Connect with us

Znanost

Znanstvenici otkrili mirisni “bijeli šum”

Kemija

Znanstvenici otkrili mirisni “bijeli šum”

Znanstvenici su otkrili novi miris, no da biste ga i sami mogli osjetiti, morat ćete otići do laboratorija. Miris je nazvan “bijeli miris” jer predstavlja mirisni oblik “bijelog šuma”, objavili su znanstvenici u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences 19. studenog.

Kao što je “bijeli šum” mješavina mnoštva različitih zvučnih frekvencija, a “bijela svjetlost” mješavina različitih valnih duljina, “bijeli miris” je niz različitih mirisnih spojeva.

Ključ “bijelog šuma” nisu sami spojevi, kažu istraživači, već činjenica da ih ima u velikom broju. “Što je više spojeva u svakoj od dvije određene mješavine, to im sličniji postaju mirisi, čak i ako dvije mješavine uopće nemaju zajedničkih elemenata”, napisali su.

Gotovi svi nama dostupni mirisi iz svakodnevnog života sastavljeni su od mješavina različitih spojeva. Ljudi su dobri u razlikovanju mješavina (teško je, primjerice, zamijeniti miris kave s mirisom ruže), ali loše razlikujemo pojedine elemente iz mješavine. Probajte pomirisati svoju kavu i izdvojiti pojedine elemente koji sačinjavaju taj primamljivi miris. Nije lako, zar ne?

Miješanje više valnih duljina koje su u vizualnom dometu čovjeka čini bijelu svjetlost; miješanje više frekvencija koje su čujne u rasponu ljudskog sluha jednako tako čini prepoznatljiv zvuk “bijelog šuma”. Neurobiolog Noam Sobel s Instituta za znanost Weizmann u Izraelu i njegov tim htjeli su saznati događa li se isto i s mirisom.

U čitavom nizu eksperimenata ispitanike su izlagali stotinama mirisa izmiješanih na jednak način. Neki su sadržavali samo par elemenata, dok su neke mješavine sadržavale i do 43 različita elementa. Najprije je 56 ispitanika uspoređivalo mješavine s jednakim brojem elemenata. Čovjek je sposoban usporediti dvije mješavine s 40 različitih mirisa, od kojih nijedna nema zajednički element.

Eksperiment je utvrdio da je ispitanicima teže razlikovati jedan element od drugog ukoliko je broj elemenata veći. Dvije mješavine mirisa od četiri elemenata više su se razlikovale jedna od druge od dvije mješavine s 43 elemenata. Istraživači su uvidjeli da su na tragu olfaktornog “bijelog šuma”. Da bi potvrdili svoja otkrića, postavili su novi eksperiment. Najprije su kreirali četiri mješavine mirisa s 40 elemenata, koje su dane dvanaestorici ispitanika uz informaciju da se radi o mirisu Laurax. Trojici ispitanika rečeno je da je Laurax mješavina 1, trojici je rečeno da je mješavina 2, trojici da je mješavina 3, a preostalim ispitanicima rečeno je da je Laurax mješavina 4.

Nakon trodnevnog laboratorijskog mirisanja njihove verzije Lauraxa, ispitanici su dobili novi set od četiri različita mirisa i četiri različite etikete, od kojih jedna Laurax. Dobili su zadatak da etiketiraju svaki miris ispravnom etiketom.

Istraživači su ustanovili da je etiketa Laurax bila popularna za sve mirise koji su sadržavali više elemenata. Zapravo, što je više elemenata sadržavala mješavina, to je izglednije bilo da će ju ispitanici etiketirati kao Laurex. Etiketa se pojavljivala na 57,1% mješavina mirisa s 40 i više elemenata.

Da bi isključili mogućnost da je Laurax etiketa bila samo zamka, napravili su eksperiment sličan prvom, osim što je ispitanicima ponuđena mogućnost da označe koji od mirisa nisu u stanju prepoznati. Ponovo je Laurax bio najčešći odabir za mješavine mirisa s najviše elemenata.

Smisao je tih rezultata , napisali su istraživači, da “bijeli miris”  nije specifičan miris uzrokovan određenim elementima, već određenim mješavinama elemenata. Ključ je u tome da su svi spojevi jednakog intenziteta i da obuhvaćaju čitav raspon ljudskog osjetila mirisa. To je razlog zašto mirisi ruže i kave koji obuhvaćaju čitav niz elemenata ne mirišu slično. Njihovi elementi izmiješani su u nejednakom omjeru i ne obuhvaćaju širok raspon mirisa.

Drugim riječima, naš mozak tretira mirise kao odvojene jedinice, a ne kao mješavinu elemenata koje razlaže, analizira i ponovo sastavlja. Da nije tako, nikad ne bismo prepoznavali mješavine potpuno različitih elemenata kao jednake mirise.

Možda je sljedeće goruće pitanje: kako miriše “bijeli miris”? Nezgodno je što je miris tako blag da izmiče svakom opisu. Ispitanici su ga smjestili točno na sredinu ljestvice kao “prijatnog i jestivog”.
“Najbolji način da procijenimo kvalitetu bijelog mirisa jest da ga sami pomirišemo”, napisali su znanstvenici.

Nastavi čitati
1 komentar

1 komentar

  1. Zeljkica Abulajras

    25 studenoga, 2012 kod 9:02 pm

    voljela bi da mogu probati

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Kemija

Popularno

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh