Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici otkrili koliko je stara poznata drvena skulptura iz Sibira

Iznenađujuća starost Shigirskog idola

Ova poznata drevna skulptura je pronađena davne 1894. Nalazila se na dubini od 4 m na području Shigira i zbog toga je dobila naziv Shigirski idol.

Budući da je pronađena u dijelovima, znanstvenici su je sastavili tek 1914. Njena visina iznosi impresivnih 5,3 m, ali svi njeni dijelovi se nisu uspjeli u potpunosti sačuvati.

S obzirom na to da u vrijeme pronalaska znanstvenici nisu imali naprednu tehnologiju, nisu mogli procijeniti koliko je stara skulptura. 100 godina nakon pronalaska, uz pomoć datiranja ugljikom, procijenili su da je stara oko 9800 godina. Mnogi znanstvenici se s tim nisu složili jer nisu vjerovali da bi drveni predmet mogao ostati očuvan nakon toliko godina.

Foto: SVERDLOVSK REGIONAL MUSEUM

Današnji znanstvenici su odlučili ponovno proučiti tajanstvenu skulpturu i pokušati ponovno odrediti njenu starost jer u ono vrijeme datiranjem ugljikom nije bilo baš precizno.

Uz pomoć moderne tehnologije došli su do novih spoznaja. Za rezbarenje skulpture upotrijebljen je jedan komad drva ariša i nastala je prije 11 600 godina. To je čini najstarijom drvenom umjetninom. Kada su ga posjekli, drvo je bilo staro oko 159 godina. Za rezbarenje su korišteni alati od kamena.

Na glavi su prikazane oči, nos i usta. Tijelo je četvrtastog oblika. Ukrašena je raznim geometrijskim oblicima. Pretpostavlja se da se dobro očuvala zbog toga što se nalazila u blatu tj. kiseloj anaerobnoj okolini u kojoj mikroorganizmi ne mogu preživjeti. Zbog tog razloga drvo je dobilo tamniju boju.

Pretpostavlja se da je napravljena krajem Ledenog doba dok su još mamuti hodali zemljom i to vjerojatno se upotrebljavala u vjerskim obredima.

Trenutno se nalazi u Sverdolvsk muzeju u Rusiji.

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Zemlja

Ruski znanstvenici otkrili su tajnu tunguske eksplozije u Sibiru koja se dogodila 1908. godine. Nije bilo nikakvog pada meteorita na Zemlju, objasnili su istraživači...

Klima

Rekordno visoke temperature i manjak snijega: od norveških fjordova do Rusije, daleki sjever Europe još čeka na arktičku zimu.  U Sunndalsori, gradiću na zapadu...

Elektronika

Ovaj fenomen poznat je pod nazivom Lichtenbergova figura, a nastaje kada električni naboj, poput munje, udari u neki materijal i postane zarobljen u njemu....

Arheologija i paleontologija

Stručnjaci su u Australiji pronašli novčanicu iz dinastije Ming skrivenu u staroj drvenoj skulpturi koju su pripremali za aukciju.

Oglašavanje