Connect with us

Hi, what are you looking for?

Bakterije i virusi

Znanstvenici otkrili precizni trodimenzionalni model koronavirusa

Foto: KAUST

Znanstvenici sa Sveučilišta za znanost i tehnologiju King Abdullah (KAUST) u Saudijskoj Arabiji kreirali su najtočniji trodimenzionalni model koronavirusa.

Na web stranici Sveučilišta navodi se da su za izradu modela korištene snimke napravljene pomoću mikroskopa i baza podataka o proteinima.

Foto: KAUST

Prema znanstvenicima, njihov razvoj demonstrira modernu strukturu SARS-CoV-2 virusa na atomskoj razini i otkriva detalje koje ranije nije bilo moguće vidjeti.

Foto: KAUST

“Naš model prikazuje kompletnu ultrastrukturu virusa kakvu danas poznajemo, a ne samo proizvoljno postavljene, nepotpune štapićaste proteine na lipidnoj membrani”, izjavio je jedan od autora istraživanja Ngan Nguyen, a prenosi Daily Mail.

Foto: KAUST

Znanstvenici smatraju da će njihov model omogućiti istraživanje prethodno neistraženih aspekata virusa i ubrzati stvaranje lijekova za Covid-19.

Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možda će vas zanimati

Fizika i Kemija

Dijamanti bi mogli trajati vječno, ali to ne znači da im treba vječnost da bi nastali. To potvrđuju australski znanstvenici koji u svojim laboratorijima...

Bakterije i virusi

Provedena studija objavljena je u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Svemir

Prema posljednjim proračunima astronoma, asteroid bi se trebao približiti Zemlji 2068. godine, a šansa da pogodi naš planet je 1 prema 150.000.

Klima

Ledenjaci na planini Qilian u Kini tope se šokantnom brzinom, dok globalno zagrijavanje donosi nepredvidive promjene i povećava izglede za dugoročne nestašice vode, tvrde znanstvenici....