Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Astronomija

Znanstvenici opazili smrt divovskog planeta uslijed djelovanja njegovih vlastitih plima

Internacionalna grupa astrofizičara opazila je proces smrti divovskog planeta izvan Sunčevog sustava kojeg je uništavala matična zvijezda. Takvo otkriće pomaže u objašnjenju neočekivane veličine planeta, WASP-12b.

Ovo otkriće nije samo objasnilo što se odgađa s planetom WASP-12b. Ovo je jedinstvena prilika za promatranje što se zapravo događa s planetom kada uđe u posljednju fazu života. “Po prvi put u povijesti da astronomi nazoče procesu smrti planeta,” kaže Douglas N.C. Lin, profesor s UC Santa Cruza. Lin je također i koautor ovog istraživanja te jedan od utemeljitelja Kavli instituta za astronomiju i astrofiziku (KIAA) pri pekinškom sveučilištu, koje također aktivno sudjeluje u istraživanju.

Rezultati istraživanja bili su objavljeni u magazinu Nature 25. veljače. Istraživanje je vodio Shu-lin Li iz kineskog nacionalnog opservatorija. Diplomant KIAA, Li i njegov tim analizirali su podatke prikupljene tokom promatranja smrti planeta. Pokazalo se kako je gravitacija roditeljske zvijezde uzrok njegove veličine kao i brzog propadanja.

WASP 12-b, koji je otkriven 2008. godine, jedan je od tajanstvenijih planeta tipa 400-plus otkrivenih izvan našeg Sunčevog sustava u posljednjih 15 godina. Kruži oko zvijezde u sazviježđu Kočijaša (Auriga) koja je po masi vrlo slična Suncu. Kao i većina poznatih planeta koji se nalaze izvan Sunčevog sustava i ovaj je planet velik i plinovit, sličan Jupiteru i Saturnu. Za razliku od Jupitera i Saturna ili većine poznatih van-solarnih planeta, ovaj planet kruži vrlo blizu svoje zvijezde – na 75 puta manjoj udaljenosti od udaljenosti Zemlje od Sunca, svega 1 milijun milja. Zanimljivo je i to što je veći od onog što predviđaju astronomski modeli. Po masi je gotovo 50% veći od Jupitera, a po veličini čak 80% što znači da ima čak 6 puta veći volumen od Jupitera. Neobično je topao; dnevna temperatura diže se iznad 2500°C.

Znanstvenici su zaključili kako neka vrst mehanizma mora biti odgovorna za takvu ekspanziju planeta. Svoje su istraživanje usmjerili na analizu plima, za koje kažu kako su toliko jake da uzrokuju efekte vidljive na WASP 12b planetu. Na Zemlji su plime posljedica gravitacijskog međudjelovanja Zemlje i Mjeseca. Same plime uzrokuju dva puta dnevno relativno malo podizanje površine mora. WASP-12b toliko je blizu svojoj zvijezdi da su gravitacijske sile nevjerojatno jake. Te sile pak uzrokuju jednako jake plime koje su pak uzrok potpune deformacije planeta koji sad više sliči na rugby ili loptu za američki nogomet.

Ove plime ne uzrokuju samo promjenu u obliku WASP 12-b planeta. Kontinuiranom deformacijom planeta uzrokuju pucanje u njegovoj unutrašnjosti. Takvo pucanje proizvodi toplinu koja pak uzrokuje ekspanziju planeta. “Prvi put imamo dokaz kako je unutarnje zagrijavanje odgovorno za napuhavanje planeta na sadašnju veličinu,” navodi Lin. Znanstvenici nadalje objašnjavaju kako očekuje skoro uništenje. Njegova je veličina u biti i dio problema. Napuhao se do te mjere da ne može više zadržati svoju masu koju `krade` gravitacija roditeljske zvijezde. Lin, koji je ujedno i voditelj istraživanja, navodi kako WASP-12b prebrzo gubi svoju masu, čak šest milijardi tona svake sekunde. “Ovom brzinom roditeljska zvijezda potpuno će uništiti planet za kojih deset milijuna godina. Ovo će Vam možda zvučati kao dugačak vremenski period, ali vjerujte, to je za astronome jako brzo. Ovaj će planet živjeti 500 puta kraće od starosti Zemlje.”

Materijal otrgnut s WASP-12b ne pada na zvijezdu, formira disk oko nje te polako putuje prema središtu po spiralnoj putanji. Pažljiva analiza orbitalnog kretanja WASP-12b sugerira postojanje gravitacijske sile drugog planeta, mnogo manje mase, koji se nalazi u tom disku. Ovaj bi planet mogao biti divovska verzija Zemlje, tzv. “super-Zemlja”. Disk načinjen od tog otpadnog materijala te super-Zemlja koja se nalazi unutar njega, mogu se opaziti teleskopima s današnjih opservatorija. Njihove odlike mogu se iskoristiti za dublje proučavanje povijesti i sudbine tajanstvenog planeta WASP-12b.

Uz KIAA, podršku za istraživanje WASP 12-b dobili su i od NASA-e, Jet Propulsion laboratorija i Nacionalne fondacije za znanost. Uz Li i Lin, na istraživanju su sudjelovali Jonathan Fortney, profesor s UC Santa Cruza i Neil Miller, postdiplomant na istom sveučilištu.

Izvor: kavlifoundation.org

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Oglašavanje