Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

Tehnologija

Znanstvenici predstavili detektor laži za uporabu u zračnim lukama

U Kanadi je već započelo testiranje robotskog kioska koji se naziva Automated Virtual Agent fot Truth Assessment in Real Time (AVATAR).

Znanstvenici se nadaju kako će ovaj kiosk uskoro pomagati agentima u pronalaženju kriminalaca i potencijalnih terorista.

Ovaj robot koristi software za analizu očiju i mnoštvo senzora za otkrivanje psiholoških znakova koji ukazuju da neka osoba laže.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Arizoni su ga prvi put predstavili 2012. godine i od tada je postao još napredniji, dobio je dodatne senzore i sposobnost analiziranja podataka.

„AVATAR je kiosk sličan onom u zračnoj luci ili u trgovini“, rekao je profesor Aaron Elkins na Sveučilištu San Diego. „Međutim, na ekranu kioska se nalazi lice koje putnicima postavlja pitanja i može otkriti psihološke promjene i promjene u ponašanju tijekom razgovora.

Sustav može otkriti promjene u očima, glasu, gestikulaciji i stavu.“ Kada putnik dođe do kioska, on mu postavlja pitanja kao što su: „Imate li voće ili povrće u prtljagi?“ ili „Nosite li oružje?“

Za vrijeme razgovora AVATAR upotrebljava software kojim analizira oči, pokret i tlak kako bi otkrio govori li osoba istinu ili joj je neugodno. Kako bi razlikovao lažljivce od osoba koji su nervozni zbog letenja, kiosk postavlja i neka jednostavna, uobičajena pitanja.

Istraživači smatraju da bi AVATAR mogao imati široku primjenu. „Mogao bi se koristiti ne samo na granicama već i u provođenju zakona i razgovorima za posao“, rekao je Elkins.

Znanstvenici i dalje nastavljaju s radom na AVATARU te ga testiraju u laboratorijima, zračnim lukama i na graničnim prijelazima.

4 komentara

4 Comments

 1. Antun Lukšić

  2 siječnja, 2017 u 2:11 am

  najbolji bi bio na sudu !!

 2. Simon Perčić

  2 siječnja, 2017 u 9:40 am

  i sabor

 3. Ivica Beškara

  2 siječnja, 2017 u 12:45 pm

  U Sabor s njim, pod hitno … 😉

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Oglašavanje

Možda će vas zanimati

Bakterije i virusi

Iako su prethodna istraživanja pokazala kako unutar našeg genetskog koda postoje neaktivni virusi ili njihovi fragmenti, a koje smo dobili od naših predaka, tim...

Neuroznanost

O svom mozgu često mislimo kao o jednom velikom organu unutar naših lubanja, no on se zapravo sastoji od mnogo malih struktura koje nam...

Psihologija

Tijekom više od pet proteklih desetljeća provođena su temeljita istraživanja o preferencijama žena, odnosno tražen je odgovor na pitanje što to točno nekog muškarca...

Zdravlje i Medicina

Testiraju se kapi za oči s nanočesticama koje će poboljšavati vid

Oglašavanje