Connect with us

Znanost

Biljke i životinje

Znanstvenici otkrili koja je najučinkovitija zaštita protiv komaraca

U studiji koju su proveli znanstvenici s New Mexico State University iz Las Cruscesa testirano je 11 vrsta repelenta protiv komaraca. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Insect Science. Pokazalo se da će sprejevi koji u sebi sadrže DEET ili ulje limunskog eukaliptusa najvjerojatnije otjerati dosadne kukce koji mogu biti prijenosnici raznih bolesti.

Stručnjaci kažu kako mnogi proizvodi koji se mogu naći u trgovinama uopće nisu znanstveno testirani. Kako bi dokazali jesu li repelenti učinkoviti, znanstvenici su komarcima postavili “mamac” tj. dobrovoljca kojeg su zaštitili od njihovog uboda.

Pokus je izvršen na Aedes aegypti vrsti komaraca. Uz pomoć ventilatora miris osobe i repelenta se širio do mjesta u kojem su se nalazili komarci. U terariju su bila 3 odjeljka i komarci su se mogli približavati ili udaljavati od mamca.

Nakon 15 minuta znanstvenici su određivali koliko komaraca se premjestilo u odjeljak koji se nalazio najbliže mamcu. Tri proizvoda su najmanje utjecala na kukce: narukvica s eteričnim uljem geranija, aparat koji zuji kao konjic i svijeća od citronelle (ona je čak privlačila komarce). Kada se svijeća upali, ispušta se ugljikov dioksid i možda je upravo on privlačio komarce.

Dobrovoljac je nosio na sebi ili se nalazio blizu repelenta koji se testirao, a znanstvenici su mjerili u postotcima broj komaraca koji mu se približavao. Na udaljenosti od 1 metra osoba koja nije imala zaštitu je privukla 89% komaraca, sprej OFF! (metoflurthin) 27%, Cutter sprej s limunskim eukaliptusom 30%, Ben’s sprej (DEET) 34%, Kids Herbal sprej (ulje citronelle) 60%.

2 komentara

2 Comments

  1. Selver Burekovic

    5 travnja, 2017 kod 7:16 pm

    Necu citati clanak ali cu reci,po pola limuna u svaki cosak

  2. Nikolina Tica

    6 travnja, 2017 kod 4:49 am

    Ivana Tica

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Biljke i životinje

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh