BioProCro) svečano...

Oglašavanje