Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Arheologija i paleontologija

Znanstvenici otkrili savršeno očuvane kosti i mozak u zlatnoj mumiji

U kineskoj provinciji Hebei u hramu Dinghui stručnjaci su pregledali ostatke poznatog budističkog svećenika Ci Xiana. Uz pomoć CT-a su otkrili kako su se u mumificiranom tijelu starom 1000 godina jako dobro očuvale kosti i cijeli mozak.

Ci Xian je bio svećenik koji je putovao od drevne Indije do Kine kako bi propovijedao o budizmu. Prema povijesnim knjigama potječe iz Indije. Bio je i prevoditelj. Preveo je 10 važnih budističkih učenja (sutras) na kineski jezik. Neki njegovi prijevodi su bili uklesani na kamene ploče i mogu se i danas vidjeti. Nakon što je preminuo, njegovi učenici su sačuvali tijelo, ali se o njemu ništa nije znalo mnogo godina. Njegovi ostaci su pronađeni u jednoj špilji 1970-ih.

Master Ci Xian's remains were found in a cave in the 1970s. It has been kept at the Dinghui Temple since 2011. The temple decided to add a golden layer to the remains to show its respect

Svećenik Du iz hrama Dinghui kaže da su kineski svećenici očuvali tijelo svog učitelja uz pomoć prirodnih sredstava. Kada bi svećenici shvatili da će brzo umrijeti, obično bi rekli svojim učenicima što da učine s njihovim tijelom. Neki su ga željeli sačuvati, a neki su se odlučili na kremiranje. Nakon smrti, njihovi ostaci su se stavljali u velike keramičke vrčeve ispunjene anti-korozivnim sredstvima. Nakon tri godine ostaci bi se izvadili iz vrčeva. Ako je svećenik dosegao određenu duhovnu razinu, njegovo tijelo ne bi istrunulo.

The respected monk's remains were varnished before being gilded at the Dinghui Temple

Snimanju tijela su nazočili svećenici, mediji i vjernici. Na iznenađenje prisutnih, gornja čeljust, gornji zubi, rebra, kralježnica i zglobovi su bili savršeno očuvani.

The temple's management arranged a CT scan for master Ci Xian's body on July 8

Tijelo Ci Xiana se štuje u hramu Dinghui od 2011. Svećenici su odlučili na njega staviti sloj zlata kako bi pokazali svoje poštovanje. Tijelo će se ubrzo premjestiti u Shendu hram na planini Xiangtang koji je trenutno u izgradnji.

Monks were shocked when doctors said Master Ci Xian still has healthy bones and a brain 

An X-ray provided by Ding Hui Temple shows the skull of Master Ci Xian, from 1,000 years ago

Monks and the public worship Master Ci Xian's preserved body  at the Dinghui Temple

2 komentara

2 Comments

  1. Dario Folk

    14 srpnja, 2017 u 10:56 am

    Za svoje godine dobro izgleda …

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Svemir

Ubrzava se lansiranje Galileo navigacijskih satelita, pa se očekuje da se u svemiru nađu već 2024. godine, umjesto 2027., kako je prvobitno planirano.

Tehnologija

Sustav osigurava Kini da neće ostati bez globalnog navigacijskog sustava u slučaju eventualnog vojnog konflikta sa SAD-om.

Bakterije i virusi

Vrijeme kontakta je bilo četiri dana, a za članove obitelji pet dana.

Planete i mjeseci

Ovo je prva kineska misija koja u fokusu ima Crveni planet, te mnogi ovaj potez tumače kao natjecanje s agencijom NASA.

Oglašavanje