Connect with us

Znanost

Foto: Pixabay

Psihologija

Znanstvenici otkrili zašto pop pjesme postaju hitovi


Američki neuroznanstvenici sa Sveučilišta Georgetown u Washingtonu u svojoj studiji proučavali su zbog čega su neke pop pjesme doživjele veliki uspjeh. Mnoge izdavačke kuće troše veliki novac kako bi okupile tim autora koji bi stvorili hit, ali prema njihovim saznanjima recept za dobru pjesmu je puno jednostavniji.

Kako bi pjesma postala popularna, potrebna je nagla promjena akorda. Do tog saznanja stručnjaci su došli preslušavanjem 545 najprodavanijih pjesama posljednjih 30 godina.

Nagla, neočekivana promjena akorda izaziva nalet dopamina u mozgu. U tom trenutku slušatelji se naježe. Sličan proces mogu izazvati hrana ili seks. Izvođači kao što su Beach Boysi su tu tehniku koristili u prvih 10 sekundi u pjesmi Wouldn’t Be Nice, a Beatlesi u refrenu pjesme Penny Lane.

Jedan od autora studije, prof. Norberto Grzywacz kaže da je njegov tim proučavao jedan element kompozicije, a to je iznenađenje u harmoniji. Prema njemu, iznenađenje je važno jer ono predstavlja novu informaciju koju centar u mozgu prepoznaje kao nešto pozitivno i koja naposljetku izaziva pozitivan emocionalni odgovor.

Stručnjaci su u svom istraživanju proučavali harmonije 100 najpoznatijih pjesama koje su bile br.1 na ljestvicama u razdoblju od 1958. do 1991. analizirajući njihove harmonije akord po akord. Mjerili su koliko su se akordi pjesama razlikovali od onog što se očekivalo. Primjerice, prijelaz s C dura u G ili F dur je uobičajen u zapadnjačkoj glazbi, a svaki odmak od toga se smatra iznenađenjem. Najpopularnije pjesme su imale akorde koji se rijetko koriste, što znači da su imale harmonijsko iznenađenje. U refrenima harmonijsko iznenađenje je bilo rijetko za razliku od dijela pjesme koji im je prethodio.

Međutim, znanstvenici su primijetili kako naš mozak voli iznenađenja samo do određene mjere jer neočekivani događaji dovode do neuspjeha u predviđanjima. Dakle, prelazak iznenađujućeg trenutka na uobičajeni refren izaziva pozitivne signale u mozgu. Oni su došli do spoznaje kako se promjene događaju u strofama, a ne refrenima ili prijelazima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Frontiers in Human Neuroscience.

1 komentar

1 komentar

  1. Loš Utjecaj

    kolovoz 25, 2017 kod 1:38 pm

    a šta s rock i metal i elektronska muzika i ostalo

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Više u Psihologija

Popularno

Advertisement

Pratite nas na Fejsu

Na Vrh