Connect with us

Znanost

Neuroznanost

Znanstvenici objašnjavaju neurološki postupak raspoznavanja slova i brojeva

“Analizirali smo utjecaj konteksta uspostavljenog u trenutku kada riječ povezuje fizičke osobine vlastitih komponenti s apstraktnim prikazom slova”, objašnjava SINC-u Nicola Molinaro, glavni autor studije i istraživač Basque Research Center on Cognition, Brain and Language (BCBL).

Rezultati objavljeni u časopisu Neuropsychologia pokazuju da jezični kontekst ostvaren pomoću riječi utječe na način tumačenja pojedinih apstraktnih prikaza slova te da je navedeno tumačenje djelomično neovisno od fizičkih svojstava podražaja.

“U suprotnom, bilo bi neostvarivo zamisliti da broj može potaknuti prikaz slova prilikom njegova umetanja među niz slova koja čine riječ (M4T3R14L)”, kaže Molinaro. “Koristili smo brojeve vizualno nalik slovima (1-I, 5-S, 7-T) i zamijenili ih”, govori stručnjak. Riječi su prikazane sudionicima tijekom stotinki milisekundi (svjesno neprimjetne). Točne riječi zatim su prikazane kako bi ih sudionici mogli pročitati (na primjer, M4T3R14L – MATERIAL). Kontrolni nizovi, uključujući nizove brojeva izričito različite od slova (M9T6R26L – MATERIAL) i riječi (MATERIAL – MATERIAL), također su uvršteni.

Mozak reagira na tri različita načina
Dok su ispitanici čitali riječi u tišini, znanstvenici su bilježili cerebralne potencijale povezane s događajima (ERP-ove), koji su ukazivali na tri glavne karakteristike. U prvom, u rasponu od preko 150 ms, identični nizovi i nizovi sastavljeni od vizualno sličnih brojeva, u usporedbi s kontrolnim nizovima, doveli su do negativnog odgovora, drugim riječima do otežanog prepoznavanja.

“Proces ukazuje na činjenicu da u slučaju nizova sastavljenih od brojeva koji podsjećaju na slova, veza između vizualnog fizičkog prikaza brojeva i apstraktnog prikaza ispravnih slova formira se automatski, uzmemo li u obzir vizualna preklapanja među znakovima”, ističe neuroznanstvenik. Drugi, na razdaljini od 200 ms, potvrdio je veću negativnost u raspoznavanju brojeva (M4T3R14L i M9T6R26L). “Mozak prepoznaje elemente koji su sastavni dio nizova koji nesvjesno zapravo predstavljaju brojeve, a ne slova, ukazujući na pojedine specifičnosti u procesuiranju podataka, unatoč početnom vizualnom preklapanju zabilježenom u gore spomenutoj komponenti”, uvjerava Molinari.

Konačno, nakon prikaza nizova znakova u rasponu od 250 ms, parametri identiteta i brojevi vizualno nalik slovima ukazivali su na vrlo slične pozitivne posljedice, toliko različite od posljedica koje su rezultat brojčanih nizova vizualno različitih od slova (kontrolni nizovi). “Globalno procesuiranje riječi vrlo je slično nizovima koji uključuju pravilno napisana slova te onima koji uključuju brojeve vizualno nalik slovima”, zaključuje Molinaro.

Izvor: FECYT

Life is a sexually transmitted disease and there is a 100% mortality rate.

Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Neuroznanost

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh